Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az üzemorvos dilemmái

Csongrád megye - A páciens vagy a megbízó cég érdeke legyen az első? A munkaügyi előírások betartatása vagy a munkavállaló alkalmatlanságának feltárása a fő feladat? E dilemmákkal is meg kell birkóznia a foglalkoztatás-egészségügyet felvállaló doktornak. A munkahelyi egészségvédelemről szóló uniós kampány időszakában üzemorvosokat kérdeztünk.
– A legjobban fizetett és a vállalkozóktól független szakorvosi rétegként elsősorban a munkavédelmi előírások betartatása – például a légtisztító működtetésének elérése – az első számú feladata az üzemorvosnak Európa nyugati felén – osztja meg velünk tapasztalatát Szilárd András. A szegedi háziorvosok egyesületi elnöke szerint hazánkban összekeveredtek a dolgok: az üzemorvosnak nem az a dolga, hogy a munkahelyre vigye az egészségügyi alapellátást, például receptírás formájában. De azt sem tartja jó megoldásnak, hogy több kollégája azért tett üzemorvosi szakvizsgát, és végez részben ilyen munkát, mert ezzel a jobban honorált tevékenységgel képes csak fenntartani területi ellátási kötelezettségű praxisát.

Szemerédi István szerint az üzemorvoslás etikai kérdés. Fotó: Frank Yvette
Szemerédi István szerint az üzemorvoslás etikai kérdés.
Fotó: Frank Yvette

Nincs korrekt szabályozás, így aztán szinte ahány doktort kérdezünk, annyiféle választ kapunk a kérdésre: az alkalmazott vagy a foglalkozás-egészségügyi munkával őt megbízó cég érdekeit képviseli, amikor például a dolgozó munkára való alkalmasságáról dönt.

Reflektorfényben a karbantartás

A biztonságos karbantartás a Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Hetének központi témája. Október 24-étől 28-áig műhelyfoglalkozások, szemináriumok és kiállítások kötődnek az Egészséges munkahelyek uniós kampányához.

– Ilyen dilemma nem napi szinten, de esetenként felmerül. Ám a képzett és tapasztalt üzemorvos megtalálja a korrekt megoldást – hangsúlyozza Nagy Mária. A szegedi doktor elismeri: előfordult már, hogy azért vesztett el egy céget, mert az nem fogadta el a munkavállalók egészségvédelmével kapcsolatos üzemorvosi észrevételeit. Az évente 25–30 új vállalkozással kapcsolatba kerülő üzemorvos tapasztalata szerint a javaslatait figyelmen kívül hagyó, mert alkalmazottai kizsigerelésére apelláló cégek gyorsan tönkremennek. Hozzátette: páciensei közül minden harmadik háziorvosként kér tőle segítséget.

Hátrányos megkülönbözetésként élik meg az üzemorvosok, hogy az egészségügyet szabályozó rendeletek kiszorítják a területi ellátási kötelezettség nélküli praxisokat a különböző kedvezményekből. Így például nem vehetnek részt a műszerezettség javítását szolgáló pályázaton, és egy friss elképzelés szerint nem végezhetnek háziorvosi szolgáltatást 2015 után.

– Biztosítási rendszer és fix díjazás tenne rendet a foglalkoztatás-egészségügyi ellátásban – hangsúlyozza Szemerédi István. A szakorvos úgy véli: az üzemorvoslás etikai kérdés. Megjegyzi: a 4 foglalkozás-egészségi osztályhoz a törvény 9500–19 ezer forintos szolgáltatási díjat ajánl, ám a „megegyezés szerint" kitétel miatt az üzemorvosok nagy része aláígér az árnak, hogy újabb és újabb megbízókat szerezzen. Pedig egy jól felszerelt rendelőben végzett komoly vizsgálat feltételeinek megteremtése igen költséges. Ennek hátterét adná a rögzített ár.

Olvasóink írták

 • 6. unicum58 2011. november 15. 08:13
  „Mindenki alkalmas a munkára,legyen béna nyomorék,halálos beteg,csak ne kelljen fizetni neki táppénz,rokkant nyugdíjat.Éljen O V,Hajrá Fidesz!”
 • 5. szgi 2011. november 14. 16:18
  „borcsokzsolt: Kegyes hazugság az, hogy eltitkolja a betegségeit az orvos elöl, csak azért hogy munkába állhasson 1 hétre, ami után a már meglévö betegsége miatt táppénzre menjen??? Kegyes saját magára nézve, csak a többiekre nézve nem: az orvos aki alkalmassá nyilvánította, a cég aki fizethet, illetve a többi adófizetö aki viszont munkával keresi a kenyerét nem táppénzzel...
  Hogy miért hazudik ez egy jó kérdés, én sosem tettem, nem tudom... Táppénzen sem voltam még életemben...
  De lehet, hogy nem kéne hazudni ha egy kicsit egészségesebben élne, sportolna, leadna pár kilót vagy esetleg véletlen betartaná az orvos utasításait, elvégre ezért ment el hozzá... (az orvos nem csak táppénzre küldéshez meg igazolás írásához ért...!!!)”
 • 4. borcsokzsolt 2011. november 14. 10:33
  „ALÁÍR EGY NYILATKOZATOT MI SZERINT ELTITKOLT BETEGSÉGE NINCS...!
  És valyon miért hazudik???
  Szerintem ezzel sokan vannak így.
  Én ezt kegyes hazugságnak nevezném.
  De aki a számító mukáltató mellet áll rendben.
  Végül is lovak vagyunk.
  Szarért meg nem fizetün.”
 • 3. kis_vakond 2011. november 14. 08:00
  „és mi lesz jövőre, mikor majd a rokkantnyugdíjasokat kiteszi a rendszer, szeretnének munkát vállalni, majd az üzemorvos azt mondja, hogy nem alkalmas, hozzáteszem joggal. Akkor mi lesz? a szakértők azt mondják munkára alkalmas, azonban üzemorvosi vizsgálaton felelősséget vállaló orvos pedig, mindenki érdekét szem előtt tartva, azt mondja nem. Vagy meg fogják mondani az üzemorvosoknak,hogy de-de, aztán meg fizesse a vállalkozó a táppénz ellátást, vagy esetleg még többet, mert utána ismét rokkantnak minősítik??? Lehet ezzel a kérdéskörrel sem ártana foglalkozni.”
 • 2. szgi 2011. november 14. 01:08
  „Senko001: sajnálattal olvasom, hogy nem volt szerencséd még olyan üzemorvost találnod Szegeden aki tényleg el is végzi azt amiért a cég fizet. Annyit azért mindenképpen kiemelnék, hogy az üzemorvosi vizsgálat során az orvos megkérdezi a leendö munkavállalótól, hogy milyen betegségei vannak. Az elmondottak illetve a vizsgálat során levont következtetésböl születik meg a döntés: alkalmas a munkára vagy sem. A dolgazó ezek után ALÁÍR EGY NYILATKOZATOT MI SZERINT ELTITKOLT BETEGSÉGE NINCS...! Tehát ha a leendö alkalmazott HAZUDIK az orvosnak, akkor ne az üzemorvost okoljuk, hanem azt aki tényleg hibás abban, hogy késöbb a táppénzre megy a dolgozó!
  Ha elfogadsz egy tanácsot azt javasolom keresd fel a cikkben említett orvosokat...”
 • 1. Senko001 2011. november 13. 19:03
  „Szegeden ajánljatok egy olyan üzemorvost, aki vizsgálat után, felelősséget vállal azért, hogy a betegségét a dolgozó nem itt szerezte, vagy képviseli a dolgozót. Minden vizsgálat felületes. Nem tartalmaz semmit ami érdemi. Vannak dolgozók nálunk. Titkolnak mindent a felvételnél. Van aki egy nap után, vannak kik később táppénzre kell menjenek. Sajnálom őket, de kiket. Aki meglop mint vállalkozót. Ahol nincs normál törvény ott megdöglik a "termelés" ami a fejlődés alapja. Aki mint ember munkát, kereseti lehetőséget termel, az nem érdemel állami, "törvényi" védelmet? Valaki adjon egy szar elleni száj és orr maszkot, mert itt nagy a bűz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konfuciusz Intézet létesül Szegeden

A Szegedi Egyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme szándéknyilatkozatot írt alá szombaton Sanghajban Konfuciusz Intézet dél-magyarországi létesítéséről. Tovább olvasom