Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bálint Sándorról ma is beszélnek a Nyíl utcában

Szeged - Májusban adták át a Bálint Sándor Emlékházat az alsóvárosi Nyíl utcában. A megnyitón a szemközti napsugaras ház 90 éves tulajdonosa, Nagy Dezsőné Szélpál Etelka is beszédet mondott. Rokoni szálak fűzik a híres néprajzkutatóhoz.
– Nagymamám, Katona Veronika első unokatestvére volt Bálint Sándor, a híres néprajztudós. 10 évesen ismertem meg, amikor a számára igen kedves alsóvárosi ferences templomban beszélt a vallás fontosságáról és tanári hivatásáról. Nagyon barátságos ember volt, mindenkihez volt egy kedves szava. A Fekete Mária-oltár előtt letérdelve sokszor láttam imádkozni – mondja Nagy Dezsőné Szélpál Etelka. Néhány méterre lakik a Nyíl utcában májusban megnyílt emlékháztól; beszédet mondott a megnyitón is.

Alsóvárosi hagyományokat őrző, napsugaras oromdíszítésű házában idézte fel emlékeit a „legszögedibb szögediről", Bálint Sándorról, akinek munkássága kiemelkedő a magyar néprajztudományban. Kutatásaiban a szegedi alsóvárosi napsugaras házak jellegzetességeit is összegyűjtötte.

Etelka néni büszke a ház napsugaras motívumara.  Fotó: Frank Yvette
Etelka néni büszke a ház napsugaras motívumara.
Fotó: Frank Yvette

Oltalmazó freskó

Az alsóvárosi Faludy család tiszteletbeli családtagja volt Bálint Sándor. Faludy Sándor egykori malomtulajdonos négyéves orosz fogságból szabadulva hálából freskót csináltatott az alsóvárosi ferences templomban 1948-ban. Kontuly Béla művész alkotásán a jeruzsálemi asszonyok között, az alsóvárosi népet képviselve látható Bálint Sándor édesanyja, Kónya Anna.

– Bálint Sándor ápolta a kapcsolatot családunkkal, nagymamámat, Veca nénit mindig meglátogatta. Gyűjtőmunka közben Alsóváros utcáin és a ferences templomban lehetett látni. Utoljára 1980-ban, az újévi ünnepi nagymisén hallottam szentbeszédet mondani, elmesélte életének megpróbáltatásait is. Nem sokkal ezután, 1980 májusában halt meg. A végső tiszteletet megadva kedvenc templomában, az Alsóvárosi Havas Boldogasszony-templom főoltáránál ravatalozták fel. A gyászmisén rengeteg ember búcsúzott el tőle, az alsóvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

– Kedves nekem ez a tiszta stílus. Az épület visszahozta a régmúltat – mondta az emlékházat körbejárva Nagy Dezsőné Szélpál Etelka. Örül, hogy a régi gazdálkodók megélhetését biztosító fűszerpaprika-füzérek is helyet kaptak a nyitott gangon. – A búbos kemence szintén kedves számomra, régen minden parasztházban volt három: az egyik a nagykonyhában, húsfüstölővel ellátva, a másik pedig a tisztaszobában, amelynek kuckójában a kisgyerekek összekucorodva szerettek aludni. A harmadik, kinti kemencében sültek nyáron a házi lepények, kenyerek és kalácsok – mesélte, javasolva: szereljenek ablakrácsokat az emlékházra.

Napsugaras házak

Az 1879-es szegedi árvízkatasztrófa romba döntötte a város jellegzetes utcáit, lakóházait, Lechner Lajos várostervező építészmérnök segítségével épült újjá Szeged városa. 1880 és 1885 között épültek meg az első napsugaras parasztházak Szegeden és környékén – jellegzetesen soros elrendezéssel és udvarra néző ganggal. A napsugárdísz vallásos hitre utal, a Szentháromságot jelképező barokk Istenszemet szimbolizálja. Az épületek 1959 óta műemléki védelem alatt állnak.

Olvasóink írták

  • 2. Csonka László 2011. június 06. 15:19
    „1. papsajt 2011.06.06. 09:37 Mert "napsugaras" +sarlós-kalapácsos !!!!! Botka féle felújítás !!!!!!”
  • 1. papsajt 2011. június 06. 09:37
    „Bálint Sándorról ma is beszélnek a Nyíl utcában
    - igen, leginkább arról, hogy hogyan kerülhetett ~70 millióba egy 2 szobás ház felújítása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 kiló húst grilleztek

Faszénen, lopótök alakú kemencében és másfél méter átmérőjű tárcsán pörgették-forgatták a finomabbnál finomabb húsokat vasárnap Üllésen. Tovább olvasom