Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bálozó zsombóiak

Zsombó - Bár a báli szezon lassan a végéhez közeledik, Zsombón az idei rendezvényeknek még csak a felét tartották meg.
A faluban ugyanis négy bál van minden évben: kettő az év elején, kettő pedig az év végén. A szórakozáson kívül mindegyik nemes célt is szolgál, ezek ugyanis egytől egyig jótékonysági rendezvények. Zsombón ennek már akkora hagyománya van, hogy nem is kérdés: mindegyik telt házas.

– Az első jótékonysági bált 1993-ban rendeztük meg – mesélt a kezdetekről Gyuris László, a Szivárvány Zsombói Nagycsaládos Egyesület tiszteletbeli elnöke. – Az óvodának meglehetősen szegényes volt a játékkészlete, és kitaláltam: miért ne gyűjthetnénk erre a célra ilyen módon. Először meglehetősen kétkedve fogadták az ötletet, de végül a rendezvénynek hatalmas sikere volt.

Ezen felbuzdulva a következő évben megszerveztek az ovis bál mellett egy másikat is a nagycsaládosokért és az idősekért. Néhány évvel később már az iskolának is volt külön jótékonysági bálja, 2006-ban pedig az első Falunkért bált is megtartották. Rendezvényenként fél-egymillió forint gyűlik össze, amelyet minden esetben teljes egészében a megjelölt célra fordítanak.

– Az óvoda általában játékokat kap, illetve a gyermeknapra is ebből a pénzből költenek. Az iskolásoknak táborokat, kirándulásokat szerveznek, a nagycsaládosok karácsonyi ajándékot kapnak, az időseknek pedig az idősek napját szervezzük meg ebből az összegből – sorolta Gyuris László.
A Falunkért bál bevételét pedig minden évben másra fordítjuk: felújítottuk már például a közösségi ház vizesblokkját, játszóteret építettünk, legutóbb pedig az iskola akadálymentesítésére gyűjtöttünk.

A bálok sikeresek Zsombón. Minden alkalomra a környező településekről is érkeznek vendégek.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. március 14. 10:40
    „Még jó,hogy van az embereknek kedvük a mai világban bálozni. Nem otthon ülnek--és keseregnek a kifizetetlen számláikon. Sokan még kaját se tudnak venni eleget--nem , hogy báli cuccott, belépőt több tízezer Ft-ért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi színészek Rómában

Szeged - Hazánk egyik legrégebbi külföldi kulturális intézete, a Római Magyar Akadémia patinás… Tovább olvasom