Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Bátyi Zoltán - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Szeged – Origó, amit úgy szeret egyben, ahogy van. Ha rajta múlna kivágná az öreg, egyre veszélyesebb platánokat és ide is építene mélygarázst. Bátyi Zoltán sajtótitkárral a Széchenyi téren „váltottuk meg a szegediséget."
Ez van, ha két – az ortodox szegediek szerint – gyüttment találkozik (bár ő itt született, de a szülei nem, így még bizonyos nézetek szerint ő is az, én meg pláne): kiülnek a Széchenyi térre, mert azt nem lehet eltéveszteni, és viszonylag könnyen megtalálják egymást. Így aztán Bátyi Zoltánnal, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkárával a városháza előtti szökőkúton napoztunk. Persze ő mesélt is.

Bátyi, a gyerek a téren

– Mondhatnám, hogy csodaszép épületek veszik körül. Vagy hogy mindig is ápolt, gondozott volt a parkja, de nem ez a fontos, hanem az, hogy ez a város találkozóhelye. Itt mindenkivel össze tudsz futni, akivel életed során akár csak egyszer is találkoztál. Ezen a pontján a városnak biztosan lehet érezni azt a bizonyos szegediséget. Ez azt a közvetlenséget, segítőkészséget jelenti, szeretik a városukat, büszkék rá, ugyanakkor ez a büszkeség és lokálpatriotizmus nem csap át pökhendiségbe, felsőbbrendűségi érzésbe. Sajnos nagyon sok tanult szegediben is érzem, tapasztalom ezt, és ez nem jó – mondta lapunk egykori munkatársa.

Bátyi Zoltán - Ilyennek szeretlek, Szeged! Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ilyennek szeretlek, Szeged!

Ön milyennek látja, szereti Szegedet? Várjuk fotóit, történeteit! Mutassa meg, Önnek mi a legkedvesebb a városban!
No de vissza a térre: Bátyi elmondta, ő külvárosi gyerek volt, Rókuson nőtt fel, így nagyon sokat jelentett neki, amikor „bejött" a Széchenyi térre. – A külvárosiaknak hétvégi program volt itt sétálni. Ha megkeresnél egy Tarjánban, Móravároson vagy Rókuson lakó szegedi családot, és megkérnéd, mutassa meg a régi családi képeit, biztos lehetsz benne, rengeteg Széchenyi téren készült képet vennének elő. Akkor lettél nagy gyerek, amikor egyedül bemehettél a szökőkút szobraihoz, amikor bemászhattál Tisza Lajoshoz, Vásárhelyi Pálhoz, beülhettél a csónakba. Bennem is élnek ezek az élmények, a hintázás a városháza előtti vastag díszláncon például. De a térhez tartozik nekem a május elsejei felvonulás is. Kamaszként mindig itt találkoztam a haverokkal, és itt dőlt el, hova megyünk. És nagyon sok „banda" csinálta ugyanezt. Innen indultunk el moziba, amiből egy ugye a téren volt, kettő meg a közelben (Vörös Csillag, majd Korzó, ma már Korzó Zeneház, a lebontott Fáklya a Horváth Mihály utcában, és a Szabadság, ami most ugye Belvárosi Mozi). De innen sétáltunk át Újszegedre a Tóth vendéglőbe, vagy csak "ide", a Bárkába, ahova a kamaszokat is beengedték. De a 2-es villamos is innen indult a SZEAC-pályához, csüngtek az emberek a meccs előtt a szerelvényeken, alig lehetett felszállni. Itt hallgattam az öregek történeteit is Szegedről, de aki adott magára, az a szerelmével a nagyposta vagy a Stühmer előtt találkozott. Ez Szeged fő tere.

Ezt kéne csinálni

– Ami nem tetszik a téren, az a PEZ-cukorka: Klebelsberg Kunónak ilyen szobrot csinálni, hát... Ezt nagyon sajnálom. Ahogy azt is, hogy kis túlzással már minden fel van újítva és mindenhol díszburkolat van, de ezt a teret eddig valahogy elkerülték a renoválások. És be kell látnunk azt is, sajnos mostanra eljutott oda a tér, hogy a platánfák közül egyre több a balesetveszélyes, haldokló fa, amiket – bármennyire is vérzik nekem is a szívem értük – előbb-utóbb ki kell vágni. És ha hozzányúlnak a térhez, akkor szerintem ide is mélygarázst kellene építeni. Ezt sokan szentségtörésnek tartják, de Nyugat-Európában ez bevett szokás. Mondjuk ott valószínűleg a közműtérképek is jobb „állapotban lehetnek", de tény, az autókat arrafelé, így „tüntetik el" a belvárosból – sorolta észrevételeit a sajtótitkár.

Bátyi Zoltán - Ilyennek szeretlek, Szeged! Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Sokan mondják Szeged sokat költ a belvárosára. Egyetértek, sőt még többet kellene! S azt is hozzátenném, ha van város, ahol a külső kerületekre is költöttek, az éppen Szeged. Szerte a világon minden városban a városközpontot mindenki a legszebbnek akarja látni. Kicsit hazabeszélek: remélem, hamarosan megújul a törvényszék épülete is, ami borzalmas állapotban van. Ha mindez megvalósulna még szebb, páratlanabb lenne a tér. Amelynek egyébként minden pontján találok még mindig újdonságot. Talán ezért is szeretem.

* * *

Sorozatunk korábbi írásai

Bornai Tibor - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Laczák Boglárka - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Olvasóink írták

  • 18. IVY 2012. október 30. 14:51
    „Rosszul vagyok ettől az ortodox-dumától. Én spéciel az ortodox (görög-keleti) vallásra, vagy az ortodox zsidóságra apellálok a szó hallatán? Magyarázza már el vki nekem, hogy miért trendi szöveg ez mostanság? Ki volt az "értelmi szerzője...."?”
  • 17. orio1973 2012. október 29. 17:48
    „STÜHMER”
  • 16. uborka 2012. október 29. 11:24
    „Sajnálom,hogy ez a rom halmazt ennyire kellene szeretni???????Kinek a pap, kinek a papné, ugye????”
  • 15. lila 2012. október 28. 08:52
    „A mélygarázsokat eleve az épülekkel tervezik sok helyen Európában, de nem a parkokat építik be. Azokra szükség van.”
  • 14. Tambitoma 2012. október 28. 07:10
    „Sajnálom a Dm-et! Sajnos kezd bulvárosodni. Mi akart ez a cikk lenni? Mi volt a tartalma? Nekem az jön le.
    "" ÍRJATOK MÁR VALAMIT RÓLLLLAAAMMM"" :-)
    Nagyon sztoris cikk.”
  • 13. Egyolvasó 2012. október 27. 20:00
    „Meg kellene kérdezni a Rókusi lakótelepen élőket is, hogy ők miért szeretik Szegedet?
    http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/100_ezres_szamlak_futik_a_lakokat_rokuson/2288744/”
  • 12. jozko 2012. október 27. 19:46
    „Bátyi Zoltán sok tekintetben rendkívüli ember.

    Nem árt az " ő szemüvegén keresztül" is ránézni a városra - alaposan ismeri Szegedet.
    Tanácsokat nem szívesen fogad el - de amit mond, arra nem árt odafigyelni és megfontolni.
    Nem feltétlenül úgy csinálni - végül is neki nem szakmája a talajmechanika, hidrogeológia -
    és úgy általában a mélyépítés.

    Jártamban-keltemben rengeteg embert megismerhettem.
    Okom van állítani, hogy a "Különlegesek Klubjában" előkelő helyen áll.
    Ő nem így gondolja - de miért kellene egyetértenünk ?!

    A képek / és a riport/ nem az ő sara.
    Beszerkesztették - ilyen.
    A lényeg átjön - egyébként meg egészség legyen, a többit megvesszük!”
  • 11. jacuzzi 2012. október 27. 19:45
    „"Fantasztikus" képsorozat. Bátyi úr itt, Bátyi úr ott. Érdekfeszítő... Szeged gyönyörű belvárosáról véleményem szerint igényesebb fotósorozatot lehetne készíteni.”
  • 10. Beroesz 2012. október 27. 18:50
    „Bátyi úr említhetne néhány példát, hogy hol vágták ki a város központi terén a hatalmas fákat, hogy garázst építsenek a tér alá... Erősen gondolkodom, de egy példa sem jut eszembe.”
  • 9. mazsolaszolo 2012. október 27. 17:58
    „Hogy a Széchenyi-tér híres platánjai helyére (lásd. pl. vaddisznófej) mélygarázs...?! Ez is csak neki juthat eszébe. Minden valamirevaló NORMÁLIS európai városban - nem csak fővárosban! azon vannak, hogy minél több legyen a zöld és minél kevesebb a beton, erre jön a nagy ötletével. Remélem, hogy épebb eszű a városvezetés nálánál.

    7. Nem kérdés. Tudod te is a választ. :)”
  • 8. TELSTAR 2012. október 27. 17:54
    „A 2-es nem a Széchenyi térről indult, az a 4-es volt. A SZEAC pálya és a vágóhíd között közlekedett a kettes.”
  • 7. ate 2012. október 27. 15:06
    „Mesélt a Széchenyi térről Bátyi Zoltán ,de semmit nem illusztrált képekkel.A városháza előtti szökőkutat csodaszép épületek veszik körül.Ezeken a képeken Bátyi Zoltán látható.
    Most akkor Ő Szegedet,vagy saját magát szereti?”
  • 6. ate 2012. október 27. 15:06
    „Mesélt a Széchenyi térről Bátyi Zoltán ,de semmit nem illusztrált képekkel.A városháza előtti szökőkutat csodaszép épületek veszik körül.Ezeken a képeken Bátyi Zoltán látható.
    Most akkor Ő Szegedet,vagy saját magát szereti?”
  • 5. tuskóhopkins 2012. október 27. 13:30
    „4. csiperke73, mondta bárki is, hogy a termelés lényegtelen? A Széchenyi téri terv mitől áll ellentétben a termelőmunka fontosságával? Mi köze a "sétafikáló hajléktalanoknak" a témához?
    "Sekélyes gondolkodásmód" ügyben nem árt először a saját sekélyünkbe nézni...”
  • 4. csiperke73 2012. október 27. 12:17
    „Lassan nem lesz új termék előállítás pedig az lendíti fel a gazdaságot!
    Csillogjon villogjon minden és a csóró hajléktalanok majd sétafikálnak a téren!
    Na ezt nevezem én sekélyes gondolkodásmódnak!”
  • 3. lukrecia 2012. október 27. 11:57
    „Ez az ortodox es unortodox most meno duma??? Legalabbis fel eve mindenhol ezt hallom.
    A szechenyi ter alatti ketszintes parkolo minuszban lefele jo elkepzeles, csak nincs az az EU penz amibol meglehetne epiteni.
    Tovabbra is Nagy termeloberuhazasban kellene elsosorban gondolkozni, a varos periferiajan.
    Letezik olyan ember Szegeden aki a produktivitast a kulcsin ele tudja operativan helyezni??”
  • 2. pocckiraly 2012. október 27. 09:52
    „Kedves Bendegúz007!
    Ha olvastad a cikket, tudnod kellene legalább a riportalany nevét!!!!
    Nem Bátyai, hanem Bátyi!!!!
    Egyébként engem is sok minden fűz Szegedhez, legfőképp, hogy itt születtem, és bár jelenleg Dorozsmán élek, a szívem visszahúz a Belvároshoz, ahol felnőttem!!!”
  • 1. Bendegúz007 2012. október 27. 08:48
    „Bátyai jól beszélt,szinte nekem is ezek a gondolatok járnak a Széchenyi térrel kapcsolatban.Jó elképzelések reméljük meg is valósulnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre hosszabbak a műtéti várólisták

Hódmezővásárhely a szürkehályog-előjegyzés területén a rekorder: erre az operációra 2015 nyarára adtak időpontot. Tovább olvasom