Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Bejött a My Fair Lady, kevesen nézték a Dózsát

Szeged - A 97 százalékos nézettséget produkáló My Fair Lady volt eddig a szabadtéri legnépszerűbb idei produkciója; várakozáson felül szerepelt a Carmen, nem hozta a várt látogatottságot a Dózsa. Hamarosan teljesül a szabadtéri 375 milliós jegybevételi terve.
Hamarosan teljesülhet a Szegedi Szabadtéri Játékok 375 millió forintra emelt idei jegybevételi terve; már csak 1 millió hiányzik ehhez – tudtuk meg a fesztivál igazgatójától, Bátyai Edinától. A Dóm téren egyetlen produkció van hátra: jövő pénteken tartják a Hair bemutatóját. A nézők által korán lefoglalt, de csak az utolsó napokban átvett jegyek miatt a népszerű musicalre szinte már nem lehet belépőt kapni. Jó esély van rá, hogy telt házas lehet mind a hat előadás.

Bátyai Edina azt tapasztalja direktor kollégáival beszélgetve: országszerte egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a fesztiválok a fizetőképes kereslet csökkenése miatt. Úgy véli, a szegedi szabadtéri elsősorban azért áll a versenytársaihoz képest egy kicsit jobban, mert közönségbarát műsort állítottak össze a nyárra, igyekeztek vonzó fellépőket, alkotókat találni, valamint a korábbinál több mint 10 százalékkal többet költenek kommunikációra.

Teljesülhet a szabadtéri 375 milliós jegybevételi terve. Fotó: Schmidt Andrea
Teljesülhet a szabadtéri 375 milliós jegybevételi terve.
Fotó: Schmidt Andrea

A félidőn túli idei mérlegből kiderül: a My Fair Lady a tervezett 90 százalékossal szemben 97 százalékos nézettséget ért el; az eleve alacsonyan meghatározott 70 százalékot az opera-operett gála 4 százalékkal képes volt meghaladni, a Dózsa című táncprodukciónak viszont még ezt sem sikerült hoznia, mindössze 65 százalékos házzal ment. Egyelőre nem tudják, mi ennek az oka, hiszen a két évvel korábbi Benyovszky című táncprodukció 90 százalékos nézettsége után azt remélték, a Dózsa hasonlóan népszerű lehet. Bátyai Edina szerint a szegedi közönség miután megnézhette ingyen a város utcáin, terein a nemzetközi néptánccsoportokat, a táncgála helyett inkább más Dóm téri produkciókra vásárol jegyet. A jövőben érdemes lenne gondolkodni a probléma megoldásán.

Az évad egyik meglepetése, hogy – miközben az operaprodukciók nézettsége általában az alacsonyabbak közé szokott tartozni – Kerényi Miklós Gábor idei Carmen-produkciója a két előadáson átlagosan több mint 90 százalékos házat produkált. A két külföldi vendégénekes közül a Don José szerepét éneklő rokonszenves, kivételes hangú lengyel tenoristát, Arnold Rutkowskit különösen megszerette a stáb és a fesztivál közönsége is. Lehetséges, hogy visszahívják, ha újra műsorra tűzik a Carment.


Még tizenegy előadás

A szabadtéri összesen tizenegy előadást tart még ezen a nyáron. Tegnap kezdték próbálni Bagó Bertalan rendezésében a Dóm téren a Hairt, amelyet először tűzött műsorára a fesztivál. A mára klasszikussá lett musicalt augusztus 13. és 22. között hatszor játsszák. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon pénteken a hagyományos Szegedixie-gálaestre várják a műfaj szerelmeseit. Már zajlanak a próbái a Hegedűs D. Géza főszereplésével jövő pénteken és szombaton látható, Jávor Pálról szóló, Kék-lila nyár című zenés játéknak. Augusztus 20-án és 21-én a beregszászi társulat többszörös fesztiváldíjas produkciójával, Örkény Tótékjával vendégszerepel a ligetben.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. knora 2011. január 03. 11:30
  „Lehet, hogy arra vettek a legtöbben jegyet, de a legrosszabb előadás volt, amit valaha láttam a Dóm téren.
  Méltatlan volt és "gagyi".”
 • 26. vallie 2010. augusztus 15. 01:01
  „Hosszabb volt, mint jó a My fair.”
 • 25. AN 2010. augusztus 05. 11:52
  „laura82-nek,van színházbérletem és hangversenybérletem is. Sőt, olvasok is.
  Nem zárom el magam a problémák elől sem. Szívesen nézek meg mindenféle színdarabot és filmet is, kivéve a horrort és a pornót.

  Csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az emberek többsége egy nyári estén inkább keresi a felhőtlen, könnyedebb szórakozást, mint a komolyabb darabokat. A szabadtéri jegyek ma már iszonyú drágák, ezért, ha választani kell, legtöbben a könnyedebb darabokra vesznek jegyet több ezer forintért.
  Tehát mégegyszer: Láttam a Dózsát is. Nagyon tetszett.
  Ráadásul az előadás után hazafelé menet isteni éjszakai képeket tudtam csinálni a szegedi éjszakáról.”
 • 24. úgyistudod 2010. augusztus 05. 08:55
  „Amikor mi néztük a My fairt, akkor is sokan elmentek a szünetben, sőt páran már az egyébként iszonyú hosszú első felvonás közben hazalopakodtak. De ami még rosszabb, hogy a végén a nézőtérnek kevesebb mint fele tapsolt, a többiek felálltak és gátlástalanul elindultak haza. Én értem, hogy valamilyen formában a nézőknek is ki kell fejezni a nemtetszésüket, de azért szörnyű lehetett a színészeknek (akik nem feltétlenül felelősek azért, hogy ez az előadás rossz volt), hogy nem tiszteljük meg a munkájukat egy kis tapssal. Mert munka az volt benne...”
 • 23. lila 2010. augusztus 05. 07:42
  „Nekem tetszett a My Fair Lady!”
 • 22. édesanna 2010. augusztus 05. 07:17
  „A My Fair Lady kritikán aluli volt, ha nem Tompos Kátya a főszereplő, akkor biztos nem maradok a második felvonásra. Nagyon bánom, hogy ennyi pénzt kidobtam rá, szégyelltem magam a vendégeim előtt, hogy egy ilyen darabra elvittem őket. Szerintem egy darabig kihagyom a szabadtérit...”
 • 21. ivando 2010. augusztus 04. 22:55
  „Carmenben nagyon nagyot csalódtam kellemessen, nagyon-nagyon jó volt!!! Köszönöm”
 • 20. galate 2010. augusztus 04. 22:21
  „Tényleg hihetetlen, hogy van aki szerint a My Fair nézhető darab volt. Mi alig vártuk hogy lássuk, de az első szünetnél menekültünk. Rengetegen- és itt nem túlzok, hiszen Szabadtérin soha az életben ilyet nem láttam- az előadás alatt álltak fel, és vonultak el. Botrányos volt. Nem értem, hogy engedhették színpadra. Kritikán aluli. Bárkivel beszéltem, mindenki ezt mondta. Azért a 2×12 ezres jegy fájt...”
 • 19. la-za 2010. augusztus 04. 21:57
  „NAPLEGENDÁT!!!! :)))”
 • 18. Larsson 2010. augusztus 04. 18:53
  „Nem csoda, hogy bejött a My Fair Lady, szerintem nagyon jó, volt a a mai kornak megfelelő szöveg pont jó volt (nem trágár) és amikor én voltam egyáltalán nem ürült ki a lelátó, aki ezt írja nem tudom mikor volt és hány ember távozását nagyítja fel. Nekem eddig a Rudolf és ez tetszett legjobban, a Macskákra viszont soha többet nem mennék el. Idén még a Hairt is megnézem, de ahogy látom másnak is inkább a musicalek jönnek be! :)”
 • 17. Laura82 2010. augusztus 04. 14:46
  „AN.-nek annyit üzennék, hogy nem értek egyet. Sajnos a világ nem csak a szépről-jóról szól...vagy ha így látod, remélem, újságot sem olvasol, illetve tv-t/híradó sem nézel, csak a természetfilmeket...

  Egyébként egy vígjáték is lehet nagyszerű darab, én nagyon sokat vártam a My fair.-től, és jobban is meg lehetett volna oldani, de amikor egy vígjáték egyáltalán nem humoros, inkább csak szánalmas, sokkal szívesebben nézek meg egy színvonalas drámát.”
 • 16. lencsi 2010. augusztus 04. 14:37
  „Én megbántam, hogy nem a Dózsát választottam, hanem a My fair Ladyt. Én is csalódtam benne rendesen. Pedig a néptáncot imádom, de valahogy nem is reklámozták rendesen ezt a Dózsát, vagy csak én nem figyeltem eléggé. :(
  Úgy gondolom, az is közrejátszott abban, hogy a Dózsára kevesebben mentek el, hogy most az emberek többsége csak egyetlen darabot engedhet(ett) meg magának (családnak) anyagilag, és így inkább a nagyobb volumenű darabokra vettek jegyek, mint a My Fair, vagy a Hair!”
 • 15. IVY 2010. augusztus 04. 14:09
  „Nálam pár éve, a Szabadtérin bemutatott III.Richard viszi a prímet!
  Azt hittem, rosszul látok, amikor üres színpad, díszletek nélkül.....
  De mégis! Egy kivetítővászon volt az összes díszlet és frakkban, öltönyben, utcai ruhában léptek fel a színészek.
  Páááfff!!!! A 2. felvonás elején már a 10ezres első sorokban "élveztem" végig az előadást.
  Miért? Kíváncsi voltam, mi sül ki ebből.”
 • 14. AN 2010. augusztus 04. 13:42
  „Nem a My fairt, láttam a Dózsát. Nagyon jó volt.
  Viszont: majdnem nem mentem el rá, mert éppen elég bajom van, úgy gondoltam, nem hiányzik még egy dráma, mert (sajnos ilyen vagyok) nem tudok elvonatkoztatni a mondanivalótól.
  Szerintem sokan mások is így lehettek ezzel: Minek a napi nyomorom és idegem után még megnézni valaki sikertelen küzdelmét és méltatlan vereségét - igazsága ellenére is. Nem akarjuk ezt látni egy szép nyári estén.
  Bocs, de szerintem a szabadtéri szóljon az élet szépségéről és a szórakozásról.”
 • 13. Csirén 2010. augusztus 04. 13:41
  „Nem közreműködésről, hanem rendezésről beszélek, ami meghatározó. Kinek az eszement ötlete volt a My Fair Lady-t Novák Eszterrel rendeztetni? Ha már belevágtak, nem látták menet közben, hogy mi készül?”
 • 12. Laura82 2010. augusztus 04. 13:20
  „Szerintem meg tökmindegy az hogy a Novák famíliából hányan működnek közre egy darabnál a szabadtérin... nem az a lényeg, hogy jó-e vagy nem?

  ha jó, jöjjön, ha nem jó, mehet...”
 • 11. Csirén 2010. augusztus 04. 13:15
  „5. Andika! A My fair Lady második részére az emberek már vissza sem mentek! Ha ott voltál, láthattad a kiürült nézőteret! Annyi ember nem lehet hülye.
  Nem tudom Bátyai Edinának miért kell ezt a tényt elhallgatni. Iszonyatosan szar volt az egész, talán Tompos Kátya és Gálvölgyi ütötte meg azt a színvonalat ami elvárható volt. Szerintem azért mert Ők magukat "rendezték"
  Felejtsük már el azt, hogy a Szegedi Szabadtéri a Novák család egyéni vállalkozása legyen!”
 • 10. úgyistudod 2010. augusztus 04. 13:13
  „Én azért nem néztem Dózsát, mert nem volt jó a Benyovszky... Azóta azt hallom kár, hogy kihagytam, de a minősíthetetlenül rossz My fair után, már nem kockáztattam. Pedig a My fairre azért mentem el, mert azt hittem, azt nem lehet elrontani...De! el lehetett.”
 • 9. Laura82 2010. augusztus 04. 13:12
  „Szerintem a Dózsa története igenis még a mai napig is aktuális... nagyon is rá lehet vetíteni a mai társadalomra...talán sokakat épp ez zavar, és talán ezért lenne nem oly népszerű... micsoda butaság... :)”
 • 8. Laura82 2010. augusztus 04. 13:05
  „Én elfogadom mindenki véleményét, biztos van olyan, akinek jó volt így is a My fair, ezzel nincs is baj, de ismétlésre nem alkalmas, a Dózsa annál inkább... szívesen megszerezném a benne elhangzott dalokat, zenéket, sőt, akár az egész előadást is... :)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 éves áruházi tolvajt fogtak Szegeden

Szeged - Áruházi tolvajt fogtak kedden Szegeden - közölte a rendőrség. Tovább olvasom