Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Beragadt diplomák

Szeged - Nyelvvizsga-amnesztiának nevezték el a diákok a jogszabályba foglalt könnyítést. A 2013 és 2016 között végző diákok diplomájukat akár „házi" nyelvvizsgával is megszerezhetik, ha így dönt az egyetem szenátusa. Az SZTE 800–1000 végzett hallgatója oklevelét őrzi, mert a fiatal még nem tette le a diplomához előírt nyelvvizsgát.
– Minden friss diplomástól elvárható, hogy képes legyen legalább egy idegen nyelven kommunikálni. Hallgatóink idegennyelv-tanulását egyetemünk különböző kedvezményekkel támogatja. Például térítésmentesen vehet föl minden hallgató 224 órát – magyarázza Homoki-Nagy Mária. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettesétől megtudjuk: 800–1000 végzett hallgató oklevelét őrzik a 12 karú intézmény dékáni hivatalaiban – ennyi fiatal nem tette le még a diplomájához előírt nyelvvizsgát. Ennek híján nem adható át az oklevél.

Ha úgy dönt az egyetenmi szenátus, „házi
Ha úgy dönt az egyetenmi szenátus, „házi" nyelvvizsgával is megkaphatják a diplomát.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A felsőoktatási intézménybe felvett hallgatóknak a szakjuk képesítési követelményrendszerében meghatározott típusú, egy vagy két nyelvvizsgát kell letenniük a diploma megszerzéséig. Belső nyelvvizsgát szervezhet az egyetem azoknak, akik még nem teljesítették a követelményeket – mondja ki a parlamentben decemberben elfogadott nemzeti felsőoktatási törvény. E lehetőség megadásáról a felsőoktatási intézmény maga dönt – a Szegedi Tudományegyetem szenátusa várhatóan a február végi ülésén.

400–800 órás fokozatok

Minimum 400, nyelvtanárral eltöltött óra és ugyanennyi önálló tanulás szükséges a B1 alapszintű nyelvvizsgához – véli Tasné dr. Szalacsek Margit. A felsőfokú nyelvvizsgához szükséges minimumot 800 tantermi órában és legalább ugyanennyi otthoni tanulási időben határozta meg.

– Készen állunk arra, hogy végrehajtsuk, amit az egyetem vezetése dönt – jelenti ki Tasné dr. Szalacsek Margit. Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet vezetője sorolja: 8 nyelvet oktatnak, 6-féle nyelvvizsgát szerveznek.

A beragadt diplomák kiadását csak az eddigi színvonal fenntartásával támogatja a Magyar Rektori Konferencia. A testület legutóbbi ülésén azt hangsúlyozták a felsőoktatási intézmények vezetői, hogy akkreditált nyelvvizsga, vagyis a minimum a B1 fokozatú alapszint. Szegeden szakonként fogják megvizsgálni, hol és milyen engedmény adható az eddigi nyelvvizsga-követelményből.

Olvasóink írták

 • 6. szenyo 2012. február 18. 08:11
  „nem gondolnám hogy csökkenti a diploma értéket ha egy valóban jó szakember (minden szakmai tárgya jól sikerült) diploma kiadása, ha nincs nyelvérzéke.
  Akinek kell a nyelv, az úgyis megtanulja, de vannak olyan szakok is ahol sok értelme nincs...

  Kíváncsi lennék, hogy akinek megvan a nyelvvizsgája, hányszor használja a nyelvi tudását?”
 • 5. macs 2012. február 16. 17:42
  „Én egy valamit nem értek. Az ismerősöm diplomája is beragadt, mert csak felsőfokú angol és középfokú német nyelvvizsgája van. Németből kéne még egy, szakmaival kibővített nyelvvizsgát tennie.
  Szóval a helyzet árnyaltabb!”
 • 4. Szerzetes 2012. február 16. 13:24
  „Aki súlyos összegeket fizetett nyelviskolának / nyelvtanárnak azzal mi lesz?
  Ezzel azok diplomájának értékét rontják, akik becsülettel megdolgoztak érte és esetleg egy egy "eszméletlen partyról" mondtak el a nyelvvizsga készülés miatt!”
 • 3. Agáta 2012. február 16. 08:32
  „A nyelvtanulást mindenki megkezdheti már az általános iskolában, bár akkor már csak biflázva lehet. Nagy baj az, hogy egyesek még mindig azt a nézetet képviselik (főleg alsó tagozatos tanítók, akik erről nem hallottak, nem tanultak), hogy először az anyanyelvet kell megtanulni. Nem igaz, számos tanulmányt lehet erről olvasni.
  Minél hamarabb hallania kell a gyereknek idegen nyelveket (a születése utáni első óráktól kezdve), később pedig tanulni. Sokat segít, ha idegen nyelven néz rajzfilmeket (tapasztalatból beszélek), "bele folyik az agyába" a nyelv, sok szót tanul meg játszva.
  Akinél ezt elmulasztották, szorgalommal tudja elsajátítani az idegen nyelvet. NEM egyetemista korban kell elkezdeni, hanem minél hamarabb. A szülők inspirációja rendkívül fontos! Egyszer buszmegállóban hallottam 2 kamaszt, a következő volt a szöveg: "Jaj, angolt kellene tanulnom, holnap dogát írunk. Semmi kedvem hozzá, minek tanuljam." Hát ez elég szomorú, semmi motiváció, annyi esze a gyereknek nincs, hogy felmérje, a magyar nyelv nem világnyelv.......
  Bizony én sem adnám oda a diplomát annak, akinek nincs nyelvvizsgája, ha egyszer ez a követelmény. Mindennek ára van, a diplomának ez (is).”
 • 2. mivaan? 2012. február 16. 08:01
  „1! Nagyon egyetértek - és hozzátenném: akik nem képesek megszerezni a ny.vizsgát a végzés után 1évvel sem, fizessék vissza taníttatásuk költségeit. Nem olyan nehéz egy nyelvvizsga megszerzése, aki nem képes rá: nem való egyetemre! 1000 ember nem kapja meg az oklevelét - nem luxus hiába képezni ennyi embert?! azért kíváncsi lennék, hogy milyen szakosak..”
 • 1. fakandrea 2012. február 16. 07:05
  „Ha az egyetem meg akarja tartani a presztizsét, akkor nem adja ki ezeket a diplomákat. Elvégre olyanok kezébe adna papírt, akik nem teljesítették a követelményeket. Ez egyből csökkentené az SZTE diplomák értékét, és felvetné a kérdés hogy vajon még milyen követelmények teljesítését nem várják el...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7000 liter fűtőolaj tűnt el a füvészkertből

Nagy mennyiségű fűtőolaj tűnt el a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjéből. A rendőrség nyomoz az ügyben. Tovább olvasom