Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Beteg gyerekeket rehabilitálnak Újszegeden

Szeged - Sérült vagy veleszületett betegséggel küzdő gyerekek rehabilitálásával is foglalkoznak a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikája újszegedi részlegében. A kis páciensek többségét csak az édesanyja kíséri a gyógyulással kecsegtető kezelésekre.
- Koraszülött baba Boglárka. Élete első két hetét itt, a szegedi egyetem gyermekklinikáján töltötte – mondja az 5 hónapos csöppség édesanyja.

– Laza Boglárka izomzata. A fejtartása is problémára utalt, ezért foglalkoznak vele gyógytornászaink – magyaráz vizsgálat közben Sztriha László professzor, a gyermekrehabilitációs központ vezetője. Az idő előtt világra jött csecsemők agysérülésének rizikója nagy. A veszélyeztetett csoport nagysága úgy becsülhető, hogy 100 újszülött közül nagyjából 8-10 idő előtt jön a világra, s 100 koraszülött közül 10–20 tünetei indokolják a rehabilitációt.

Ricsinek még kicsit segíteni kell, hogy a másik oldalára forduljon. Mellette Zsófi: februárban lesz egy esztendeje, hogy hetente kétszer tornáztatják Újszegeden.

A koraszülött Boglárkát vizsgálja Sztriha László gyermekneurológus és gyermekrehabilitációs szakorvos. Fotó: Karnok Csaba
A koraszülött Boglárkát vizsgálja Sztriha László gyermekneurológus
és gyermekrehabilitációs szakorvos. Fotó: Karnok Csaba

– Az érett újszülöttek esetében, illetve a csecsemő- és gyermekkor későbbi szakaszában is előfordul olyan idegrendszeri tünet, amit diagnosztizálni, majd kezelni kell. Átlagosan ezer újszülött közül 1-2 szenved el olyan oxigénhiányos állapotot, amely később idegrendszeri tünetekkel jár és rehabilitációt igényel. Modern képalkotó módszer alkalmazható az esetleges agysérülés jellegének és súlyosságának megítélésére, de anyagcsere-, és genetikai vizsgálatokra is van lehetőség – mutatja berendezéseiket Sztriha professzor. A gyermekrehabilitációs szakorvos büszke az epilepsziára utaló jelek értelmezésében segítő video-EEG készülékre.

Mikor kiderül: a gyermek sérülése rehabilitációt igényel, megváltozik a család élete, ami sok konfliktus forrása. Sztriha professzor elárulta: kis betegei közül több olyan akad, akinek az édesapját még soha nem látta. Jobbára az édesanyák kísérik gyógytornára, logopédiára gyermekeiket. E foglalkozások hatására a fejlődésben késlekedő csecsemők többségének látványosan javul az állapota.

Szolgáltatás az önállóságért

A rehabilitációs munka célja, hogy a veleszületett, vagy szerzett idegrendszeri sérült gyermekek önálló életvitelre legyenek képesek. E célt szolgálják a szegedi gyermekklinika B részlegén alkalmazott rehabilitációs módszerek. Többek között a Dévény-, illetve a Katona-módszer, a konvencionális gyógytorna, továbbá az ergo-terápia, amivel a napi tevékenységhez szükséges kézhasználatot tanítják a kicsiknek. Ez szolgáltatás: az orvostudomány saját eszközeivel nyújtja a fogyatékos, rokkant embereknek, hogy önállóságukat visszanyerjék.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. január 05. 14:02
  „5. olvasgatnék! Tanulj meg magyarul!”
 • 5. flexsnake 2010. január 05. 14:01
  „4. na végre :) Azért szomorú hogy egy ember jött rá. Ez a kakukktojás, az a cikk ami pozitív és nem negatív. Ilyeneket én is elolvasgatnák, persze kell tudni a világ dolgait de legyen pozitív példa is.”
 • 4. emzsr 2010. január 05. 08:25
  „3.: Pedig szívesebben olvasok ilyet, mint a "borzalmat". Holott, ha belegondolunk, mennyi minden van amögött,hogy egy kisgyerek koraszülött volt, és x hetet töltött a klinikán, meg azóta is odajár. Az is megérne egy-két cikket, hogy vajon apukák egy része hova szívódik fel, amikor baj van. Ez a való világ, nem a "borzalom" és hasonlók.”
 • 3. flexsnake 2010. január 04. 23:29
  „2. nem értetted te sem. Ezért nem is kommentelik. Ez egy kakukktojás.”
 • 2. V42515 2010. január 04. 20:03
  „1.

  Néz meg, ki jegyzi a cikket. Újszászi Ilona soha nem fog úgy kezdeni egy cikket, hogy Borzalom!, Tragédia!, Gyűlölet!”
 • 1. flexsnake 2010. január 04. 18:10
  „ez a kakukktojás. Borzalom! Hoppá meg ilyenek! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikában is koncerteznek a szegedi szimfonikusok

Szeged - A kéthetes spanyol turnén lévő Szegedi Szimfonikus Zenekar ezekben a napokban… Tovább olvasom