Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Borovics Tamást nem vonzza az élet árnyékos oldala

Szeged - Szerencsésnek tartja magát a Kaszás Attila-díjra jelölt Borovics Tamás, hogy többször is játszhatott a szakmai elismerés névadójával. A szegedi társulat népszerű színművészére nagy kihívás vár: péntektől Húber Vilmos szerepét alakítja az évadot záró Füst Milán-drámában, a Boldogtalanokban.
– Meglepődtem, amikor a művészeti titkárunk kérte, menjek be az irodájába, és tőle tudtam meg, hogy bekerültem a Kaszás Attila-díjra jelöltek második körébe. Minden színház társulata megszavazott egy színészt, akit nomináltak a díjra; a 36 jelöltből újabb szavazással lehetett továbbjutni. Most a közönség választ hármunk közül. Rólam is készítettek egy rövidfilmet, amelyet májustól leadnak majd a tévében. Ez alapján is szavazhatnak a nézők, a díjat júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozón adják majd át – mondja Borovics Tamás. A 39 éves színész már 16 éve erősíti a Szegedi Nemzeti Színház társulatát. Volt már Rettegi Fridolin A szabin nők elrablásában, Akela A dzsungel könyvében és Hamlet is.

– Az elmúlt években olyan nagy szerepekben kaptam bizonyítási lehetőséget, mint például A makrancos hölgy Petruchiója, Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékában Chandebise vagy ebben az évadban az Egerek és emberek Lennie-je. Ezek a szerepek iszonyatos leterheltséggel és felelősséggel jártak, maximális koncentráció kellett hozzájuk. Persze doppingoltak is. Olyan úton indultam el, amelyen érdemes továbbhaladni. A nézői visszajelzések is azt mutatják: jó ez az irány – véli a színész, aki most újabb nagy kihívásra készül: Húber Vilmost, Füst Milán Boldogtalanok című drámájának főszereplőjét formálja meg a kisszínházban.

Borovics Tamás (jobbról) Lennie szerepében az Egerek és emberekben. Fotó: Frank Yvette
Borovics Tamás (jobbról) Lennie szerepében az Egerek és emberekben.
Fotó: Frank Yvette

A közönség szavazhat

Hatodszor adják át idén a Kaszás Attila-díjat. Hárman kerültek a 3. fordulóba: Borovics Tamáson kívül Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Vass György, az Újszínház társulatának tagja. Az első két fordulóban a színházak művészei maguk közül választották ki a díjazottról döntő közönségszavazás három jelöltjét. A nézők a www.kaszasattiladij.hu honlapon, májustól pedig már SMS-ben és telefonon is voksolhatnak.  

Harsányi Zsolt rendezővel hamar megtaláltuk a közös hangot a próbán, bízom az elképzeléseiben. Minden szerepet megpróbálok önmagamból megfogalmazni. Húber Vilmos két nővel olyan életet él, amit elég nehéz elképzelni. Boldog családban élek, van egy gyönyörű kislányunk, ettől nehéz elvonatkoztatni. Csábítónak tűnhetne a darabbeli helyzet, de rengeteg negatív vonatkozása is van ennek az elég gyomorforgató életvitelnek. A teljes perifériára szorultság, az árnyékos oldalon való létezés most, amikor kiegyensúlyozott életet élek, egyáltalán nem vonz. Egy szétesett, megcsömörlött, keserű, boldogtalan férfit így eljátszani nehezebb feladat. Azt szokták mondani: milyen jó a színészeknek, nem kell milliókat költeniük terapeutákra, csak fölmennek a színpadra, és kiadhatnak magukból minden rosszat, keserűséget, majd előadás után megtisztulva lelépnek, és még meg is tapsolják őket – fogalmaz Borovics Tamás. A népszerű színésznek fontos: a színházon kívül is akadnak feladatai.

– A szinkronszínészet egy olyan szakma, amely gyakorlás nélkül nem megy, abba is ugyanúgy bele kell tanulni, mint a színpadi játékba. Sajnos elég kevés az ilyen feladatunk mostanában. Úgy tűnik, két forgatásom is lesz az idén, de amíg nincs aláírt szerződésem, a konkrétumokról nem beszélek. Cégalapításon is gondolkodom. Régóta dolgozom a tankönyvekben utazó Mozaik Kiadónak: különböző oktatási segédanyagok audioanyagát az én hangommal veszik fel. Sok munkával jár, a színházi elfoglaltságaim miatt most kicsit meg is vagyok csúszva ezzel.

Jó volt a közelében lenni
– Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Kaszás Attilával többször is játszottam, például 1998-ban, a Dóm téri Háry János-produkcióban. Szikora János rendezésében ő alakította a címszerepet, én voltam a Strázsamester. Szintén Szikora-rendezés volt a nagyszínházban a Koldusopera, amelyben Attila egyhetes beugrópróbával átvette Bicska Maxi szerepét. Nem biztos, hogy meg kell magyarázni azoknak az embereknek a belső kisugárzását, akiknek egyszerűen csak jó a közelében lenni. Attila ilyen volt. Szellemiségét, színészi hagyatékát ápolnunk kell és tovább kell vinnünk – hangsúlyozza Borovics Tamás. A voksolással kapcsolatban azt is hozzáteszi: – Üzenem a nézőknek: régóta figyelem őket. Ők engem szeretnek. Nem tagadom, ez jólesik!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BringaAkadémia - iskolában tanítják a kerékpározást

Tavaly 30 biciklis gyereket gázoltak el Szegeden, 20 esetben a nebuló volt a hibás. A szülők örülnek az új tantárgynak. Tovább olvasom