Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Búcsú Gregor Józseftől

A szegedi Belvárosi temetőben ma délután 3 órakor vesznek végső búcsút a 66 éves korában egy hete elhunyt Gregor Józseftől. Komoly előkészületek előzték meg a gyászszertartást. Az ország minden részéből több ezer gyászolót várnak.
Gregor József Törőcsik Marival utolsó szegedi fellépése előtt, idén augusztusban a városháza Muzsikáló Udvarán. Fotó: Hollósi Zsolt
Komoly előkészületeket tettek, hogy ma méltó módon, kegyelettel búcsúztassák el Gregor Józsefet – tudtuk meg Hódi Lajostól, a Belvárosi temetőt üzemeltető Testamentum Kft. ügyvezető igazgatójától. Az ország minden tájáról, sőt Bécsből és Grazból is érdeklődtek a temetés időpontjáról. Több ezer emberre számítanak, várhatóan autóbuszokkal is érkeznek gyászolók. Hódi Lajos ezért arra kéri a szegedieket: aki teheti, személygépkocsi helyett a tömegközlekedési eszközöket válassza. A várható óriási forgalom miatt a temetőbe vezető utakon forgalomirányítás lesz.

Gregor József nemcsak Szeged, hanem Gárdony, Aszófő, Rákosliget és Fejér megye díszpolgára is volt, ezekről a településekről is nagy létszámú tiszteletadót várnak. A szegedi közgyűlés kora délutánra befejezi a munkát, az önkormányzati képviselők testületileg vesznek részt a Római Katolikus Egyház liturgiája szerint zajló gyászszertartáson. A 15 órakor kezdődő temetésen Hiller István kulturális és oktatási miniszter, Botka László, Szeged polgármestere és Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója mond gyászbeszédet. A Vaszy Viktor Kórusba operaházi magánénekesek és énekkari tagok is beállnak, hogy elénekeljék Mozart Requiemjének Lacrimosa tételét, A végzet hatalma La Vergine deli Angeli kórustételét, Rossini Stabat Materének és Bach János passiójának egy-egy részletét. Pataki Ferenc színművész egy József Attila-verset mond.

A város Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervező sírja mellett alakított ki díszsírhelyet, ahol Gregor Józsefet Deli András szatymazi plébános búcsúztatja, akit nagyra becsült az elhunyt művész. Elmond egy imát a sírnál Markovics Zsolt szegedi főrabbi is.

Requiem a Dómban

Gregor József tiszteletére és emlékére vasárnap 19 órától a szegedi dómban Verdi Requiemjét adja elő Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A szólisták: Bazsinka Zsuzsanna, Szonda Éva, Gábor Géza és Wendler Attila. A közreműködő Vaszy Viktor Kórus ezúttal kibővül szegedi és operaházi magánénekesekkel, a Nemzeti Énekkar, az Operaház kórusának és a Magyar Rádió Énekkarának néhány tagjával.

Neves művészkollégái is gyászolják Gregor Józsefet.
– Azt az időszakot leszámítva, amikor együtt játszottuk Szolnokon a Hegedűs a háztetőnt, ritkán találkoztunk. Ott nagyon megszerettük egymást, jó barátok lettünk. Megszakad a szívem, hogy soha nem láttam őt operaszínpadon énekelni. Elámultam, amikor most megnéztem a portréműsorát, amelyben operaáriák is szerepeltek. Mindig tudtam, hogy csodálatos hang, de hogy ennyire éli is az operaszerepeit, azt nem tudtam. Csodálatos ember, csodálatos művész volt – nyilatkozta tegnap lapunknak Törőcsik Mari, a nemzet színésze, aki augusztusban Gregor József utolsó szegedi fellépésének egyik vendége volt a városháza Muzsikáló Udvarán.

– Bármennyire is érzékeltem rajta valamiféle szomorúságot, ő az utolsó pillanatig ugyanazt adta magából, mint mindig. Ilyen eleganciával elmenni még senkit sem láttam. Igazi nagy ember és nagy művész volt – mondta Alföldi Róbert, aki azt a Dóm téri Csárdáskirálynő-produkciót rendezte, amelyben Gregor József utoljára játszott színpadon, és televíziós portrébeszélgetést is készített Kossuth-díjas basszistánkkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a Démász-pakett

Részvényenként 20 ezer forintért vásárolná meg a Démász Nyrt. többségi tulajdonosa a szegedi… Tovább olvasom