Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Buli a panelek tövében

Szeged - A hétvégén volt május elseje a szegedi Kőbölcsőben. DJ Edu zenélt, a nép mulatott. Volt marhapörkölt, hamutálkeringő, táncverseny és - majdnem - here-vere show.

– Rám való tekintettel igyatok, majd én rendezem – kínálta az italt egy kedves úr, akit midenki csak Cuki bácsinak szólított, a Kőbölcső teraszán szombat este. A buli már reggel elkezdődött.

A szegedi, makkosházi panelek tövében, a benzinkút mellett bújik meg a kedves kiskocsma. A törzsvendégek már reggel óta dolgoznak: padokat állítottak föl, az asszonyok összedarabolták a savanyúságot. – Évente egyszer-kétszer remdezünk ehhez hasonló bulit, össztartó közösség ez. Kell, hogy néha leengedjük együtt a gőzt – mondja Rozgonyi Ildikó a Kőbölcső tulajdonosa, aki 23 éve „viszi" a kocsmát. – Ez nem a pénzről szól. Mindenki ott segít. ahol tud. Amikor a krumplit pucoltuk reggel, nem tudtam mindenkinek kést adni, annyian jöttek segíteni. Régen focibajnokságokat is rendeztünk más kocsmákkal közösen, de sajnos azok az idők már elmúltak – mesélte a tulajodonos.

Kőbölcső: Buli a panelek tövében. Fotó: Arany T. János (galéria)

Idén szerdára esett május elseje, ezért úgy gondolták, inkább a hétvégén tartják meg a bulit, amikor több idő jut a pihenésre. Míg a következő versenyszámra készülődik a lelkes csapat, a főnökasszony bemutatja nekem DJ Edut. Polgári nevén Márik Endre 1985 óta zenél, a nosztalgia a kedvence. Határozottan kijelenti, a tablettás zene nem kell neki, még akkor se, ha holtra issza magát. Szól a Modern Talking és MC Hawer és a Tekknő. A kocsma falánál célbadobó verseny van, teniszlabda méretű labdával kell egy valószínűtlenül kis kosárba beletalálni. Ha valakinek sikerül, hangos tapssal köszöntik.

Az első igazi verseny a sörivás. A férfiak csipkelődő beszólásokkal szívatják egymást. A visszaszámlálás után egyszerre lendülnek a sörösüvegek, majd Istváné koppan először az asztalon. A stílusosan Kőbölcső feliratú pólót viselő férfi így foglalja össze sikerének titkát: — Ittam, nyeltem. No, meg a gyakorlat, a hosszú évek rutinja...

Misi, aki a leghangosabban viccelődik, beszól: remélem, egy karton ásványvíz a nyeremény!

Nem az, hanem egy karton sör.


A következő versenyszám komoly fizikai erőt és kifinomult mozgáskoordinációt igényel. A talicskatoló versenyen a csapat egyik tagja a talicskában fekszik, kezében egy pohár vízzel, amiből minél kevesebbnek szabad kilöttyennie míg megteszik a távot és megkerülik a néhány méterre letett álló hamutartókat. A precizitás, taktikai megbeszélés és tervezés ellenére, néhol homokszem kerül a gépezetbe, van aki kiborul a talicskából. Az eredmény döntetlen. Az egyik csapat gyorsabb volt, de a poharukból több vizet lötyögtettek ki, mint az ellenfél. – Nekem elég is volt a versenyszámokból mára, mert nem kapok levegőt. Csak olyan számban indulok, amikt meg is nyerek, mondjuk a távolbanézés – sziporkázik ismét Misi.

Kicsit hangyjuk magukra a pihegő versenyzőket. A kocsma mögött Nyilasi Attila küzd az ötven kiló marhalábszárral. Hatalmas bográcsban készül a vacsora. – Hogyan főzi? – kérdezem. – Nem én főzöm, hanem a tűz – válaszol. Annyit azért sikerül megtudni, hogy a hagyományoknak megfelelő pörkölt készül, jól bevált receptből, csak az alapdolgokkal, mindféle extra nélkül.

Kőbölcső: Buli a panelek tövében. Fotó: Arany T. János (galéria)

Pihenésre nincs sok időnk, kezdődik a hamutálkeringő. Nem, nem kell táncba vinni a hamutálcát, hanem egy rövid futás után tízszer meg kell kerülni az álló hamutálat, minél gyorsabban meginni egy 0.33-as üveg sört, majd visszarohanni. Egyszerűnek hangzik, de nem az. Mire tízszer körbekerülik a hamutálat, be se kell rúgniuk a versenyzőknek, szédülnek anélkül is. Versenybírót keresnek. Misi ismét eldob egy humorbonbont az egyik bíró irányába: „el tudsz tízig számolni?"

Ahogy leszáll az este, az alkoholszinttel együtt emelkedik a hangulat. A pörkölt elkészül, krumplival, friss kenyérrel, savanyúval esszük. Jól sikerült. Kint baráti társaságok beszélgetnek, röhögnek, bent tánc, zene, mulatság. A mellékhelyiségben egy félmeztelen férfival futok össze.

– Ön is a táncversenyre nevezett?

– Nem, én rosszul vagyok.

Kőbölcső: Buli a panelek tövében. Fotó: Arany T. János (galéria)

Ennyiben maradunk. A táncverseny résztvevői emelkedett hangulatban adják elő saját, egyedi koreográfiájukat. Van aki szeletel, egy másik ugrálva hadonászik karjaival. Az egyik versenyző egy vödör vizet zúdít magára, mások is leveszik a felsőruázatukat. A hangulat a tetőfokára hág.

– Rám való tekinettel igyatok – kínál Cuki bácsi, majd megérkezik Misi. – Hozzam a vizet? – kérdezi. Cuki bácsi legyint, majd elmesélik, Cuki bácsi nehány éve elesett, arccal előre a földre zuhant. Mindenki megijedt, hogy infarktust kapott. – Hordták rám a vizet. De vödörrel! Mondom nekik, jól vagyok, csak a bokám ment ki – meséli nevetve. Hogy pontosan mi is az a here-vere show, nem derül ki. Talán jobb is így, borítsa a feledés jótékony homálya a here-verét.

– Ha bemegyek, bekapsz valamit? – Kapd be te!

Mindjárt tíz. Lassan záróra. Adrienn, a törzsvendégeknek Hugi, folyamatgosan szedi le az üres poharakat. A tulajdonos, Ildikó még elmondja, annyira vigyáznak egymásra a törzsvendégek, ha valaki véletlenül ittasan indulna haza gyalogosan, vagy kerékpárral, akkor az erre a célra rendszeresített láthatósági mellényt adják rá.

Mielőtt véget érne a buli kihúzzák a tombola nyertesét. A fődíjat az egyik szegedi utazási iroda tulajdonosa, Rácz Dezső ajánlotta föl: egy egynapos, kétszemélyes kirándulás Horvátországba, a Plitvicei-tavakhoz. A nyertes fiatal házasár hölgy tagja megkönnyezi a nyereményt.

Tíz óra után olyasmi történik, amit talán csak vidéken láthattam nagyon régen. A törzsvendégek körbe állnak, megölelik egymást, majd eléneklik Máté Péter Azért vannak a jó barátok című dalát. A május elsejei buli így ér véget a szegedi panelek tövében a Kőbölcsőben.

Olvasóink írták

 • 17. szegedivagyok 2013. május 06. 11:19
  „Maaargit,ne tévesszen meg.Ez most nem a hogyan mondjuk nagyobbat a másiknak című műsor!”
 • 16. queenmargareth1 2013. május 06. 10:52
  „14. szegedivagyok 2013.05.06. 08:28 , ha olvastál volna, önmagadon kívül más hozzászólást is! Nagyon sajnálom, hogy én lemaradtam...olvass vissza édes!”
 • 15. info 2013. május 06. 08:32
  „Micsoda ´intelligens hozzászólások!”
 • 14. szegedivagyok 2013. május 06. 08:28
  „13. queenmargareth1 2013.05.06. 08:19

  Margitka!Felébredtél a buliból a panel tövében és józanon ismét a billentyűket ütögeted?”
 • 13. queenmargareth1 2013. május 06. 08:19
  „12. szegedivagyok 2013.05.06. 07:58 mi bajod a panelnépséggel?tán büdösebbek neked mr univerzum?és a proli bulival?te csak estélyekre jársz?Anyád is egy bálterembe szült?+”
 • 12. szegedivagyok 2013. május 06. 07:58
  „A panelnépség kocsmázása, ez nem volt több ennél.Kíváncsi vagyok a közterület használatot megfizették-e.Mert kell(ene), még akkor is, ha proli buli.”
 • 11. m3l 2013. május 05. 22:05
  „Jo cikk!”
 • 10. bambulla 2013. május 05. 21:00
  „jézusom
  a szél gyorsan összehordja a szemetet :)”
 • 9. Horton 2013. május 05. 19:09
  „Látom jó kis hangulat volt!!! :-) Egészségükre!!!”
 • 8. lukrecia 2013. május 05. 18:00
  „18-es 20 as kepeken az a "rumcajsz koma" tan nem csak H. J fohohoho ??? Jajj de regen lattalak aranybaratom. Reszkessenek az amurok:))”
 • 7. lukrecia 2013. május 05. 17:43
  „Ott a panelek toveben: Breko ...breko HA8KQ varunk egy kis okossagot. ist da hin werde ich nichts dazu sagen”
 • 6. alfa258 2013. május 05. 16:59
  „A fanyalgóknak csak annyit, hogy inkább örülni kellene hogy valami közösség működik akkor is ha ez a Kő bölcső! Csak gratulálni tudok a tulajnak.”
 • 5. queenmargareth1 2013. május 05. 16:16
  „óh, én kimaradtam:(”
 • 4. szatyi 2013. május 05. 15:47
  „Lemaradt a cikk végéről az (X) !”
 • 3. vmagdi 2013. május 05. 15:26
  „megpróbálom elképzelni, milyen lesz egy ilyen buli tíz év múlva...”
 • 2. _csutak_ 2013. május 05. 13:46
  „És milyen nyugodtan elviseltük az egész napos ricsajt tombolást.
  Beteg gyerek, fáradt dolgozó nem tudott pihenni tőlük, de nem szóltunk, mert szeretjük a tulajt, rendes ember és valóban csak egy nap az évben.
  Én meg mivel alkoholt nem iszom, le sem mentem, pedig pár volt kollégám lent töltötte az idejét, Eduról nem is szólva.
  Ő régi szép emlék, még megboldogult Tempó taxis koromból...
  Ő külön színfoltja Szegednek.”
 • 1. Grabowsky 2013. május 05. 13:15
  „Mennyibe kerülhet vajon egy ehhez hasonló "ingyenreklám"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelt szinten népszerűbb a kémia

Kétszer annyian érettségiznek emelt szinten kémiából Csongrád megyében, mint tavaly ilyenkor. Tovább olvasom