Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Bundás kenyér a keréknél

Röszke - Bizonytalanul telnek a röszkei határnál ragadt kamionosok mindennapjai. Fürdeni nem tudnak, magukra főznek, a benzinkúton interneteznek a sofőrök, akik kedden talán továbbállhatnak.
– Diétázok – válaszol egy macedón sofőr a röszkei határ előtt arra a kérdésre, hogy mit eszik mostanában. Negyedik napja vesztegel több száz kamion a Szerbiába vezető M5-ös autópálya utolsó 10 kilométerén. A legtöbbjük macedón, szerb és bolgár állampolgár. Megírtuk, a szerb hatóságok a veszélyes időjárási körülmények miatt lezárták határt, csak a közelben élő személyautósok léphetik át.

A Mórahalom felől vezető lehajtónál egy vidám szerb társaság ebédidőben bundáskenyeret készít az egyik kamion oldalánál. – Jókor jöttetek, most lett kész – nyújt egy szeletet a szakács, aki Nemanja néven mutatkozott be. A mellette álló Miodrag Andjelkovic ajvárral kínál, a felesége készítette, szerinte a csípős finomság nélkül elképzelhetetlen egy jó étkezés.

Kamionos kényszerpiknik. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Ismerjük egymást régóta, kollégák vagyunk. A legtöbben közülünk Belgrádba szállítanak, de van aki Törökországba tart. Én például bébiételt viszek a szerb fővárosba, elvileg nem romlik meg – mondja Nenad Mitic-től, a társaság egyetlen borotválkozott tagja. – Engem zavar a szőr, itt borotválkoztam a benzinkúton. Fürdeni sajnos nem lehet, de vécére oda járunk, ingyen van a wifi, szerb hálózattal. Így tudjuk tartani a kapcsolatot az otthoniakkal.

Miodrag megmutatta a hálófülkéjét, azt mondja, akár ketten is elférnének az ülések mögötti ágyában. Mindannyian mennének haza, úgy tudják, kedden kaphatnak erre engedélyt, de még egyáltalán nem biztosak benne.

Néhány száz méterre a szerbektől egy macedón társasággal találkozunk, a pótkocsi hátuljánál ebédelnek. Kis gázmelegítőn főznek hagymás babot és tojást.

– Pálinkát nem hoztatok? – vág hátba nevetve egy két méteres szakállas sofőr, aki nem engedi fényképezni magát, fél, hogy a főnöke meglátja, és azt mondja, nincs is olyan rossz dolga, ha az újságban is szerepel.

Kamionos kényszerpiknik. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Aki ezt a pár napot nem bírja ki, az gyenge – mondja mellette álló barátja. Azt azért elárulják, hogy a leghosszabb egy helyben állásuk 4-5 napig tartott, de nem télen. – A kamionomban nincs fűtés, két takaróval, 6 réteg ruhában alszok péntek óta, de ki lehet bírni.

– Aki rutinos, az egy hétre készül élelemmel, mielőtt útnak indul. Nekem még mindig van a tartós otthoni kenyeremből, itt nem lehet normálisat kapni. Sajnos itt a víz elég rossz minőségű, nem iszunk belőle. Még Pesten töltöttem teli a palackjaimat, azóta azt iszom – mondja Goce Riszoski, a macedónok szakácsa. Megkínál hagymás babbal, sajnálkozik, hogy húst nem tudott belefőzni. Ahogy a szerb csapat, a macedónok is külön zsákba gyűjtik a szemetet, sehol sem láttuk, hogy eldobálták volna.

Kamionos kényszerpiknik. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Teát nem iszunk, azt a törökök szoktak. Mi kávézunk vagy vodkázunk – nevet egy napfürdőző férfi egy másik macedón társaságban. Ők is úgy hallották, hogy talán kedden utazhatnak tovább, de hogy mikor, nem tudják megmondani.

– Jó lenne már elindulni, mert kezdenek kifogyni a készleteink. Vodka nélkül pedig elég hidegek lesznek az éjszakák – mondja az egyik kamionsofőr, majd elindul elmosni a felgyülemlett edényt.

Bizonytalanul
– A szerbiai határrendőrség továbbra sem engedi belépni az országba a tehergépjárműveket. A határra személyautóval érkezők közül is csak azok utazhatnak be Szerbiába, akik legfeljebb Szabadkáig közlekednek. A menetrend szerinti autóbuszokat fogadják. A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, 508 kamion töltötte a hétfőre virradó éjszakát Röszke térségében. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság visszatérően ellenőrzi a parkolókat. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom. A rendőrök teát osztanak Röszkén, valamint három nyelvű (magyar, angol és szerb) szórólapon tájékoztatják a várakozókat – adta közzé a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Kamionos kényszerpiknik. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj: jól döntött, aki maradt

Az inflációnál jóval magasabb hozamot értek el 2013-ban a magánnyugdíj-pénztárak. Tovább olvasom