Délmagyar logó

2015. 10. 09. péntek - Dénes 10°C | 15°C

Büntetik a sárga csekkel fizetőket

Szeged - Egyre több szolgáltató szeretné azt elérni, hogy az ügyfelek ne a hagyományos sárga csekken egyenlítsék ki a számlájukat, hanem átutalással vagy az interneten keresztül fizessenek. Ezért a postai díjfizetés költségeit ráterhelik az ügyfelekre.
A sárga csekkek ideje még mindig nem járt le, a postákon hosszú sorokban állnak az emberek, hogy a szolgáltatóknak kifizessék tartozásaikat. Ennek az az oka, hogy sokan küszködnek olyan napi megélhetési problémákkal, melyek közepette sakkoznak a csekkekkel: a határidő lejártakor fizetnek, vagy megvárják az első felszólítást.

A cégeknek ugyanakkor a készpénzes fizetés, a sárga csekk a legdrágább, ezért is terelgetnék az ügyfeleket a banki átutalások felé, nagyon gyakran nyereményakciók meghirdetésével. A Magyar Posta ugyanis egyrészt felszámolja nekik a közvetítői díjat, másrészt pénzbe kerül maguknak a sárga csekkeknek az előállítása is.

Csekk befizetése a postán. Mindenkinek pénzbe kerül Fotó: Frank Yvette
Csekk befizetése a postán. Mindenkinek pénzbe kerül
Fotó: Frank Yvette

A Pannon GSM például nemrégiben azzal lepte meg ügyfeleit, hogy azoknak, akik a postán és a Pannon értékesítési pontokon fizetik be a telefonszámlájukat, augusztus 21-étől bruttó 120 forintos úgynevezett csekkfeldolgozási adminisztrációs díjat számít fel. Lapunk érdeklődésére Majorosi Emese sajtó- és információs igazgató elmagyarázta, számos ingyenes, elektronikus számlabefizetési mód áll az ügyfelek rendelkezésére, egészen a banki átutalásig. Szeretnék ezeket népszerűsíteni.

Az Invitel 80 forintot terhel rá a sárgacsekkes ügyfeleire. Zsembery György, a telefontársaság értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, hogy csak és kizárólag azt az összeget fizettetik ki a „lakossággal", amelyet a társaságtól a posta kér el a szolgáltatás díjaként. Ezt a 80 forintot eddig az Invitel fizette ki az ügyfelek helyett, de a jövőben már nem kívánják átvállalni. Indokként az is elhangzott, a jogelőd társaságok egy részénél már évek óta ez volt a gyakorlat.

Más szolgáltatóknál is érdeklődtünk: a Szegedi Vízmű Zrt.-től – Dancsóné Kiss Mónika osztályvezetőtől – azt a választ kaptuk, hogy a szolgáltató nem terheli rá az ügyfelekre a sárga csekk árát. Mivel számukra is viszonylag magas költségekkel jár a postai befizetés, próbálják ösztönözni az embereket arra, hogy átutalással fizessenek. A Démász sem számít fel külön díjat – tudtuk meg az áramszolgáltatótól. A Dégáztól érkezett válaszban az szerepel, hogy a földgáz árába beépített költségek között – amelyeket egyébként a szaktárca határoz meg – szerepel a postai befizetésé is, ezért az ügyfeleknek külön nem számítanak fel díjat. Iváncsics Sándor ügyfélszolgálati igazgató hozzátette, náluk sajnos még mindig a sárgacsekkes befizetés a legjellemzőbb.

Az átutalásnak is van díja

Hagyományos, régóta működő folyószámláknál általában 45 forintba kerül egy csoportos beszedési megbízás díja. Ezért érdemes a banki ajánlatokat figyelni, és új magánszámlacsomagra váltani. Az OTP-nél például a Tempo csomagban a negyedik megbízástól ingyenes az átutalás, a CIB Net csomagjában pedig már a harmadiktól. Van olyan szolgáltató is, amelyik megállapodik a bankkal, hogy az ügyfélnek fél évig egy fillért sem kell fizetnie, a költségeket a cég és a pénzintézet közösen állja. Ha az ügyfél megkapja a sárga csekket, és az összeget az interneten utalja, többet fizet, mintha megengedi, hogy a szolgáltató a csoportos beszedéssel leemelje a díjat a folyószámlájáról. Azt az esetet leszámítva, ha olyan csomagra szerződött, amelyben korlátlanul utalhat díjmentesen.
123456 következő >> végére >>> 53 hozzászólás
Moderálásra küldöm 53. dorevi 2008.08.07. 19:56

a 30-as hozzászólásom célba ért, nem ehhez a cikkhez kapcsolódóan, hanem más szolgáltatót illelően.

Igen a fogyasztóvédelem törvénytelennek minősitette a költség-átháritást!!!!!!!!!:)))

Moderálásra küldöm 52. egyke fogyasztó 2008.08.05. 08:20

DOVA!
TE MÉG HISZEL A MESÉKBEN?
A törvényben az van, hogy fogyasztóval nem sikerül a szerződés módosítás, akkor az üzletszabályzat szerint mégis módosul a szerződés. Ők pedig számláznak. Sőt, ha nem fizetsz, 60 nap után leveszik a mérődet.
Én egyik szolgáltatónak egyik szerződését sem írtam alá. Azért, mert nem értettem egyet az egyoldalú előnyök és egyoldalú hátrányok elvével.

Moderálásra küldöm 51. dova 2008.08.04. 23:54

Érdekes, hogy azt senki sem említette meg, hogy a szolgáltatók csak mért fogyasztás után számlázhatnak (egyéb, Fogyaztóval kötött megállapodás híjján), ami annyit tesz pl. a DÉMÁSz esetében, hogy lehet éves fizetést is választani. ( Amennyiben a szolgáltató nem biztosít sűrűbb óraleolvasást)

Nincs hasraütésszerű becslés, nincs többszöri tranzakció, nincs havi "mármegintelfelejtettembejelentaniazóraállást".
Ha kontrollálod a pénzügyeid (havonta félreteszed az árárt), akkor egy teljes évig nálad fialhat a zsé és az elszámoló számla egyértelmű sorait kell csak ellenőrizned, nem pedig a részszámlák összesítője + áremelés adott időszakra+ stb. - stb..........

Moderálásra küldöm 50. Anyóka 2008.08.04. 21:31

Lemaradt a vége: próbáld meg holnap egy más módszerrel. Kutya kötelességük a szerződést módosítani, akármikor. Ezt nem szabályozza a közszolgáltatós törvény. Szóval egy kicsit érdemes őket megfenyegetni a felügyeleti szervekkel.... Gyakorlatilag szolgáltatást veszel igénybe. Fizetsz érte. Nem tehetik meg, hogy nem módosítják a szerződést a kérésednek megfelelően. Muszáj nekik.
Fogyasztóvédelemnek az ilyen szolgáltatói magatartás csemege.

Moderálásra küldöm 49. Anyóka 2008.08.04. 21:29

Egyke fogyasztó, anyjuk p....ját!

Én nem leolvasási időben váltottam tavaly, mondjuk be kellett érte kocogni a Szent István térre a központi ügyfélszolgálatra. Betettem a pici babát a babakocsiba, betoltam, rögtön lett hely, előre vettek és helyből elintézték, amit kértem. Lehet, hogy mindenkinek kisgyerekkel kéne menni az ügyfélszolgálatokra?

Moderálásra küldöm 48. okos lajos 2008.08.04. 16:11

11.-nek üzenem.
Nem vagyok totálisan "bunkó", míg dolgoztam nekem is számlára küldték a fizetést, és számolhattam, mennyit adok "örömtől repesve " a banknak--a nagy semmiért. Akkor sem kérdeztek meg, mi a véleményem, hogy megszüntették a házipénztárakat, előtte a díjbeszedőket, és óraleolvasókat küldték el a munka világából. Én azért írtam, hogy ugyan ,legyen már az én jogom eldönteni azt, elmegyek, sorba állok a postán, és a sárga csekken fizetem be a járandóságokat. Eddig is tudtam, ezután is tudok erre időt szakítani, és ha tudok, segítek ebben másnak is.
Mondhatnám azt is, hogy nekem bizony minden ft sokat számít....

Moderálásra küldöm 47. egyke fogyasztó 2008.08.04. 16:06

Szoszonak, vélekedőnek
Én a sárga csekken lévő számlaszámra utalok. A megjegyzésbe beírom az ügyfél azonosítót.
Kapok csekket (a számlával együtt nyomtatják), de utalok. Te ugynúgy át tudod utalni a főbérlő ügyfélazonosítójával a díjat.
Útálok sorban állni a postán.
Anyóka 31.
Ismét megpróbáltam a dégáz honlapját. Visszaüzent, hogy nekem ez nem pálya. Hívjam a .... Hívtam. Közölte az ügyfélszolgálatos, hogy majd csak leolvasáskor válthatok, addig meg kapjam be.
Ha elmulasztom novemberben ezt fejben tartani, akkor majd a következő év november. Jó mi?

Moderálásra küldöm 46. Anyóka 2008.08.04. 15:59

Egyke fogyasztó, 1 éve jelentem be így a gázt és a villanyt, és működik. A villanynál telefonon is módosítják a szerződésed, a gáznál sajnos tényleg be kell caplatni a dégázhoz. Szerintem próbáld meg újra.

Moderálásra küldöm 45. Anyóka 2008.08.04. 15:57

Szoszó, ha már off, nemcsak az egyetemisták élnek albiban, egy csomó fiatal pár oda kényszerül. Vagy épp kisgyerekes anyuka, mint nálunk van épp egy a házban, aki válik.

És hányan kapnak számlát a bérleti díjról? És hány bérbeadó adózza le az így megszerzett havi 30-50 ezer forintját? Továbbmegyek, hányan számlázzák tovább a közműszámlákat a bérlőnek, ahogy kéne?

Nos, nekik befér, szerintem, hogy fizetnek a sárga csekkért havi 80-120 forintot.

Másrészt a netről befizetheted más nevére is. Nálunk a kocsi más nevén van, így ha a neten fizetjük be, akkor a közleményben ott a befizetőazonosító, ami egyébként is rajta van a csekken, amit kiküldenek.

Moderálásra küldöm 44. sevenof9 2008.08.04. 15:57

a sarga csekk is banki atutalas. ezt kene megerteni.

ha mondjuk kis hazankban bevezetnek a csekkrendszert (lehet fujolni,usaban mukodik,de a frankoknal is),akkor lehetne az oregebbeknek egy megbizhato,papir alapu fizetesi rendszert a kezebe adni,mig a posta hal istennek vegleg kimulna.


53 hozzászólás123456 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Megszűnt a MÁV-biztosító

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!