Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Csak foltokban csillog a belvíz a megyében

Szeged - A látszat csal: noha az utak mellett több területen látni belvizet, a Csongrád megyei összkép kifejezetten jó. A tél is csak a repcét viselte meg, az eső pedig mindössze a kukorica vetését hátráltatta. Amit az M43-as pálya sándorfalvi csomópontjánál látunk, nem belvíz.
A napokban mérte fel a belvízhelyzetet a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a szakemberek pedig megállapították, hogy csak foltokban borítja belvíz a földeket az ország legmélyebb részén – közölte Szakáll Sándor földművelésügyi igazgató. Elismerte, a látszat csal, mivel főleg az utak mellett látni sok helyen egybefüggő víztakarót. Elmondta, 300 ezer hektárt művelnek a megyében a szövetkezetek, vállalkozók, s csak 8000 hektár belvizes. Ebből a 8000-ből 6000 hektár rét és legelő.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása ellenére sem állt meg a víz a földeken. A sok eső annyiban ártott a gazdálkodóknak, hogy késik a kukorica vetése, és elmaradt a búza gyomirtása. Ha most egy hétig száraz maradna az idő, behozhatnák a kiesésüket a termelők. Egyelőre úgy tűnik, a bőséges csapadék miatt jó búzatermés várható – de ezt még nem szabad elkiabálni. Az elmúlt időszak egyetlen károsultja a repce, amely – mivel későn kelt ki az ősszel, és nem erősödhetett meg – rosszul viselte a nagy hideget.

megyeBelvíz Szentes határában. Főleg az utak mellett lehet látni egybefüggő tavakat. Fotó: Karnok Csaba
megyeBelvíz Szentes határában. Főleg az utak mellett lehet látni egybefüggő tavakat.
Fotó: Karnok Csaba

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének ügyvezető titkára azt mondta az MTI-nek: ha a gabona 2–3 napig víz alatt van, az még alapvetően nem károsítja a növényt. Amennyiben az időszak kitolódik egy hétre, már kipusztulhat. Magyarországon őszi kalászos gabonát mintegy 1,1 millió hektáron vetettek. Szerinte is egyedül a kukorica vetésével késnek a termelők.

Nem lesz árvíz

Két hétre látnak előre az Atikövizignél – közölte tegnap érdeklődésünkre az ügyeletes –, s a prognózisok alapján biztosra mondhatják: nem lesz árvíz. A Tisza vízgyűjtő területén már elolvadt a hó, és olyan mennyiségű csapadék sem esett, ami miatt készültséget kellene elrendelni. A folyó vízszintje még azon vízszint közelébe se emelkedik, amely alapján az I. fokú készültséget el kellene rendelni.

Viszály az M43-asnál

Még mindig áll a víz az M43-as Sándorfalvi úti csomópontjánál, a töltések alatt fekvő területeken. Kiderült: nem belvízről, hanem pangó vízről van szó, amely azért nem tudott lefolyni, mert a sztráda elvágta a régi útvonalait. Két kft. és egy családi vállalkozás érintett több 100 hektár erejéig. A családi vállalkozó Kotogány Mihály 110 hektárjából 40 áll víz alatt. Egyezkednek a kivitelezővel, a Swietelsky Kft.-vel. – Az ügy elindult a maga útvesztőjén, bíróságra is kerülhet – mondta szomorúan a termelő.

Olvasóink írták

  • 1. becsei.sandor 2010. április 22. 17:04
    „A látszat csal,a foto valóban szentes határában készült,de Hódmezővásárhely közigazgatási területén.
    Ez a víz ( is) Lázár János vize.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupersuli: ötszörös túljelentkezés

A legnépszerűbb általános iskolában ötszörös a túljelentkezés. Nem ez az egyetlen intézmény, amely nem tud minden leendő elsőst felvenni. Tovább olvasom