Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Csak minden második nő dolgozik

Szeged - Csak minden második munkavállaló korban lévő nő dolgozik hazánkban – az arány a legrosszabbak közt van az Európai Unióban.
Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának legutóbbi felmérése szerint a 27 tagország közül a nők foglalkoztatottsága Magyarországon a negyedik legrosszabb – az arány 2003 óta folyamatosan csökken. Tavaly az összes munkavállaló korú nő 49,9 százaléka dolgozott hazánkban, ami a legalacsonyabb a régióban. Ausztriában a munkavállaló nők 66,4, Szlovéniában 63,8 Szlovákiában 52,8, Romániában 52 százaléka dolgozik.
Magyarország a nők foglalkoztatottságában csak Görögországot, Olaszországot és Máltát előzi meg.

A nők szerint a nők, a férfiak szerint a férfiak tudnak jobban vezetni – a Tisza Volánnál női buszsofőrt mégsem lehet sűrűn látni. – Ez kemény meló, ráadásul az elmúlt évek sofőrök elleni támadásai sem tették vonzóbbá a nőknek a buszvezetést. Az autóbusszal szemben közrejátszhat az a beidegződés is, hogy a régebbi típusokat nem a legkönnyebb irányítani. A troli és a villamos kötött pályán jár, a kezelésük is könnyebb. Ezért lehet több női sofőrt látni az SZKT járatain. Az irodáinkban és az ügyfélszolgálatokon azonban nők dolgoznak – mondta Mező István, a Tisza Volán közszolgáltatási igazgatója.

Ha csak az arányokat vesszük figyelembe, az SZKT-nál érdekes módon több nőt foglalkoztatnak járművezetőként, mint a cég egészében. Török Mónika marketing- és PR-osztályvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy járművezetőik negyede nő, míg a női foglalkoztatás céges szinten ennél 1 százalékkal alacsonyabb.

Csak minden második nő dolgozik. DM/DV GRAFIKA
Csak minden második nő dolgozik.
DM/DV GRAFIKA

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében jelenleg 19 százalék a nők aránya; másfél éve a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába felvetteknek már 26,5 százaléka volt lány. A górcső alá vett szakmákban a legkiélezettebb versenyt az ügyvédek vívták egymással: a Szegedi Ügyvédi Kamara tagjai – ide tartozik az összes Csongrád megyei ügyvéd – közül 51,2 százalék férfi, 48,8 százalék nő.

– Vezetőnek jobban szeretek férfit alkalmazni, vagy olyan nőt, aki már szült. Nagy hátrány a női nemnél, hogy valaki építi a karrierjét, majd a szülés miatt 3–6 évre kiesik a munkából; a vállalat élete emiatt nem állhat meg – mondta Magyar József. A szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója azért hangsúlyozta, hogy nála munkában nincs differencia – a baromfi-feldolgozó vállalat vezetőinek és alkalmazottainak fele nő.

Dánia, Hollandia és Svédország az élen

A nők foglalkoztatottsága tavaly Dániában volt a legmagasabb az Unió tagállamai közül – az összes munkavállaló (15–64 év) 73,1 százaléka dolgozott. Második helyre Hollandia 71,5 százalékkal került, a bronzérmes 70,2 százalékkal Svédország lett. Magyarország a maga 49,9 százalékával a 24. helyre szorult. Az utolsó hely Máltáé lett, ahol a nők foglalkoztatottsága mindössze 37,7 százalék volt.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. allegro 2010. május 21. 15:13
  „Dema
  Amikor munkaerőpiacon a munkánkból kell megélni akkor nem biztos, hogy mindenek előtt a gyerekvállalás az elsődleges szerep.

  vári
  nagyon jól fogalmazott, ebből is kitűnik, elsődleges a munka mára, a nők számára is, akár tetszik akár nem.”
 • 33. vári 2010. május 19. 21:02
  „"Aki akar dolgozzon, aki akar az maradjon háztartásbeli, vagy főállású anya."

  Pontosan. A _választás_ lehetőségét kell megteremteni, nem pedig eltiltani a nőket a munkától - vagyis rá kell bízni a párokra, hogy hogyan szervezik az életüket.
  Megjegyzem, a nők munkaerőpiaci egyenlőségének megvalósulása növeli a hajlandóságot a gyermekvállalásra.”
 • 32. Dema 2010. május 19. 10:49
  „Egyet ne felejtsünk el! Mi a szerepe a férfinek és a nőnek az életben. Ebből a körből persze ki lehet lépni, de genetikailag bennünk van! A nő elsődleges szerepe a gyermek vállalás! A férfié már sokkal kérdésesebb! :D Elsődlegesen a genetikai hordozó, és ennek tovább vitele minden áron! :D Namármost! A többi a fejlődéssel jött egyéb gondoskodás, szeretet, család, stb. Ha ebből indulunk ki, akkor az a kérdés, milyen irányba akarunk tovább fejlődni. Az inteligenciánk fejlődésével jár a felelősség is, amivel ezt befolyásolhatjuk. Hozhatunk törvényeket, de nem biztos, hogy ez jó lenne. A valláson keresztül is manipulálták ezeket a dolgokat mindig! Kéedésem. Kell ezt manipulálni? Aki akar dolgozzon, aki akar az maradjon háztartásbeli, vagy főállású anya.”
 • 31. LV-426 2010. május 19. 08:17
  „"[...]az egyenjogúság szlogenjével az általuk lebecsültnek, elnyomottnak tartott nők számára nem csak lehetővé tették, hanem egyenesen dicső rangra emelték az addig csak férfiak számára elérhető foglalkozások gyakorlását. Így került fel a vörös csillagos dicsőségtáblákra a rugózás nélküli vasszörnyeken, a "körmös" traktorokon napi 10-12 órát robotoló asszonyok képe, ugyanúgy, mint a téli hidegben, a hajógyárak sólyaterében fagyos vaslemezeket hegesztő nőké, akik egy idő után annyira egyenjogúak lettek férfi kollégáikkal, hogy a munka végén a napi rumot lehajtva képesek voltak a legcifrább káromkodásra is. Anyáink ekkor már ritkábban jártak a templomba, de még ismerték Istent, és a mindennapi gondok ellenére embernek próbáltak nevelni bennünket.[...]" forrás: http://href.hu/x/cc1w”
 • 30. soligor 2010. május 18. 22:04
  „mármint allegronak irtam”
 • 29. soligor 2010. május 18. 22:03
  „mondasz valamit
  mert anno én is ilyen voltam..........igazad van”
 • 28. vári 2010. május 18. 20:49
  „Dema

  "NEM IS ENGEDNÉM DOLGOZNI A NŐKET, csak ha egyedülálló"

  Kösz, de _így_ ne biztosítsák a jövőmet... Majd én eldöntöm, hogy dolgozom-e. A LEHETŐSÉGET köszönöm, a kényszer nem kell.”
 • 27. allegro 2010. május 18. 19:40
  „16. soligor
  ha munkáltató lennél hamarabb vennél fel családos férfit vagy nőt mert jobban dolgoznak, kell nekik a pénz...
  szerinted a nem családos, főleg ha egyedülálló és maga fizeti a számláit, hiteleit az nem fog dolgozni és kevésbé van rá szüksége? Mert mondjuk nőként nem alázta meg magát azzal, hogy ráakaszkodott egy pénzes palira? Nem minden nő ilyen, sőt a legtöbb nem, de van azért közöttük szép számmal - és ez az a fajta, akiről te írtál, hogy nem akar dolgozni - mindegy hogy családos vagy nem családos.”
 • 26. allegro 2010. május 18. 19:35
  „23. Bartina
  részmunkaidő - jó, de azért mégis majd a nyugdíja is a nőknek részmunkaidős lesz? Akár állami nyugdíj akár magánnyugdíjról legyen is szó. Arrafelé persze jó fizetések vannak.”
 • 25. Logaritmus 2010. május 18. 17:07
  „25. hozzászólás ibibi: a férfi képviselők száma is csökkenni fog hamarosan. :)”
 • 24. ibibi 2010. május 18. 16:40
  „Csak a parlamentből kell kiindulni ott is csökken a női képviselők száma , akkor mit várunk a többi munkahelyeken, tudatosan szorítják vissza a női munkavállalókat, pedig egy fizetésből csak éhen halni lehet.”
 • 23. Logaritmus 2010. május 18. 15:51
  „22. hozzászólás 9349779: miért akarsz mindig mindent kriminalizálni? Normális szociális rendszer kell és jó feltételek a foglalkoztatáshoz.”
 • 22. Bartina 2010. május 18. 15:50
  „Arrol tud valaki statisztikat, hogy pl. Daniaban, ahol a nők 73%-a dolgozik, hany szazalekuk vegez reszmunkaidos vagy tavmunkat? Ez nalunk nagyon hianyzik, nem tudom, mikor teremtik meg az ilyen "atipusos" foglalkoztatas kereteit.”
 • 21. kok 2010. május 18. 15:27
  „Valakinek nevelnie kell azt a rengeteg gyereket ami születik..”
 • 20. szilléri 2010. május 18. 15:19
  „A munkaképes ,,fehér " férfi lakosság 68 %-a dolgozik ! Nők és férfiak átlaga 56 % !”
 • 19. Logaritmus 2010. május 18. 15:13
  „"Munkahelyekből van kevés, nem pedig dolgozni akaró nőkből és férfiakból!"

  Lehetne több, de amíg a Munkaügyi Központban egy csomó (értsd: Szegeden több száz!!!) betöltetlen állásra lehet pályázni, napközben meg tele vannak a kocsmák életerős emberekkel, addig ne a politikára mutogassunk, hanem egymásra és főleg a szociális rendszerre, amelyik a lustaságot megtűri és pénzzel támogatja.”
 • 18. h375317 2010. május 18. 13:30
  „Arról miért nem cikkeznek, hogy a felnőtt, munkaképes férfiak hány százaléka dolgozik? Tisztelet a kivételnek, értem én, hogy kevés a munkahely, de nagyon sokan még csak dolgozni sem akarnak, mert kapnak segélyt.
  És hány százaléka ül a kocsmában? nem telik el úgy egy nap, hogy a szemközti kocsmából ne ittasan távoznának a tisztelt vendégek.
  Kérdem én, ha tényleg ekkora a szegénység, és nincsenek munkahelyek, akkor mi a jó francból telik kocsmázásra?
  És a nőket meg elzavarják, ha fital és nincs gyereke, aza baj, ha van gyereke meg az...Közben a magyarok száma csökken...és tartjuk itt a szépen szaporodó, értelmifogyatékos, bűnöző, analfabéta cigányokat...”
 • 17. triniti 2010. május 18. 13:12
  „"Csak minden második munkavállaló korban lévő nő dolgozik hazánkban"- azok is kevesebbért és többet mint a hasonló tudású férfiak...

  Szerintem csalnak a statisztikákkal....vagyis ha 7 napig hasmenésem van utána 7 napig szorulásom, akkor statisztikailag egészséges az emésztésem....”
 • 16. soligor 2010. május 18. 12:59
  „Az én tapasztalatom is az, hogy nem merik felvenni a" gyerekes anyukákat" :)
  ugyanis attól félnek , hogy mi lesz , ha a gyerek megbetegszik
  pedig a családos emberek ezerszer jobb munkaerők, pontosabban , becsületesebben dolgoznak sokszor mint azok a hölgyek kiről gavallér ír
  mivel foggal -körömmel ragaszkodnának az állásukhoz.......

  én ha munkáltató lennék hamarabb vennék fel, egy családos férfit vagy nőt”
 • 15. Falcao 2010. május 18. 12:47
  „Amirával egyetértek.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plázakörkép: Szeged csak harmadik a rangsorban

2011 őszén megnyílik az Árkád Szegeden. Újszegedre is bevásárlóközpontot terveznek. Vajon a többi vidéki nagyvárosban mennyi pláza közül választhatunk? Tovább olvasom