Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Csala Zsuzsa, a hetvenkedő komika

A régi vidám színpados társulat tagjaival lép fel Csala Zsuzsa, aki hűséges típus: barátai vigyáznak rá, mert a lábát kímélnie kell. Születésnapján meglepetés érte, a közönség előtt köszöntötték fel Pécsett. Most Dunakeszin él, és miután 50 évet végigrohant, van ideje gondolkodni, megismerni magát.
– Úgy tudjuk, több helyütt fellép: hogy telik a nyár?

– Kínlódva. Tíz évvel ezelőtt baleset ért télen, madáretetés közben térdre estem, még a régi házam kertjében, amelyben életem munkája volt benne. Harmincöt évig laktam ott, de kénytelen voltam eladni azt, amiért addig küzdöttem. Akkor este balettes paródiában játszottam, egy lábon ugráltam, mint a gólya. Zana Jóska kollégám vitt be a kórházba, injekciót kaptam a térdembe, de nem foglalkoztam eléggé a sérüléssel. Télen ugyanúgy madáretetés közben – mert nagy állatbarát vagyok –, ugyanarra a térdemre estem, és csonthártyagyulladás lett a vége. Jól a hetvenen túl nincs mese, hiába vigyázok, bizonytalan vagyok.

Csala Zsuzsa: Ebben a korban minden reggel születésnap. Felébredek, körülnézek: még élek.
Csala Zsuzsa: Ebben a korban minden reggel születésnap. Felébredek, körülnézek: még élek. Fotó: RTL Klub

– Július 9-én ünnepelte 78. születésnapját. Készültek a barátok, kollégák meglepetéssel?

– Soha nem szerettem a születésnapokat, gyerekkoromban sem. Nyáron nem tudtam zsúrt rendezni az osztálytársaimnak, meg szegények is voltunk. Úgy gondoltam mindig, nem engem kell ünnepelni, hanem a szüleimet, hiszen ők akartak. Most a születésnapom tájékán Pécsett játszottuk az Egy csók és más semmi című darabot, Harmath Imre is szerepelt, akivel egy napon születtünk, csak van köztünk pár évtized. Felköszöntöttek, megünnepeltek minket a közönség előtt – meglepetés volt. Ebben a korban minden reggel születésnap. Felébredek, körülnézek: még élek.

– A színművészetin eltanácsolták harmadévben, és még mindig színpadon áll... Elégtétel ez?

– Tizenhat évesen vettek fel a főiskolára Pártos Géza, a Madách Színház akkori főrendezője javaslatára, aki egy kultúresten látott meg. Építésznek vagy kertészmérnöknek készültem volna. Már a harmadik év közepén tartottunk, túl voltunk a rostán másodév végén, amikor történt egy gikszer. Nagyon jól tudtam utánozni az osztályfőnökömet, aki egyszer rajtakapott. Attól fogva nem állt velem szóba, és azt mondta, tehetségtelen vagyok, aki nem való a pályára. Minden premier előtt megvan bennem máig: csak igaza ne legyen! A színházak akkoriban nem vehettek fel kirúgott főiskolást, végül a Déryné Színház szerződtetett. Főszerepeket osztottak rám, és amikor végzős lettem volna, már megnyertem egy fesztiválon a legjobb női alakítás díját. Elégtételt valahol kaptam, de attól fogva soha nem voltam biztos magamban. Pedig előtte azt hittem, enyém a világ.

Csala Zsuzsa-Schubert Éva-Máté Erzsi: A hivatalban


– Hol, milyen társulatnál játszik jelenleg?

– Most már csak a régi vidám színpados kollégákkal vagyok hajlandó játszani, augusztus 4-én visszük az Egy csók és más semmit Szentesre is. A Fogi Színházzal járunk páran a régi társulatból, például Straub Dezső, Sáfár Anikó, Rátonyi Hajnalka, Harsányi Gábor... A barátok nagyon sokat jelentenek nekem, hűséges vagyok, ezért sem akarok elszakadni ettől a társulattól. A lábam miatt a színpadon sokszor falnak, székre támaszkodom – ők vigyáznak rám, idegenektől ezt nem tudnám megkapni. Sáfár Anikót neveztem ki „doktornőmnek", telerak vitaminokkal. Vidám színpados voltam 42 évig, úgy képzeltem el, ott fogok meghalni is. Rák a csillagjegyem, a család, az otthon az első, de ugyanezt jelentette nekem a színház is. Sok helyre hívtak Pesten, de nem mentem, megszerettem ezt a műfajt, pedig először nagyon idegen volt.

Ötven éven át végigrohantam az életemet. Reggel elmentem otthonról, hajnalban haza – rádiókabaré, televízió, egy este két-három színházi fellépés, éjszaka meg vendéglátózni mentem még két-három helyre
"Ötven éven át végigrohantam az életemet. Reggel elmentem otthonról, hajnalban haza – rádiókabaré, televízió, egy este két-három színházi fellépés, éjszaka meg vendéglátózni mentem még két-három helyre." Fotó: RTL Klub


– A Mikroszkóp Színpad sorsa is bizonytalan...

– A Vidám Színpad után azt hittem, ez másutt nem történhet meg, de most látom: a tehetséges kollégáknak nincs munkájuk, nem keresnek. Elképesztő, hogy egy ekkora nagyvárosnak, mint Budapest, ne legyen varietéje.

– Hová költözött, miután eladta a házát?

– Budakalászra, egy kertes házba. Gyönyörű a környék, de világ vége, mintha tanyán élne az ember. Gyerekem nincs, örökké első a kutya – rettenetesen hiányzik Baba, a bernáthegyim, aki tavaly elhagyott. A házat Baba választotta ki: három „jelölt" volt, kettőbe be sem ment, a harmadiknál lehevert a szobában, elaludt. Ebben a házban az életem ritmusa is megváltozott. Ötven éven át végigrohantam az életemet. Reggel elmentem otthonról, hajnalban haza – rádiókabaré, televízió, egy este két-három színházi fellépés, éjszaka meg vendéglátózni mentem még két-három helyre.

– A színészettől teljesen különböző területen is aratott sikereket: a Zsaru Car programban...

– A Zsaru Car egy civil szervezet, amely az autólopások ellen küzd, 2006 óta működik. Civil autókkal járunk egy-egy környéket, én civil ruhás rendőrökkel vagyok egy csapatban, akik önkéntesen vesznek részt a mozgalomban. Másodpercek alatt ellenőrizni tudjuk egy-egy autó adatait, van, hogy egy nap harminc lopott autó is megkerül. Nemzetközileg körözött autót, bűnözőt is kaptunk már el. Ha előkerül a tulajdonos, nekem kell átadnom a jó hírt – sokszor megismernek, és azt hiszik, ugratásról van szó. Mostanában a lábam miatt sajnos nem mehettem, de folytatni szeretném.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. július 31. 22:22
    „A bevezető szerint Dunakeszin lakik, a cikkben meg Budakalász van írva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer vendég az Operettfalun - galériával

Körülbelül tízezer vendége volt szombaton Kübekházának, ennyien látogattak ugyanis el az Operettfaluba. Tovább olvasom