Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Csaták várhatók a dinnyefronton

Szeged - Utcai gyümölcsárusok szállták meg Szegedet. Az egész évben nyitva tartó, ellenőrizhető boltokban még a kosármosás is kötelező, az alkalmi zöldségesek lazábban értelmezik a szabályokat.
Jó üzlet lehet az utcai zöldségárusítás, hiszen már az eperszezon elején kitelepültek a sátras kereskedők. A szabadtéri standokon félbevágott gyümölcsök pihennek a pultnál, az eleinte import, mára már hazai dinnye mellett olasz barack és fürtös paradicsom is kapható. Az egész évben nyitva tartó boltosok hevesen tiltakoznak a konkurencia ellen: állítják, „az utcai árusoknak mindent szabad", nem tartják be a szabályokat.

– Bérleti díj, 15-féle adó: akkor is fizetünk, ha egy barackot sem adunk el. Az utcai árusok szezonban érkeznek, elfoglalják a legforgalmasabb helyeket, hitelesített mérleg, pénztárgép nélkül dolgoznak – panaszkodott több kereskedő nevében József, aki kérte, teljes nevét ne írjuk le: fél, hogy céltáblává válik. A szegedi férfi szerint az utcai eladók vödörben mossák kezüket, késüket, ami nem felel meg a közegészségügyi előírásoknak. Feltételezi, a kitelepültek nem őstermelők, hanem kereskedők, és akkor szó sincs tisztességes versenyről.

32 árus kapott közterület-használati engedélyt Szegeden. Fotó: delmagyar.hu
32 árus kapott közterület-használati engedélyt Szegeden. Fotó: delmagyar.hu


Próbára tettük az utcai zöldségeseket: több napon át, délelőtt és délután, a város számos pontján vásároltunk. – Egész és vágott dinnyét is árulsz? – kérdeztük a huszonéves eladólányt az egyik panel tövében, aki készségesen felvilágosított: akár negyedet is kaphatok. A stand mellett kannában tartotta a vizet, ezzel mosta az asztalt, amin a dinnyét elvágta. Mivel a görögdinnye kilója 200 forint körüli, egy félbevágott 5,5 kilós gyümölcsért több mint 1000 forintot fizettünk. A pénz a kasszába került, viszont a kinyitott nyugtatömb üresen maradt.

Drágább az utcán, mint a boltban

– Azt hittem, termelő, és hogy olcsóbb, mint a boltban – mondta egy férfi az egyik szabadtéri árusnál, miután dinnyéjét a szatyorba tette. Tévedett: a közeli zöldségesnél 190 forint, míg az árusnál 220 forint volt a görögdinnye kilója. Hasonló a helyzet a sárgadinnyével is: a legtöbb helyen 300–330 forintért, az utcai standoknál viszont 400 forintért mérik a gyümölcs kilóját.

Egy lakóparkban a sárga- és görögdinnye 260 forintos kilónkénti áron szerepelt a tacepaón, a piros húsú gyümölcsöt az eladólány végül 220 forintért számolta. – Nincs filcem, azért nincs az ár átírva – mondta. Kérésünkre félbevágta a dinnyét, majd amikor elmentünk, egy vízpermetezővel mosta el a kést. Nyugtát kaptunk.

– Kosarakat szerettem volna az üzletbe, amit csak akkor lehet, ha kosármosót is építek. Ez az előírás – panaszkodott egy kereskedő, aki szerint a szabadtéri árusok mögött minden évben újonnan alakult cégek állnak. – Megbüntetik őket, de minek? Nincs ezeknek a vállalkozóknak semmijük, nincs mit behajtani rajtuk – vélekedett. Hozzátette: kettős mércét alkalmaznak a közterület-használati engedélyek kiadásánál is, ugyanis míg ő a boltja elé csak nyitvatartási időben parkolhatja a ládában a dinnyét, a „placcosok" 24 órában foglalhatnak. – Jövőre közgyűlés elé visszük a kérdést, mert tönkretesznek bennünket.

– A kereskedelmi rendelet lehetővé teszi, hogy zöldség-gyümölcs árusok bejelentés után azonnal kinyissanak; előzetes szakhatósági engedélyek nélkül is. A szabályok viszont azonosak az utcai és az üzletben lévő zöldségesekre is – mondta Ácsné Gunda Judit. Az Általános Igazgatási Iroda vezetője elárulta: 2009 őszén változott a szabályozás, bizonyos tevékenységeknél az előzetes engedélyezés eltörlése uniós követelmény, a vállalkozások segítése miatt. Megtudtuk: szeptember végéig 32 árusnak adtak közterület-használati engedélyt, a placcot a használati díj megfizetése után foglalhatták el.

– Lékelés, darabolás csak abban az esetben végezhető, ha ivóvizet biztosítanak a vágóeszközök, a dinnye felületének tisztántartására – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Kiemelték: a megfelelő csomagolás is előírás. Megtudtuk, a NÉBIH a polgármesteri hivatalnak is javasolta, hogy dinnyézéshez csak olyan helyre adjon engedélyt, ahol „ivóvíz minőségű folyóvíz áll rendelkezésre".

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Smerdis 2012. július 11. 08:20
  „jó a fotóó! :))”
 • 44. szegedivagyok 2012. július 09. 15:37
  „A többi kereskedő reklamációja egyáltalán nem a vásárlókért való aggódásból fakad, mégcsak nem is a saját üzletéért aggódik,hanem egész egyszerűen írigységből. Ha már van, aki ugyanazzal foglalkozik mint ő, akkor dög...jlön meg, mert hogy is gondolja, hogy versenyhelyzetet teremt. Igen, verseny.Verseny a vásárlókért. Aki nem veszi tudomásul, az tartsa továbbra is az égben az árait, üljön a s..ggén nyugodtan, aztán zárja be a boltot. A kereskedelem nem abból áll, hogy várom a vevőt, aztán ha valaki bejön kiszolgálom esetleg még jól le is húzom, hanem meg is kell tudni szerezni a vásárlót.”
 • 43. IVY 2012. július 09. 15:30
  „Az Etelka sor-Tápai u. sarkán árulgató kislányt sem irigylem. Épp tegnap gondoltam rá, hogy szerencsétlen minek van kitéve ott a 45 fokos hőségben. Egy olcsó/eldobható sörsátor van a feje felett, víz, WC a közelben nincs. Tippen nincs, hová járhat 1általán kezet mosni....? Talán az agip kútra?”
 • 42. joy 2012. július 09. 09:47
  „39!
  Aki a dinnyék látványával is beéri...
  :o)”
 • 41. Emberségetavilágnak 2012. július 09. 09:42
  „38. matekukac 2012.07.08. 19:27
  Nem az árus. Az árus csak alkalmazott.
  A tulajnak van a városban még jó 20 sátra, a legfrekventáltabb helyeken. Ő a standkirály.”
 • 40. kowalsky 2012. július 08. 21:48
  „A Szilléri Sparnál is jó bigeárul. Húszas évei elején, fölül két sárgadinnye méretű cucc, többnyire fürdőruhában. Az árult dinnyéjük viszont sz*r és külföldi, magyar álarc mögé rejtve. Nem én mondtam.”
 • 39. Mignon 2012. július 08. 20:31
  „Kit erdekel ilyen foto lattan a dinnye...?
  :)”
 • 38. matekukac 2012. július 08. 19:27
  „Letaposott fű.

  15. és 29. hsz-hez:

  A Gömöri utca-Makkoserdő sor sarkán lévő árus is gyönyörűen kiszedte a korábban levert cölöpökből az őt zavarókat és kitelepült. A cölöpökkel tudták elérni, hogy szép és gondozott legyen a környezet, ugyanis senki nem állt rá a fűre. (ennek sem feltétlenül így kellene lennie egy normális társadalomban, de amint tudjuk, sajna nem mindenki vigyáz a szépre, a rendre kis hazánkban)
  Gondolom vállalkozónk előtte megkérdezte azoktól, akik előtte (sok-sok munkával) elérték, hogy zöld fű legyen végre azon a részen, hogy kiveheti-e a cölöpöket. Ráadásul ha jól láttam, nem lakók voltak akik a környezetet gondozták, hanem az ott lévő Vízmű dolgozói, de az biztos, hogy jó munkásemberek voltak.
  Most letaposott, koszos a sarok. Remélem, mikor elmegy a bérlő, akkor helyreállítja a korábbi állapotokat, de erre azért nem fogadnék...

  Az árak: lehet, hogy már van hazai dinnye, nem vitatom. Az is biztos, ha beülök a kocsimba és a termelőhelyekig autózom, akkor kilónként többet fizetek mint az a bizonyos 200 Forint. De ha ezek a jóemberek tényleg nagy tételben veszik a dinnyét és tényleg a hazai termelőktől, ráadásul 3x-4x drágábban adják, (mivel nagy tételben gondolom jobb árakon adják nekik is), akkor legyenek szívesek az árrés után leadózni, amibe persze beleszól a bérlés, a bér, a szállítás, stb..., de adózzanak. És pont.”
 • 37. ooo111 2012. július 08. 16:43
  „Kimaradt, de mégis helyes lett :-)”
 • 36. klj...54 2012. július 08. 16:01
  „@vmagdi:
  Felcsigáztál!
  Elmesélnéd hogyan növelik a dinnye tömegét?
  Anno decibel sógorommal családi alapon kettő holdon belevágtunk a dinnyébe, betyár jól jöttünk ki belőle, tehát olyat írjál aminek van valóságtartalma :)”
 • 35. Tambitoma 2012. július 08. 15:25
  „Abádszalók előtt dinnyeföld szélén közvetlen kunyhóban árulták. Mézédes 8 kilogrammos.
  55Ft6kg!!!!!!
  Most ettük a fiamék vették!”
 • 34. expro 2012. július 08. 14:36
  „bocsánat kimaradt a nem,
  helyesen, az meg nem a Polgármester”
 • 33. expro 2012. július 08. 14:27
  „30.forteam
  a végén kiderited,hogy Botka L termeli a dinnyét
  menj ki a mars térre oknyomozi,nézd meg hány asztalon árul """östermelö""és hány asztalon, tényleg östermelö?
  pedig van ám nem is egy hivatal akinek ez lenne a munkaköri kötelessége
  az meg a Polgármester.”
 • 32. eljensokaszeged 2012. július 08. 13:41
  „30. forteam 2012.07.08. 13:24

  p-s rendszámú autóval...”
 • 31. Emberségetavilágnak 2012. július 08. 13:26
  „27. klj...54 2012.07.08. 12:36
  Ők csak alkalmazottak.
  Napi tizenkét órát dolgoznak, hőben, porban, folyóvíz nélkül.”
 • 30. forteam 2012. július 08. 13:24
  „mi az dm, véditek a maffiát? nézz utána, amit írtam és meglátod, h igazat írtam! vagy az már fárasztó és kompromittáló lenne, ha kicsit oknyomozni kellene az ügyben? ezért nagy szar ez az újság, semmi tényfeltárás, objektivitás nincs benne. botka lap, mint ahogy a dinnyések is a botka barátai.”
 • 29. vmagdi 2012. július 08. 13:11
  „a mi házunkkal szemben is van egy, sokkal dragabb mint a zoldsegesben, viszont sokkal "vizesebb" a dinnye (ugye tudjatok hogy novelik a sulyat pontosabban a tomeget?) , de en latom, hogy lealllnak az autok, megveszik, jolvan, mindenki a maga zsebe ura :) viszont amit elvonulasuk utan hagynak , az a sok mocsok az azert durva, szerintem ellenorizze aki kiadta az engedelyt, hoyg ne hagyjanak maguk utan piszkot, mocskot torott ladakat, rohadt gyumolcsoket”
 • 28. forteam 2012. július 08. 12:40
  „...igen, szerintem is a maffia üzemelteti a szegedi útszéli sátras standokat. 30 milliós mercivel jár a tulaj és nem is az a "becsületes állampolgár" arc.
  Fura, h engedélyt kaptak és senki nem ellenőrzi őket.”
 • 27. klj...54 2012. július 08. 12:36
  „Melyik meggyes?
  Bodzás? Egyháza?
  Ki a szomszédja? -kérdeztem a leányzót és rossz választ kaptam.
  Hazudnak ezek az utcai árusok.
  De ha ott fent a kormánytól ezt látják miért ne tennék?”
 • 26. macs 2012. július 08. 12:34
  „Szerintem mindenki maga döntse el hol vásárol dinnyét. Aki akar, az vegyen az utcai standokon, aki akar az vegye a zöldségesnél.
  Akik szidják a kereskedőket, azok gondolják végig, nélkülük hogyan tudnák megvásárolni a távoli területek áruit? Kereskedő nélkül a dinnyéért is el kéne menni a dinnyeföldre, vagy tévedek? A termelő, ha akarja szerintem meg tudná oldani az árusítást. Mondjuk többen összefognak, és felváltva szállítanák, illetve árulhatnák. Ebben is tévedek?”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai rabsicokat fogtak a Medencés-kikötőnél! (galériával)

Kínaiak akartak gyilkos hálóval halat rabolni a Medencés-kikötőből, de a halőrök és a rendőrök rajtuk ütöttek. Tovább olvasom