Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Cserepes sor: batyus piacból igazi vásárrá változott

Szeged - 25 éve nyitotta meg kapuit Szegeden a Cserepes sori piac. Az első években a lengyelek, majd az ázsiaiak uralták a vásárt. Ma már a magyar kereskedők kerültek többségbe, hétvégén zsúfolásig megtelik az országossá fejlődött vásár.
25 szál gyertya került tegnap a Cserepes sori piac képzeletbeli tortájára: 1989. január másodikán nyitott meg a korábban lengyel, majd ázsiai piacnak is nevezett szegedi vásár. Az elmúlt negyed évszázadban gazdasági lakmuszpapírként is funkcionált a fiatalok között csak Cserkónak nevezett piac: pénzbőségben kissé háttérbe szorult, majd a nehezebb időkben újra népszerű lett.

Pillanatok a Cserepes sorról. Fotó: Frank Yvette és Karnok Csaba (galéria)

– A rendszerváltást követően 20. cégként jegyezték be a piacot üzemeltető kft.-t, büszkék vagyunk rá, hogy ma is eredményesen dolgozunk – mondta Erdős István. A piac igazgatója több mint 20 éve dolgozik a Cserepes soron, 2009 óta irányítja a ma már többségében magyar árusok lakta vásárt. – A nyitáskor a batyus lengyel „turistákat" költöztették ide, így szüntették meg a 25 évvel ezelőtti Szent István térre és a Mars térre jellemző anomáliákat. A lengyel korszak a kilencvenes évek közepéig tartott, helyüket az ázsiaiak vették át – emlékezett vissza az első évtizedre Erdős István.

A Bikádi rakott rendet!

– Nem az én egyszemélyes érdemem a rend – utasította vissza udvariasan a piacon hallott kijelentést Bikádi János. A Cserepes sori piacot 20 évig vezető férfi hangsúlyozta, a vadkeleti világból egy nyereséges és szerethető vállalkozást varázsoltak. – A közbiztonság nehezen alakult, sokat dolgoztunk azért, hogy az illegális szerencsejátékosok eltűnjenek. A rendcsinálás konfliktusokat is szült: hátba szúrtak, rám is lőttek. Olyan is előfordult, hogy felbőszült kínaiak a piac rendészeire támadtak. De az idő igazolta erőfeszítéseinket. Legnagyobb eredményünk, hogy hitel nélkül, eredményesen tudtunk gazdálkodni – mondta az egykori vezető. Bikádi János úgy fogalmazott, nemcsak a piac tulajdonosai, hanem a város is jól járt a Cserepes sori vásárral.

– Először hat kínai nyitott üzletet, majd jöttek a többiek. A szerb háborúval együtt járó embargó miatt még több kínai kereskedő költözött a piacra. Hullámhegyek és -völgyek követték egymást, a statisztikáink szerint 2004-ben lejtmenetbe váltottunk. Történhetett ez azért, mert 2004–2008 között a többség hitelből vásárolt, így a Cserepes sori vásár háttérbe szorult. A hitelezés pedig visszaütött, 2008 óta újra népszerűek vagyunk – mesélte az igazgató.

Az elmúlt négy évben saját erőből közel 100 millió forintból fejlesztették a vásárt, a bódéváros átalakult. – Az autópiac helyén régiségvásárt szerveztünk, ma már országosan is jegyzett a szombati szegedi kirakodóvásár. A bódésor bontásával újabb teret nyitunk az alkalmi és állandó árusoknak – magyarázta Erdős István. Hozzátette, azért fejlesztenek, hogy üzleteik mindenki igényének megfeleljenek.

– A gazdaság fehéredésével magyar piaccá váltunk, a bérlőink többsége ma már magyar. Figyelünk arra, hogy se cigi, se engedély nélküli alkohol, se hamis áru ne legyen a Cserepes soron – mondta az igazgató. Megjegyezte, a ruhagyártók nem készítenek külön árut a Cserepes sorra. Erdős István vallja, az alacsonyabb bérleti díj miatt olcsóbbak a piaci termékek, nincs külön Cserepes sori minőség. – Marketingben is fejlődünk, a karácsonyi vásárt egy sorsolásos játékkal erősítettük. Legalább öten nyertek azok közül, akik az elmúlt időszakban nálunk vásároltak. Hiszem, hogy van jövőnk, a bérlőinkkel együtt építjük a Cserepes sori piacot. Lehetőséget adunk arra, hogy az emberek dolgozzanak – mondta az igazgató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnepek között ügyeket intéztek az emberek

Naponta 300-400 ember próbált ügyet intézni a Szegedi Járási Hivatal okmányirodájában az ünnepek környékén. Tovább olvasom