Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrád megye tovább erősíti rendezvényszervező cégét

Csongrád megye - Iskoláit, kórházait biztosan átveszi az állam, sikeres rendezvényszervező vállalkozását azonban legszívesebben nem adná oda a megyei önkormányzat. A Rendezvényház szinte mindennel foglalkozik: biotermelőknek is szervezett már piacot.
Vasárnap este 8-tól a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt a Rendezvényház szervez a magyar dal napja alkalmából közös éneklést. A hónap végén, szeptember 30-ától október 2-áig viszont a Szegedi Paprikafesztivál és Csongrád Megyei Paprikasó zajlik, szintén a nonprofit kft. szervezésében. A cég – lényegében a megyei önkormányzat arca – a klasszikus közművelődési intézményi profilt kibővítve nagyon sok mindennel foglalkozik. Kiállítások, programok mellett többek közt piacot szervezett a biotermékeket előállító, termesztő gazdák számára is. Alapító okirata szerint pedig foglalkozhat könyv, napilap és számítógépes játék kiadásával, rádióműsor-készítéssel, „világhálóportál-szolgáltatással", sőt természettudományi és műszaki kutatással-fejlesztéssel is. A nonprofit kft. törzstőkéje 4 millió 200 ezer forint, amiből 1,2 millió készpénz, 3 millió pedig tárgyi apport. A kft.-nek a megyei önkormányzat a többségi tulajdonosa, de 100 ezer forint értékben van benne vagyona még Kistelek önkormányzatának is.

A megyei közgyűlés legutóbb úgy döntött, megveszi ezt a tulajdonrészt Kistelektől, és amikor az erről szóló határozati javaslatot fölvezette Magyar Anna elnök, azt mondta, a nonprofit kft. eredményesen zárta az évet, annak ellenére, hogy menet közben derült ki, kevesebből gazdálkodhat, mint tervezte. A vállalkozási tevékenység tényleg nyereséges volt – erősítette meg lapunk érdeklődésére Molnár Csaba ügyvezető igazgató is.

Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a cég sorsa az önkormányzati törvény megjelenése után. A szeptember 15-i közgyűlés napirendjén szerepel egy előterjesztés, amelynek A Rendezvényház Nonprofit Kft. átalakítása és a Vagyonrendelet módosítása a címe, de a szöveg még nem elérhető. Nem dőlt el, hogy az iskolákkal, otthonokkal és a kórházakkal együtt a cégeiket is átveszi-e az állam jövőre
a megyei önkormányzatoktól.

A Csongrád megyei önkormányzat – ahogyan Ádók János alelnöktől tudjuk – legszívesebben megtartaná a Rendezvényházat, mert szüksége van profi szervezőre. A megőrzés szándékát demonstrálja – a kisteleki tulajdonrész megvásárlásával kapcsolatos döntés mellett – az a határozat is, amellyel a közgyűlés tovább bővítette a Rendezvényház feladatainak sorát. A Gyermek- és Felnőtt Üdülő nevű intézményt – az érintett dolgozókkal együtt – átadta a nonprofit kft.-nek, amely így felel a megye balatonföldvári, balatonszárszói, galyatetői és mátrafüredi üdülőjének fönntartásáért is.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2011. szeptember 10. 09:59
    „A Rendezvényház létjogusáltsága kétségtelen, ám miért kell ehhez a megyei önkormányzat? Megy-e a Megye? Régóta vajúdó kérdés ez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ország nyelvi tesztje

Jövő csütörtökön éjfélig lehet kitölteni Az Ország nyelvi tesztjét az interneten. Tovább olvasom