Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Csonttörés a minimum az SBO-n

Szeged - Szembe került műszempillával, kullancs- és szúnyogcsípéssel, valamint egy héttel korábbi napszúrással is felkeresték már a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályt a nyitás óta eltelt másfél hónapban. A betegek 30-40 százaléka feleslegesen terheli a rendszert, miközben szakorvosból nincs elég az osztályon.
Ötven nap alatt közel hétezer esetet láttak el a szegedi Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályon. A napi 100-150 beteg egyelőre kevesebb, mint amire számítottak, ez valószínűleg a nyári időszaknak köszönhető. Így is jóval több, mint kellene: az estek 30-40 százalékának el sem lenne szabad jutnia ide.

– A betegeket sürgősség alapján egy ötös skálán osztályozzuk, ahol az egyes az azonnali ellátást igénylő – mondta el Pető Zoltán osztályvezető egyetemi docens. Az éppen aktuális kórlapok is jól mutatták az osztály munkáját: szinte csak 4-es kategóriát láttunk.

– A legváltozatosabb problémákkal keresnek fel bennünket. Kullancsot és szembe hullott műszempillát is kellett már kivennünk, de feldagadt szúnyogcsípéssel is jöttek már hozzánk – sorolta a legkirívóbb eseteket az osztályvezető. Hozzátette: a háziorvosok sincsenek tisztában azzal, mivel foglalkozik az SBO. – Három hete rosszul lépett. Múlt héten napszúrást kapott. Négy-öt hónapja nyirokcsomót talált – olvasgatta a beutalókat Pető Zoltán. Mint mondta, az ilyen problémákat az egészségügyi ellátás más lépcsőin kellene megoldani. Éppen ezért nemrégiben körlevelet írt a háziorvosoknak, amelyben felhívta a figyelmüket arra, hogy az osztály a sürgősségi betegellátás centruma.

Újabb beteget hoznak. Nincs elég szakorvos a sürgősségi osztályon. Fotó: Schmidt Andrea
Újabb beteget hoznak. Nincs elég szakorvos a sürgősségi osztályon. Fotó: Schmidt Andrea

– Sem kivizsgálásra, sem hosszabb ideje fennálló panasszal nem hozzánk kell fordulni. Amit háziorvos, háziorvosi ügyelet, szakrendelés vagy járóbeteg-szakellátás el tud végezni, az egyik sem a mi feladatunk.

Persze ettől még az ilyen esetek is lekötik a dolgozók kapacitását, hiszen egy nővérnek meg kell vizsgálnia a beteget, és csak orvos mondhatja azt, hogy máshová kell mennie ellátásért. Márpedig egy olyan osztályon, ahol a létszámhiány miatt minden műszakban legalább egy szakorvossal kevesebb dolgozik, mint amennyi szükséges lenne, ez is komolyan akadályozza a munkát. Ráadásul az ellátás sürgősségi sorrendben történik, így előfordulhat, hogy egy ilyen beteg – főleg, ha vizsgálatokat is végeznek, és eredményekre kell várni – akár fél napot is várhat az osztályon. Emiatt – ahogyan az osztályvezető fogalmazott – este 8-10 óra körül már úgy néz ki a váró, mint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér charterjáratainak terminálja.

– A sürgősségi nem azt jelenti, hogy ezen az osztályon mindenkit gyorsan ellátnak, hanem hogy sürgősségi esetekkel foglalkozunk – szögezte le Pető Zoltán, aki szerint valószínű, hogy ezért van ennyi nem ide való beteg. – Azt gondolják, hogy itt gyorsabban ellátják őket, netán sort ugorhatnak a vizsgálatoknál. Aztán pedig éppen ők azok, akiktől a legtöbb reklamációt kapjuk. Természetesen a sürgős betegektől ők nem veszik el az időt, de sokkal könnyebb lenne az osztály élete, ha minden ilyen beteg az egészségügyi ellátás megfelelő lépcsőjén keresné a megoldást a problémájára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 településen nagyobb lesz a biztonság

Tíz településen 23 ezer ember biztonságáról gondoskodik ezentúl a szerdán átadott kisteleki katasztrófavédelmi őrs. Tovább olvasom