Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Diákigazolvány nélkül maradtak

Csongrád megye - Január elsejétől elektronikussá vált a diákigazolványok igénylése. A rendszer azonban akadozik: még sok régi rendelést sem teljesített a készíttető.
– A fiam november 9-én adta le a diákigazolvány-igénylését. Harminc napon belül meg kellett volna jönnie az iratnak. Ehhez képest még most sincs diákja – mondta el lapunknak Horváth Zoltán. A szegedi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola pedagógusától megtudtuk: fia több osztálytársa is hasonló problémával küzd. De ugyanez a helyzet a mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskolában. Az intézménytől megtudtuk: a szeptemberben és októberben leadott rendeléseket mostanra sem szállították az iskolának.

– Huszonöt gyermeket érint a probléma. Az elsősök igénylőlapját a szülők töltötték ki, a formanyomtatványt a fényképpel együtt elküldtük az állami nyomdába. Az igényléseket elvileg január elsejétől elektromos formában kellene leadni, nem működik azonban az az internetes oldal, amin ezt el lehetne intézni. Csak azt tudtuk megnézni, hol tart az ügyintézés: eszerint az igazolványok december közepén elkészültek, postázásra várnak. Többször, több fórumon jeleztük a problémánkat. Nem jött válasz – tájékoztatta lapunkat a pedagógus, aki kiemelte: néhány újonnan átiratkozott diákjuk sem kapta meg az igazolványát. Enélkül azonban nem tudnak kedvezményes buszbérletet és vonatjegyet venni.

A problémát az okozhatja, hogy december 30-án új kormányrendelet jelent meg az oktatási igazolványokról – ezeket csak elektronikus úton lehet megrendelni. Az ideiglenes diákigazolványokat február 29-éig be kell vonniuk az intézményeknek. Ezeket az igénylés adatai alapján nyomtatott egyedi sorszámmal ellátott igazolás váltja fel. A rendelet szerint a fénykép és az aláírás felvételét ezentúl az okmányirodák végzik külön szolgáltatásként.

Kérdéseinkkel megkerestük az oktatási hivatal és a diákigazolványokat elkészíttető Educatio Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság illetékeseit. Eddig nem kaptunk választ.

Olvasóink írták

  • 1. kindlyyy 2012. január 25. 18:40
    „Nem értem,akkor a Volán ellenőrök miért büntetnek???
    Az iskola miért nem adja ki az igazolást,hogy jogosult a diákja
    az utazásra,igazolvány nélkül is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faluról nagyvárosba költöznek

2005-ről 2006-ra megfordult a több mint 15 éves tendencia: többen költöztek a Csongrád megyei településekről Szegedre. Tovább olvasom