Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Dulszka asszony erkölcse a kisszínházban

Az autópályát ünneplő tűzijáték durranásai szombaton megzavarták a szegedi teátrum előadásait: a nagyszínházban Juronics Tamás már A kékszakállú herceg vára félbeszakításán gondolkodott, a kisszínházban pedig késleltetve kezdték a Zapolska-premiert, ami nem hatott előnyösen a bemutató miatt amúgy is felfokozott idegállapotú színészek teljesítményére.
Szilágyi Annamária Dulszka asszony szerepében. Fotó: Frank Yvette
Lontay Margit címszereplésével, Domján Edittel és Szentirmai Évával Both Béla rendezésében 1957. április 27-én már bemutatta a Szegedi Nemzeti Színház a Dulszka asszony erkölcsét, amit most Székhelyi József főigazgató állított színpadra társulatával a kisszínházban. A lengyel Gabriela Zapolska tragikomédiája hálás darab, látszik rajta, hogy szerzője színésznőből avanzsált drámaíróvá: teli van parádés alakításokra lehetőséget adó szerepekkel. Erre épít Székhelyi színészcentrikus produkciója is: a direktor nem önmegvalósítani akart, hanem hagyta kibontakozni kollégái tehetségét. Ennek persze akad árnyoldala is, úgy tűnik, mindenki azt játszik, amit szeretne: polgári színművet, groteszk tragikomédiát, decens vígjátékot vagy harsány bohózatot. A különös ötvözetből nehezen formálódik egységes stílusú előadás.

Nagy szerencse, hogy mégis van valami, ami erős keretet ad a játéknak: Juhász Katalin ötletes, eredeti díszlete. A hatalmas fehér csipkeszőnyeg, a csipkefalak és -függönyök, a családi képek és a jellegzetesen múlt századelős finom bútorok már első pillantásra határozottan felidézik a korszakot, ízlésvilágot, gondolkodásmódot. Az irodalomkritika a nyárspolgári álszentség gúnyképének mondja Zapolska amúgy naturalistának minősített darabját, s ez az, amit a produkciónak – minden hibája ellenére is – sikerült jól megmutatnia.

„Azért van a lakásunknak négy fala, meg egy plafonja, hogy ott mossuk a szennyesünket" – harsogja magabiztosan Dulszka asszony, akinek csak a máz, a látszat fontos. Az, hogy mások szemében erkölcsösnek és becsületesnek tűnjön. Ez a vágy határozza meg életszemléletét. Önmagában már az bravúr, hogy Szilágyi Annamária egy héttel a bemutató előtt átvette a címszerepet. Zsémbesen dohogó, fúriaként ki-kitörő házisárkánynak mutatja Dulszkát, aki ordít, üvölt, rikácsol, elviselhetetlen pokollá teszi otthonát. Közönségessége kicsit eltúlzott. Az talán már sok, amikor köp saját csipkeszőnyegére. Kolozsi Kilián egy igazi amorózó – hiányzott eddig a társulatból. Hitelesen alakítja a lumpolással lázadó Zbyskót, aki nem kér anyja kispolgári erkölcséből, de végül a családi békesség érdekében mégis feladja elveit, lemond a rangon aluli házasságról. Papp Gabi Hankája megszeppent, gyámoltalan, megesett cselédlányból fokozatosan válik öntudatos, racionálisan gondolkodó nővé.

Király Levente szavak nélkül is képes humorral életre kelteni Dulszki urat. Csarnóy Zsuzsa Dulszka unokahúgát Molnár Zsuzsa elegáns jelmezeiben kifinomultan, választékosan játssza, hangsúlyozva a nő rafinált érzékiségét is. Nagyszerű a Melát alakító Borsos Beáta, akinek még azt is elhiszi az ember, hogy tizenkét éves naiv kislány. Cseh Zsuzsa izgága, túlfűtött Hezia, játéka groteszkebb, mint a többieké. A Hanka keresztanyjaként feltűnő Bajcsay Mária nyílt színi tapsot kapott, olyan parádésan villantotta fel néhány percbe sűrítve az alkoholista mosónő alakját. Jó volt Márkus Judit önérzetes főbérlője, Farkas Andrea Dulszkit odaadóan pátyolgató szakácsnője.


Szerdán is Dulszka

Óriási sikert aratott a Dulszka asszony erkölcse vasárnap esti előadása. Székhelyi József színidirektor szerint a szombati premieren a zavaró tényezők miatt a társulat nem tudta a maximumot nyújtani, de másnap este a színészek már felszabadultan játszottak, a közönség pedig bravózva, vastapssal fogadta a produkciót. A betegség miatt elmaradó szerdai Reviczky-előadás helyett a Zapolska-tragikomédiát adják bérletszünetben a kisszínházban, ahol egyébként visszatértek a vitatott fél 8-as helyett a szokásos este 7 órai kezdéshez. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a… Tovább olvasom