Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Édesapja volt a tűzoltóparancsnok

Szeged - Papp Éva édesapja volt Szeged 31 éves tűzoltóparancsnoka az első világháború idején. Rengeteg tennivalója miatt röviddel a hadba vonulása után felmentették a katonai szolgálat alól.
– Apukám, Papp Ferenc fess bajuszos fiatalember volt, 1906- ban, 23 évesen nevezték ki előbb Szeged tűzoltó parancsnokává, később főparancsnokává. A városi tűzoltóság 50 éves története írja, hogy Győrben ülésezett a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, amikor a tragikus sorsdöntő fordulatról, azaz az 1914. június 28-i szarajevói merényletről hallottak, amit az első világháború kitörése követett – idézi fel alakját Papp Éva nyugdíjas szegedi tanárnő.

– „Elhallgatott a cigány, megszűnt a jókedv és vidámság, derékba törtek a tanácskozások, a tűzoltó tisztek hazaszéledtek. És feszült érdeklődéssel várta mindenki a történteket. A mozgósítás napján hadba vonult a szegedi hivatásos tűzoltóság vezetője, Papp Ferenc is. Vele együtt a 39 főnyi legénységből 26 tűzoltó." Ezzel megállt minden munka, szinte működésképtelenné vált a szegedi tűzoltóság. Önkéntesek segítették a munkájukat, majd novemberben, amikor a parancsnokhelyettes is bevonult, a rendőrfőkapitány kérésére apukát bizonytalan időre felmentették a katonai szolgálat alól. Nagyon rövid ideig szolgált, igazi háborúban nem is vett részt. 1915 elején elesett a vele együtt bevonult öt bajtársa, és az önkéntes tűzoltók közül is hárman. Apuka, ahogy ez a háború után szokás volt, emléktáblát állíttatott a Kossuth Lajos sugárúti laktanya bejáratánál, a kapualjban.

A szegedi Papp Éva édesapja fényképével. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Papp Éva édesapja fényképével. Fotó: Frank Yvette

 Folytatódik a gyűjtés

A Móra-múzeum továbbra is várja az első világháborúval kapcsolatos tárgyi emlékeket és visszaemlékezéseket. A szakemberek a 20/415-8035-ös telefonszámon, a titkarsag@mfm.u-szeged.hu e-mail címen vagy postai úton (6701 Szeged, Pf. 474) fogadják a jelentkezéseket. További információ a múzeum honlapján olvasható: www.moramuzeum.hu.

– Rengeteg tennivaló hárult akkoriban a tűzoltóságra; a tűz megfékezésén kívül a betegeket és a halottakat szállítottak, fertőtlenítettek, városi tűzifát és szenet fuvaroztak, pinceszivattyút kezeltek, termet díszítettek, és a köztisztaságért feleltek. Apuka akkor kérte, hogy a fuvarozás vagy a köztisztaság alól mentsék fel őket, így önállósult a köztisztaság. Emlegetik, hogy fiatalos lendülettel, saját költségén bejárta Nyugat-Európát, és tapasztalatokat gyűjtött. Hazatérve előállt olyan merész ötletekkel, mint hogy legyen telefon a laktanyájukban – folytatta a tűzoltó parancsnok történetét.

– A sugárúti épület emeletén is lakott, a sarokszobában állt mindig a karácsonyfája. 30 évig szolgált Szegeden. Jelentősége abban is állt, hogy a tűzmegelőzésre is gondot fordított. Javaslatára iktatták törvénybe például, hogy a nagy tömeget befogadó mozik és más intézmények ajtaja kifelé nyíljon, hogy vész esetén könnyebb legyen menekülni. A szérűskertekben oltóvizet tetetett le megfelelő közelségbe. Ő szerkesztette az első tűzoltóújságot. Az első világháború idején érkezett volna a városba az első motoros tűzoltókocsi, de a határon lefoglalták háborús célokra.
Papp Ferenc 1936-tól látta el az országos szövetség főtitkári teendőit a fővárosban, onnan ment nyugdíjba. Akkor nősült meg másodszor, és visszatért Szegedre. Hatvanéves már elmúlt, amikor gyerekei születtek. A szülők elváltak, a parancsnoknak elvették a nyugdíját, a házat, és azt mondta, Szeged nem éri meg, hogy itt legyen segédmunkás. Visszaköltözött Pestre, ott végzett fizikai munkát 1961-es haláláig. Lánya a laktanya Szilágyi utca felőli oldalán állíttatott emléktáblát a parancsnoki kinevezésének 90. évfordulójára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyott a pörkölt az Alma Mater családi napon

10 bogrács, 160 kiló sertés hús, 50 kiló krumpli, 30 kiló hagyma, 500 vendég – ez a szombati… Tovább olvasom