Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Egész évben tart a gombaszezon

Egész évben tart a gombaszezon
Egyre népszerűbb hazánkban a gombagyűjtés - aki szerencsés, rövid idő alatt összegyűjtheti a természetben az ebédre valót. Megyénkben egész évben gombaszezon van, több azonban a mérgező, mint az ehető faj.
– Sokan azt mondják, ismerik a gombát. Attól azonban még nem lesznek szakértők, hogy egy virágos növénytől meg tudják különböztetni – fogalmazott Hajdú Mihály gombavizsgáló szakellenőr. Az algyői szakemberhez naponta visznek magánszemélyek gombát – mielőtt ebéd lenne belőle, megkérik, hogy ellenőrizze. És egyre többen gyűjtögetnek: főleg azok, akiknek nem mindegy, költenek-e olyasmi megvásárlására, amit a természetben maguk is megtalálhatnak. Személyenként egyszerre kétkilónyit haza is lehet vinni, ennél többet azonban nem.
 
Sárgatejű kígyógomba.


– A Dél-Alföldön az észak-mediterrán hatás miatt különös gombavilág alakult ki. Nálunk egész évben gombaszezon van, és megszámlálhatatlanul sok faj terem. Ezek között azonban több a mérgező, mint az ehető és árusítható.
 
Tüskés őzlábgomba.

A szakember elmondta: most a laskagomba és a júdásfülgomba a leggyakrabban megtalálható, ehető fajta nálunk, de az elmúlt napokban vittek hozzá gyökeres fülőkegombát, téli fülőkegombát, késői laskagombát és lilatönkű pereszkegombát is.
 

– Ezek mellett szalagos fülgombát is hoztak, ami nem ehető, piros csészegombát, amellyel kapcsolatban nincs egyetértés, hogy ehető vagy nem, fenyőtőkegombát, ami súlyosan mérgező, és mérgező kígyógombafajokat is. Év közben azonban ezeknél jóval veszélyesebb gombák is teremnek nálunk. A legtöbb halálos gombamérgezésért ezek közül a gyilkos galóca, a begöngyölt szélű cölöpgomba és a kistermetű őzlábgombafajok okozzák. Utóbbi egyébként akár a Széchenyi téren is megtalálható.
 
Mogyoróbarna őzlábgomba.


Nem mindegy tehát, ért-e valaki a gombákhoz – már csak azért sem, mert a gombavizsgálók többsége az egész halom gombát kidobja, amibe akár csak egy mérgező is került. A CSEMETE Természetvédelmi Egyesület májusban gombaszakértői tanfolyamot indít. Láthatóan hiánypótló kezdeményezésről van szó, mert szinte azonnal betelt az összes hely, már csak néhány jelentkezőt tudnak fogadni.
 
Gyilkos galóca.


– Akik ezt elvégzik, gombaszakellenőrként vagy saját hatáskörben, háznál is tevékenykedhetnek – mondta el Bojtos Ferenc, az egyesület elnöke. Hozzátette: kifejezetten a helyi fajtákat oktatják majd, terepgyakorlatként pedig Mórahalomra, Ásotthalomra, a sándorfalvi erdőbe, Dóc környékére, a Tisza hullámterébe, Mártélyra, Maroslelére és a vásárhelyi Kása-erdőbe járnak majd.
 
Fenyőtőkegomba.


Ezek tehát megyénkben a legjobb gombalelőhelyek. Aki lecsúszik a tanfolyamról, az is keresgélhet ezeken a helyeken gombát – de minden esetben vizsgáltassa meg fogyasztás előtt a Nébih által regisztrált szakemberrel.

Kép: Szalagos fülgombát mutat Hajdú Mihály – ez nem ehető fajta, mint ahogy a kis képeinken lévők sem.  Fotó: Frank Yvette
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a katonaság miatt csúszik éveket az esküvő

Nem a katonaság miatt csúszik éveket az esküvő
Lánykéréstől az esküvőig már nem a hosszú katonaság miatt telnek el akár évek: a fiataloknak össze kell rá gyűjteniük a pénzt. Tovább olvasom