Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy tonna dinnye fogyott Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Dinnyenapot tartottak Ópusztaszeren, ahol megtudtuk: kofának jobb, ha nők állnak, ugyanis bőven túlbecsülik a dinnye súlyát. A félórás evőversenyt a 14 éves Kauczki Erik nyerte.
– Fogyasszák egészséggel a dinnyét, de sört ne igyanak: az meghajtja magukat! – zengett szombat délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szegedi skanzenjében tartott Dinnyenapon. A dinnyesúlysaccolásra és evőversenyre készülődő bátor résztvevőknek megsúgták, tavaly 3 kilót falt be fél óra alatt a győztes.

A fás, árnyékos szegedi tanyai udvaron a sarokba kötött Riska is csodálkozott: a kánikulában mit keres itt ez a sok ember? – Tessenek nevezni, a 30 perces vetélkedőből 20 perc után mindenki csak nézi a dinnyét – biztatta a részvételre a kilátogatókat a dinnyenap ceremóniamestere, miközben az asztalra felkerültek a súlysaccoláshoz kiválasztott dinnyék.

Dinnyefesztivál volt Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Rögtön kiderült: alkalmi kofáknak csak a nők menjenek, ugyanis míg a hölgyek jelentősen túl, addig az urak leginkább alulbecsülték az eléjük pakolt portékát. Mérlegelés közben megtudtuk: Suta Sándor 10,2 kilós dinnyéjét 10,1 kilóra saccolta – ezzel meg is nyerte a versenyszámot. Bár többen úgy érezték, könnyebb lenne a dinnye színét megtippelni, a résztvevők maradtak a súlybecslésnél.

– Ezt mi hazavisszük – mondta határozottan egy hölgy, miután kiderült közel 2,5 kilóval nehezebbnek vélte dinnyéjét, nem törődve azzal az aprósággal, hogy eredetileg csak a győztesnek szántak egész dinnyét. – Baranyából jöttünk, megérdemeljük – tette hozzá jókedvűen, immár dinnyével a hóna alatt.

Természetesen senki sem maradt éhen, hiszen a szervezők a skanzenbe 10 mázsa dinnyét hoztak. Az evőversenyre tízen neveztek: akadt olyan is, aki a tavalyi megmérettetés után idén is nekivágott a harmincperces dinnye-maratonnak. „Örülök, hogy ez alkalommal meg tudtam nyerni a versenyt" – mondta kissé megfáradt mosollyal Kauczki Erik. A 14 éves balástyai fiú tavaly is nevezett, de akkor csak a harmadik helyig ette magát, a londoni olimpia évében viszont a csúcsra tört: 2,5 kilót fogyasztott.

Olvasóink írták

  • 1. Tiszthelyettes 2012. augusztus 05. 09:59
    „Pötyit leriskázni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíj: nem a rendszer omlik össze, hanem a társadalom

Olyan rendszert kellene építeni, ahol a járulékunk egyéni számlán kamatozik, és amikor nyugdíjba megyünk, ez és a várható élettartam alapján állapítják meg a járandóságunkat Tovább olvasom