Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a házasság

Szeged - Míg a hatvanas években csaknem minden nő életében egyszer férjhez ment, ma már több mint felük hajadonként éli le életét. A házasságok száma főleg az utóbbi húsz év alatt csökkent le drasztikusan; ezt az élettársi kapcsolatok számának gyors növekedése sem tudja kompenzálni. Csongrád megyében a makóiak házasodási kedve esett vissza legjobban.
Bár a nyári időszakban, hétvégenként reggeltől estig egymásnak adják a „kilincset" a házasulandó párok az önkormányzatoknál, a kép meglehetősen csalóka. Az örök hűséget esküdők száma az elmúlt két évtizedben ugyanis jelentősen csökkent: 2007-ben már 40 százalékkal kevesebb volt, mint 1990-ben. A legjelentősebb visszaesés a 25 éven aluli fiataloknál mutatkozik, amit jól mutat az először házasulók életkorának alakulása. Míg 1990-ben a nők átlagosan 22 éves korukban mentek férjhez, ma már öt és fél évvel később. A férfiaknál pedig a korábbi 24,7-es átlagéletkor kitolódott 30 év fölé.

Csak az ezredforduló óta eltelt években több mint 12 ezerrel csökkent a házasságok száma Magyarországon. Tavaly már csak 36 ezer 730 pár mondta ki a boldogító igent. Összehasonlításképpen: 1975-ben még százezer felett volt ez a szám. Még jobban mutatja a trendet az a statisztika, miszerint a 60-as években csaknem minden nő életében egyszer házasságra lépett. Még 1990-ben is háromnegyedüknek volt esküvője, napjainkban azonban már több mint felük hajadonként éli le életét.

35 éve még több mint százezren, tavaly már alig 37 ezren mondták ki a boldogító igent
35 éve még több mint százezren, tavaly már alig 37 ezren mondták ki a boldogító igent.
DM/DV-grafika

Az országos trendekhez hasonlóan Csongrád megyében is folyamatosan fogynak a házasulandó párok. Míg 2000-ben közel kétezren kötötték össze életüket, 2008-ban már csak alig több mint 1500-an. Legnagyobb mértékben Makón, legkevésbé Kisteleken csökkent a házasodási kedv.

Ha az okokat kutatjuk, első helyen az élettársi kapcsolatok terjedését kell említenünk. Míg ez néhány éve még szinte deviánsnak tartott együttélési forma volt, mára elfogadott lett: száma a házasságok csökkenésével fokozatosan nő – igaz: nem kompenzálja a házasságkötések számának csökkenését. Míg 1990-ben a pároknak mindössze 5 százaléka választotta az együttélésnek ezen jóval szabadabb formáját, 2001-ben ez az arány már több mint 11 százalék volt. Sőt: a 25 és 29 év közötti párok körében ez már a 40 százalékot is meghaladja.

Sokat számít a diplomások halogató magatartásának erősödése is: ők egyre később szánják rá magukat az esküvőre akkor is, ha egyébként tervezik. Az alacsonyabb iskolázottságúak viszont még mindig nagy arányban kötnek házasságot húszas éveik elején. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy a szerelem hivatalossá tétele sok esetben vallás kérdése: a házasságban élők között tíz százalékkal több az egyház tanításait követők aránya, az élettársak között pedig ugyanennyivel magasabb a nem vallásosoké.

Akik együtt is vannak, meg nem is

Egyre gyakoribbá válnak a látogató partnerkapcsolatok is. Ez azt jelenti, hogy a partnereknek nincsenek más tartós párkapcsolataik, ám külön háztartásban élnek. Jelenleg mintegy félmillió felnőtt él ilyen kapcsolatban, többségük 30 év alatti. Az érintettek negyede 10 percnyire vagy közelebb lakik párjához, 83 százalékuk egy óra alatt eljut a másikhoz. Vagyis: a látogató partnerkapcsolatok oka nem a távolság.

Olvasóink írták

 • 2. jozko 2010. augusztus 09. 20:37
  „Úgy látszik, már az osromlott vár teóriája is megdőlt, miszerint:
  Aki belül van, kívül szeretne lenni-
  aki kívül van, be szeretne jutni.
  Milyen jobb megoldás van helyette jelenleg, ami családjogilag is "tiszta" helyzetet teremt?”
 • 1. theseus 2010. augusztus 09. 11:07
  „"Míg a hatvanas években csaknem minden nő életében egyszer férjhez ment, ma már több mint felük hajadonként éli le életét."

  Ez így eléggé kitágítja a hajadon fogalmát. Ha valakinek gyerekei vannak, esetleg több apától is, azt talán nem kellene idesorolni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betyárok a városban

Fogatosok, kancsikások, csikósok vonultak fel szombaton a városban – másodszor rendezték meg a betyárnapot a Május 1. téren. Tovább olvasom