Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyre több az olcsó árut kínáló bolt Szegeden

Szeged - Sok a bezárt üzlet Szegeden, és mind több kereskedő húzódik a multik közelébe – a biztos forgalom reményében. Akad olyan, korábban más profilról ismert áruház is, amelybe kínai kereskedők költöztek.
Mintha a 90-es évek elején lennénk, amikor a városban sétálunk: keressük a megszokott üzleteket, csak nem találjuk. Ahol még karácsony előtt vásároltunk, ott ma újságpapírral kitapétázott bejárati ajtó fogad. A világmárkák csillogó üzletei helyett pedig egyre több az olcsó kínai vagy használt ruhás áruda.

Olcsó árut kínál egy korábban elegáns ruházati üzlet a Kárász utca és a Kölcsey utca sarkán, Szeged szinte legfrekventáltabb helyén, felújított, patinás épületben. Kínai ruházatot árulnak a Szilléri sugárúti volt elektronikai áruházban is. Igaz, az Euronics hálózat üzleteinek száma ezzel nem lett kevesebb, mert a Rókusi körúti Tescóba költöztek be. Abba a sarokba ráadásul, ahol korábban a becsődölt Elektropont árulta ugyanazokat a hűtőket, tévéket, mosógépeket. Szakemberek szerint ez tendencia: egy bokorba húzódnak a multik is, mert rájöttek, az emberek mindent egyetlen parkolással akarnak megvásárolni.

Itt már mindent árultak, most éppen kínai ruhát lehet venni a szilléri sugárúti kék „konténerben
Itt már mindent árultak, most éppen kínai ruhát lehet venni a szilléri sugárúti kék „konténerben". Fotó: Frank Yvette

Szellősebbnek látszik a nagyáruház földszinti és emeleti részének eladótere is: ha az ember szétnéz a mozgólépcsőről, hiányérzete támad, mintha nem látná a bizsust, mintha már nem lenne ott a fehérneműs. Üresen tátonganak a nagyállomáson kialakított mutatós üzletek is.

Megkérdeztük Martonosi Istvánt, a Kisosz megyei titkárát, vajon a válság érzékelhető jele-e az, hogy több a bezárt üzlet. A kereskedők képviselőjeként azt mondta el, hogy szerinte most nem a válság miatt zárnak be az üzletek, hanem azért, mert a gazdaság kifehérítése nem sikerült, megerősödött a feketepiac. Most írt levelet az APEH regionális igazgatósága vezetőjének, hogy kéri, ne csak az engedéllyel rendelkező, adózó vállalkozókat ellenőrizzék. Az a tapasztalata ugyanis, hogy megint egyre több a zugárus, egyre több az engedély nélkül, óriási árukészlettel megjelenő „kereskedő".

Kiürült üzlethelyiségek Vásárhelyen

Alig néhány hónappal a vásárhelyi Family Center megnyitása után már le is húzta a rolót a belső térből nyíló óra-ékszer bolt. Tavaly ősszel csődbe ment az Elektropont, így a bevásárlóközpont szárnyában lévő üzletét is kiürítették. Mindkét helyre azóta is várják a bérlőket. Nem talált új bérlőre az az Andrássy úti üzlethelyiség sem, amely korábban a Raiffeisen Banknak adott helyet.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. szamika 2009. február 25. 11:52
  „inkább vásárolok turikba,mint ezeknél a rohadt csaló vágottszeműeknél.ezeket nem lehet kidüldeni innen,mint anno a ruszkikat?!”
 • 26. Papucsos 2009. február 19. 17:43
  „Nem köllött volna beengedni a ferde szeműeket!”
 • 25. Piki 2009. február 17. 15:17
  „joy!
  A Szegedi Textilműveket kihagytad! :D”
 • 24. joy 2009. február 16. 15:53
  „Bérekben már rég nem igaz a 10-es szorzó.
  Én megekégednék azzal, ha a mai pénzem adómentesen megkapnám, közel lennék bécsi kollegám béréhez.

  A magyar termék viszont valóban eltünt mindenhonnan, mert nincs gyártója.
  Szét kell nézni hol van a Szegeden egykor volt könnyűipar!
  Kendergyár,
  Konzervgyár,
  Bútorgyár,
  Fonógyár,
  Ruhagyár,
  Szövőgyár,
  Cipőgyár,
  Hangszergyár...
  És ezek mind csupán a könnyűipari gyártók voltak, amelyeknek helye volna ma is Szeged ipari életében itt, az alapanyag termelés középpontjában!”
 • 23. klj_54 2009. február 15. 18:49
  „22. hozzászólás flexsnake 2009.02.15. 16:51

  Információid forrása?
  Én évek óta dolgozom külföldön, tehát tudom, hogy amit írsz az közhely, de nem igaz!
  Nem lehet összevetni az általad leírt dolgokat.Én a nyugati "átlagnál" is többet keresek, de nem ez a jellemző. Tessék már lemenni mondjuk Bar Sur Aube-ba /Francia/, vagy Viladecavallsba /Spanyol/. Ott megtekinteni mennyit keresnek az emberek és milyen körülmények között élnek.
  Az sem teljesen valós kép, de közelebb van a valósághoz, mint az általad leírtak.”
 • 22. flexsnake 2009. február 15. 16:51
  „keletaru
  európai országokban a magyar átlagbérek 10szeresét keresik az emberek, ezért ne is hasonlítsd össze.
  Persze hogy nem vesz épeszű ember magyar terméket mert az ára duplája a külföldinek.
  De igazából magyar termékek sem igen vannak hiszen a tulajdonosok nagy része mindig külföldi.
  Ha téged el akarnak küldeni akkor is elküldenek ha veszel magyar cuccot. Fel kellene ébredni végre és felfogni hogy piacgazdaság van.
  Aki nem tud jól és gyorsan, olcsón helyezkedni az elhullik.
  Én nem kinaizom meg bálázom, inkább kimegyek és külföldön vásárolok ruhát, olcsóbb és minőségileg is jobb.”
 • 21. gardista33 2009. február 15. 16:10
  „nyitni kellene egy magyarok piacát,ugy mint Pesten. féláron lehet vásárolni ott.”
 • 20. Piki 2009. február 15. 15:02
  „A jó minőségű angol (egyéb) bálás cuccokat kínáló üzletekben még olcsóbban, jobb minőséget lehet kis szerencsével kitúrkálni. Ha valaki már póruljárt (mint én is) a kínai rongyokkal, akkor minden szegedi utcasarkon lehet belőlük 2, akkor se megy be többet ilyen barázokba.
  Nem tudom, nekem eddig mindig sikerült szerencsésen túrkálni. C&A, H&M; Tommy Hillfiger, Diesel és egyéb márkás cuccaim vannak. Jaaa!!! És nem kínai utángyártott bóvli egyik sem!!!!!!!”
 • 19. keletaru 2009. február 15. 14:33
  „Na ezért van ennyi munkahely itt ! Aki ott vásáról Magyar munkahelyet tesz tönkre , mint az említett olcsó élelmiszer áruházak is ! A baj , itt nincs olyan vásárlói szokás mint egyes európai országokban , akik vásárlási szokásaikkal is védik saját iparukat , termelőiket . Így közvetve saját munkahelyüket is . Szeretném látni azokat az " adó " forintokat amit itt hagynak a "mi " pénzünkből ! Hol a híres könnyű iparunk , mezőgasdasági terményeink ....... hát persze h, hisz mindenki az olcsó olcsó tessék máágyar .... . Nem biztos mindig az "olcsó" a jó . Üdv .: Kuci
  Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni .”
 • 18. mitudomain 2009. február 15. 13:19
  „Semmi, de semmi gond nincs azzal hogy a kínaiak behozzák a dolgaikat az országba, én például örülök neki.
  Nem mindenki teheti meg hogy n*ke meg ad*das ruhákat vásároljon és mivel másnak is kell ruhát hordania így hát tessék. A kínai ruha mindig is volt szegeden, amióta az eszemet tudom, annyi hogy csak cserep*s soron voltak kint, most meg már nagyobb a választási lehetöség. Ugyanez a használt ruhás üzletekkel is a szitu, én például csak ott találok magamnak farmert, mert a legtöbb helyen olyan hülye a méretezés hogy nemjön fel rám, és max turkálóba vagy kínaiba találok. Én beismerem ott vásárolok és nem szégyellem.
  Azok szégyelhetnék magukat akik lenézik a náluk szegényebbeket, csak azért mert ök megveheti a fentebb nevezett nagyobb márkákat.

  Amugy ha nem lenne sok kína, akkor még mindig nem lenne senkinek hdtv, pc, konzol... kicsit el kellene gondolkodni mielött hülyeségeket írtok.”
 • 17. _palla_ 2009. február 15. 13:11
  „Végső soron nem baj, hogy lehetőség van mindenkinek olcsón ruhákhoz jutni - ha ügyes az ember, a bálásban (bár én csak az igényesebb "vállfásakba" megyek be) és a kínaiban is találhat az ember tűrhető minőségű darabokat, legfeljebb nem dicsekszik el vele, honnan van. Bár sokszor éppen az a dicsekvés tárgya az emberek közt hog ymilyen ügyes volt, milyen jót talált, milyen olcsón, és meg se lehetne mondani, hol :) - nem is az a szégyen, ha az ember a bálásban veszi a ruháit, hanem az életszínvonal, aminek csak a "tünete" az, amiről a fenti cikk szól.”
 • 16. Mil 2009. február 15. 11:20
  „AMi nevetséges, hogy mi még önként ajánlkozunk fel a kínaiknak, hogy ide jöjjenek..”
 • 15. joy 2009. február 15. 08:47
  „A kínai és a bálás boltok közötti különbség:
  A bálások használt, de használható márkákat árulnak, a kínaiak meg ócska márka hamisítványokat -szintén olcsón.

  A büdös az tömjén-szantál füstölő szag.
  Én sem szeretem, pedig nem vagyok örgög.
  :o)”
 • 14. efje 2009. február 15. 05:45
  „Hogyan tudnám ezt érthetöen elmondani?Ha nem termeltünk volna Kínában semmit, mert nem biztosítják az alapvetö emberi jogokat, akkor hazánk is jóval jobbal élne ma. A fogyasztóknak továbbra is nálunk készültek volna a termékek egy része munkát biztosítva magasabb fizetésekkel. Kína sok pénzt elszívott ezért fejlödött rekordsebességgel. Most lefizetik a fejeseket nálunk így aztán nekik mindent szabad. Magyarország. 2009 február 15.”
 • 13. floridaimagyar 2009. február 15. 03:33
  „Nalunk is igy van 2008-ig nem tudtam mi az Aldi - es most mar sokat jarok oda vasarolni mert olcsobb mint peldaul a Publix. Szerintem most Darvin evolucioja mukodik a gazdasagi eletben- csak a tulelesre a legtermettebb marad eletben - ha tud olcson jo minosegut eladni eletben marad, ha nem - akkor viszlat az az uzletnek.

  De a kinai termekekrol megvan a velemenyem. Tampaban nemreg kemiai es hidroteszteket csinaltam kinai "acelbol" keszult szuperolcso gazhengereken es azok szetrobbantak alacsony nyomas hatasara (ilyet meg eletemben nem lattam, az allam nagyon leesett )- milyen lehet akkor egy kinaban gyartott kocsi? Remelem nem fogjuk a minoseget teljesen feladni az olcsosag miatt... Habar ha Kina nem lenne kivancsi vagyok hany embernek lenne most computer-e meg TV-je.”
 • 12. csanyiv 2009. február 15. 00:08
  „Arra felé így mondják: "bödös"? :)
  Most akkor a kínai ruhákkal van bajod vagy a bála-butikokkal? Mert nem egy a kettő...”
 • 11. pille 2009. február 14. 21:05
  „Kösz! Legközelebb elfogadom,bár nekem nem igazán jön be Amszterdam.Találkozhatnánk inkább Mexicóban? Azért most nem rohanok ,még Luxemburgban maradok egy ideig. Itt legalább nincsenek bödös szagot árasztó BÁLÁSOK.”
 • 10. klj_54 2009. február 14. 19:21
  „Pille!
  Meghívlak Amszterdamba, kedden már ott leszek.
  Ott azért több ilyen bolt is van.
  Hidd el, hogy nem a tulaj a büdös!”
 • 9. ukk-mukk-fuck 2009. február 14. 18:28
  „:-))), az ötösön 1-44 millióhoz a nyerési esélyed.”
 • 8. pille 2009. február 14. 18:25
  „Hát ez bejött! Így legyen ötösöm a lottón! Ez volt a teszt,bocsi!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi: hétfőig lehet jelentkezni

Szeged - Hétfőn véget ér a 2009. évi felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszaka, éjfélig… Tovább olvasom