Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Egyre több turista jön a Dél-Alföldre

Csongrád megye - A dél-alföldi régió fejlődött legnagyobb ütemben egy év alatt a turizmus nézőpontjából: tavaly közel 15 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el itt a turisták, mint az előző évben. Csongrád megye három városa szerepel a régió tíz leglátogatottabb települése között.
A kilenc turisztikai régió közül a dél-alföldi szerepelt a legjobban a tavalyi évben: közel 200 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek itt a turisták, mint előző évben – összesen 1,48 milliót. Ez 14,8 százalékos növekedést jelent, mely az országos átlag 5,4 százalékhoz képest is figyelemre méltó.

A régión belül Békés megye a legkiemelkedőbb: az összes vendégéjszaka 41,5 százalékát ott töltötték a turisták. Ebben Gyulának van nagy szerepe, ez ugyanis a régió leglátogatottabb települése. Csongrád megye 30 százalékkal járult hozzá a sikerhez. Szeged a második legkeresettebb régiós úti cél, Mórahalom a hetedik, Hódmezővásárhely pedig a kilencedik. Szentes a 12. helyen szerepel a listán, Makó pedig a 17.-en.

– A Dél-Alföldre főleg a belföldi turisták érkeznek, az összes vendég 77 százalékát ők teszik ki – mondta el Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. dél-alföldi regionális igazgatója. – Mindazonáltal a külföldi vendégéjszakák száma is nőtt a régióban 4,4 százalékkal. A legtöbben Németországból érkeznek ide, Romániából és Szerbiából pedig egyre nagyobb az érdeklődés. Mindkét országból 10 százalékkal nőtt egy év alatt az idelátogatók száma.

Az újszegedi Forrás Hotelben is tapasztalják a forgalom növekedését. Fotó: Kuklis István
Az újszegedi Forrás Hotelben is tapasztalják a forgalom növekedését. Fotó: Kuklis István

Katona Ilona szerint a dél-alföldi régió sikere egyértelműen a fürdőknek köszönhető. – Gyógyvizeink minősége nagyon jó, az épületek pedig kiváló állapotban vannak, és megfelelő színvonalú szolgáltatásokat kínálnak bennük. A wellnessturizmus hasonlóan sikeres, de emellett kiemelkedők a gasztronómiára, hungarikumokra és a sportra épülő rendezvények is.

Az elmúlt években szembetűnő volt a szállodaépítési hullám Csongrád megyében is – a régiós turisztikai igazgató szerint ennek meg is volt a létjogosultsága. – Sok esetben korábban az volt a probléma, hogy hiába volt a település vonzó, ha nem tudott szálláshelyet biztosítani. Az építkezések tehát hiányt pótoltak. Egy jó szálláshely ráadásul szintén növelheti az eltöltött vendégéjszakák számát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázriasztó pisztollyal rabolt 1 milliót a takarékból

Fegyveresen elkövetett rablás miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség az újszentiváni G. Zsolt ellen, aki fegyveresen rabolta ki a Tompa és Vidéke Takarékszövetkezet szegedi fiókját. Tovább olvasom