Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Együtt vitorláznak, táncolnak a buddhisták

Szeged - Hetente többször is közös meditációra gyűlnek össze a szegedi Gyémánt Út világi buddhisták. Közel ötvenen vannak, amolyan baráti társaságot alkotnak. Szerintük a buddhizmus életfelfogás, életstílus, melynek híveit lazaság és spontán cselekedetek jellemzik.
Közel ötvenen gyakorolják a buddhizmust Szegeden. A Gyémánt Út „hétköznapi buddhisták" az egykori Magyar Honvédelmi Szövetség Kossuth Lajos sugárúti székházában hetente többször összejönnek, és együtt meditálnak, beszélgetnek. Barátokká váltak. Megengedték, hogy elmenjünk egyik összejövetelükre a puha padlószőnyeggel, Buddha-festményekkel felszerelt belvárosi terembe.

Vezetőik – Láma Ole Nydahl és a 16. Karmapa – arcképével, kis Buddha-szoborral, megáldott cukorkákkal és színes szalagokkal díszített oltárukkal szemben kényelembe helyezték magukat. Saját „rekordjuk" megdöntésére készültek. Mantrát mormoltak, melyből 111 ezer 111-et szeretnének teljesíteni három hónap alatt. Mi csak duruzsolást hallottunk – bár nekik az is elég, ha gondolatban mondogatják: Om Mani Peme Hung. Közben imafüzért morzsoltak a kezükben, az apró fagolyókon számolták a kimondott mantrákat. „Érezzük a formátlan levegő áramlását az orrunk hegyén. Hagyjuk hogy a gondolatok jöjjenek és menjenek, anélkül, hogy értékelnénk azokat" – ismétlik a meditáció során, melynek lényege, hogy megismerjék tudatuk természetét. Azt vallják, a világban ez az egyetlen dolog, ami állandó, és az örök boldogság forrása lehet. Az emberek egója, a test, a szerelem és minden más is változik – pillanatnyi érzelmek zavarják.

Kocsis István 2003 nyarán lépett a buddhizmus útjára. Fotó: Segesvári Csaba
Kocsis István 2003 nyarán lépett a buddhizmus útjára.
Fotó: Segesvári Csaba

– Mindig akkor és annyit meditálunk, amikor éppen időnk van rá, de a reggeli „gyakorlat" különösen pozitívan befolyásolja a napunkat. Van egy kis oltárunk és egy „medi" párnánk otthon – mondták.

Zavaró érzelmek

Öt fő zavaró érzelmet ismer a buddhizmus: a nem tudás, a vágy, a taszítás, a büszkeség és a féltékenység. Az érzelmek keveredése 84 ezer árnyalatot „produkál". Ezek nem állandóak, jönnek-mennek. Ezért sem érdemes azonosulni velük – vallják.

– Nehéz nem észre venni, amikor meditálok. A gyerekeim gyakran megkérdezik tőlem: mit csinálsz, apu? Ilyenkor elmagyarázom nekik. Előfordul, hogy a buszon és az autóban is gyakorolok, és az edzéseimet is mindig meditációval indítom és zárom. Lassan harminc éve foglakozom mindenféle küzdősportokkal. Csak japán mestereim voltak. Úgy éreztem, fizikailag nagy tudás birtokában vagyok, ám ehhez szellemileg is fel szerettem volna zárkózni – mondta Kocsis István. A testnevelő tanár 2003 nyarán lépett a buddhizmus útjára.

A buddhizmus valójában életfelfogás, életstílus. A lazaság és spontán cselekedetek jellemzik híveit. Nincsenek szigorú korlátaik. – A tévhitekkel ellentétben azt ehetünk, ihatunk, amit akarunk. Mi világi buddhisták vagyunk. Persze a testünk egy eszköz céljaink megvalósítására, ezért vigyázni kell rá. A szerzetesi vonalon azonban minden buddhista vegetáriánus, azért, mert ellenkezik elveikkel az állatok életének kiontása – magyarázta Szarvas Júlia, aki egy szegedi angol nyelviskola vezetője. Az öccse révén ismerkedett meg a buddhizmussal.

– Nagy hatást gyakorolt rám, amikor egy fényképen megpillantottam Láma Ole Nydahl nyakában a gaót, mellyel áldást ad. Tudtam, hogy foglalkoznom kell a dologgal – mondta Papp Viktória, akinek a többiek szerint az első találkozása a buddhizmussal nagyon ritka és spirituális esemény volt. – A szüleim ma már nagyon toleránsak, kezdetben is csak azért tartottak a buddhizmustól, mert nem ismerték. De mindig bíztak bennem – emlékezett vissza a harminchét éves földbirtokosnő.

Közös programok

Az országban huszonhat városban működik Gyémánt Út buddhizmus közösség. Folyamatosan látogatják egymást. Közös kirándulásokat, sütögetős programokat szerveznek. Vitorlázni és táncolni együtt járnak. Minden nyáron összegyűlnek Becskén, ahol 1500-2000 buddhista sátrat állít, és egy héten keresztül csak a buddhizmussal foglalkozik. December 5-én pedig Szegedre látogat a vallás egyik legnagyobb vezetője Láma Ole Nydahl. Tíz éve járt utoljára a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A prózai tagozat új vezetője: Telihay Péter rendező

Szeged - Gyüdi Sándor főigazgató és Juronics Tamás művészeti vezető Telihay Pétert kérte fel: legyen a színház prózai tagozatának vezetője. Tovább olvasom