Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Életet menthetnek a kiszombori eladók

Kiszombor - Ha valakinek váratlanul leáll a szíve Kiszombor központjában, két erre kiképzett bolti eladótól kaphat segítséget – ők tudják kezelni az üzletben elhelyezett félautomata defibrillátort. A térség a közelmúltban 10 hasonló újraélesztő készüléket szerzett be.
– Két-három éve itt, a bolt melletti kispiacon rosszul lett és összeesett egy idős bácsi. Ha jól tudom, szívpanaszok miatt. Sajnos meg is halt. Ha már akkor itt van ez a berendezés, a történet talán nem ér ilyen szomorú véget – mondja Gera Ibolya, a főtéri kis ABC vezetője Kiszomboron. Ebben a boltban helyezték el egy héttel ezelőtt azt a félautomata defibrillátort, azaz a szívműködés újraindítására alkalmas életmentő készüléket, amit a falu kapott a közös, kistérségi program során beszerzett 10-ből.

Mint megírtuk, a 4,7 millió forintból vásárolt 10 darabból 5 Makóra került, 5 pedig a kistérségi mikroközpontokba. A kiszombori azért a már említett üzletbe, mert forgalmas, központi helyen van, és este 8-ig van nyitva – mondta el lapunknak a polgármester, Szegvári Ernőné. A berendezés abban a négy-öt percben jelenthet komoly segítséget, amíg a mentők kiérkeznek.

Gera Ibolya és Kiss Krisztina a kiszombori defibrillátorral. Fotó: Szabó Imre
Gera Ibolya és Kiss Krisztina a kiszombori defibrillátorral. Fotó: Szabó Imre

A félautomata defibrillátor használatára az üzletvezetőt és egyik kollégáját, Kiss Krisztinát képezték ki. Mindketten azt mondták, eleinte tartottak attól a felelősségtől, amit a bolt számára a készülék elhelyezése jelentett, ám hamar kiderült: használata egyszerű. A kiképzés hét órán át tartott, egyetlen szombat délelőttöt vett igénybe – velük, illetve a térség többi leendő életmentőjével Farkas László, a makói mentőállomás vezetője foglalkozott. A két hölgy azt mondta, korábban sosem kellett életveszélyes helyzetben beavatkozniuk, de minden tétovázás nélkül készek segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok és szerbek szakmai fóruma

A határon átnyúló IPA-programokról, pályázati kiírásokról kaphattak információkat azok, akik részt vettek a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara szakmai fórumán. Tovább olvasom