Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Életveszélyes a Ságvári - 1,2 milliárd forint kellene

Szeged - Beázik a tető, mozognak a cserepek, kiesnek az ablakok, potyog a vakolat. Az igazgató szerint életveszélyes állapotban van Szeged egyik elit középiskolája: a Ságvári-gimnázium. A fenntartó egyetemnek nincs pénze a felújításra.
Kifestették a vécéket. Összesen ennyi volt a nyári felújítás az egyetemi fenntartású Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban. Ezt is a saját normatív támogatásukból spórolták össze. Pedig a szegedi elit iskolának óriási szüksége lenne a renoválásra – kívül és belül. A nem egészen százéves belvárosi sarokpalota tavaly óta műemlék, ennek ellenére siralmas az állapota. Dobi János igazgató szerint több mint negyven éve nem nyúltak hozzá az épületegyütteshez komolyabb erőkkel. (A rendelőintézet felőli sarkot harminc éve javították, hét éve pedig korszerűsítették a világítást.)

– Életveszélyes az iskolánk állapota. A termekben púposodik a parketta, másutt hámlik a műanyag padló. A Hősök kapuja fölötti ablakokat be kellett szögelni, hogy ki ne essenek. Nem egyszer kivitte már az ablaküveget egy-egy nagyobb huzat. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az alatta haladó autókban vagy gyalogosokban nem tett kárt. Mellettük most is süvít be a szél – kalauzolt az intézményvezető. A mosdók és mellékhelyiségek borzasztóan elavultak. Mállik a vakolat. Az iskola belseje elkeserítően néz ki, de a külseje sem különb.

Beszögelték az ablakokat, mert már több üveg kiesett. Fotó: Schmidt Andrea
Beszögelték az ablakokat, mert már több üveg kiesett. Fotó: Schmidt Andrea

Szintén tragikusnak látja a tető állapotát az igazgató: beázik. A cserepek mozognak, bármikor lesodorhatja valamelyiket egy közepes erejű vihar az udvarra vagy az utcára. A felmérések nyomán készített tavalyi becslések szerint 1,2 milliárd forintra lenne szükség az újjáépítéshez. Dobi Jánostól megtudtuk: ígéreteket kaptak, de a fenntartó Szegedi Tudományegyetem eddig hiába keresett pályázati forrást.

Szerettük volna megkérdezni Tráser Ferencet, az egyetem műszaki igazgatóját az áldatlan helyzetről. De ő is és a helyettese is a szabadságát tölti.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Pöttyöske 2008. szeptember 14. 16:09
  „szegedi tanár
  >Addig egy fillért se szabadna közpénzből adni, amíg egy >köztörvényes szélsőbaloldali terrorista nevét viseli az intézmény, >aki ráadásul még az intézkedő rendőrökre is rátámadt.

  EZ DURVA!!!!

  Kedves szegedi tanár!
  Nem mindegy hogy mi az iskola neve? Attól még járhatna pénz. Én Radnóti Miklóst nem szeretem, nem tetszenek a versei, de ettől még nem hangoztatom azt, hogy ne a giminek adjunk pénzt! Akármi is a neve, belülről ugyanolyan mint bármelyik gimnázium. Legalább nem "sablonos" neve van mint pl: Arany János Gimnázium, vagy Petőfi Sándor Gimnázium. (semmi bajom sincsen az írókkal sem az intézményekkel). Egyedi neve van, mert csak itt hívják így az országban. Nincsen párja.”
 • 22. lella88 2008. augusztus 21. 00:56
  „Nem tök mindegy, hogy mi a neve? Ehhez legfeljebb az szóljon hozzá, aki oda jár(t), ott tanít, másnak semmi köze hozzá.
  Egyébként néhol tényleg kicsit mállik a vakolat, rohad a fal (a tablónk alatt:D), szóval nem ártana feldobni egy kicsit:)”
 • 21. név? 2008. augusztus 19. 23:36
  „ha megváltoztatnák az iskola nevét akkor oda lenne a hírneve, az h ez egy elit és erős gimnázium!!! szóval még jó h a tanári kar is harcol a névcsere ellen!!!”
 • 20. aranka2 2008. augusztus 19. 13:08
  „Brusznyai Árpád (nem iskola, de) Művelődési Ház Derekegyházán.
  Esetleg nem tudod: dr. Brusznyai Árpádot az 1956 utáni Kádár-féle gyilkos megtorlások során ölték meg kommunista hóhérai.”
 • 19. Mikor neveznek el végre gimnáziumot a baloldali 40 év terror egyik áldozatáról ? 2008. augusztus 18. 22:51
  „Kedves utódpárti bértollnokok, lehet megmagyarázni, miért is nem lehetséges ilyesmi, ahol szigorúan csak 1918 előtt élt vagy baloldali emberről lehet iskolát elnevezni.”
 • 18. honda 2008. augusztus 18. 16:54
  „Addig egy fillért sem rááldozni,míg meg nem változtatják az iskola nevét,egy tisztességes magyar ember nevére.Persze nem is ságvári volt ennek a pszihés zavarokkal küzdő terroristának a neve,hanem valami teljesen más...”
 • 17. k 2008. augusztus 18. 15:58
  „Lehet nem ártana pár darab figyelmeztető táblát kirakni! Pályázni, basztatni a feleteseket, hogy adjanak pénz felújításra!”
 • 16. olyan a ságvári, mint a névadó gazdái. 2008. augusztus 18. 14:30
  „messziről nézve neves, elfogadható, de belülről rohad, a szerkezete szétesőben.”
 • 15. egyszeru polgar 2008. augusztus 18. 13:54
  „A tortenelem forduloi soran sok kerdes merul fel. En is sajnalom, hogy az intezmeny meg ezt a nevet viseli. Hogy mi is volt akkor a latszati politika ala rejtve?
  A lenyeg most valoban az epulet muszaki allapota. Ha eletveszelyes, akkor be kell zarni vagy surgosen elvegezni a szakszeru felujitast!!!
  A katonai vadaszgepek helyett jobb lenne a hatalmas osszegeket kozcelu beruhazasokra forditani, foleg oktatas es egeszsegugy teruleten.”
 • 14. gyu 2008. augusztus 18. 13:52
  „Kedves hozzászólók!

  Csak egyszer, nem történhetne meg az a csoda, hogy ha valaki a Ságvári témakörében hozzászól, az ne az iskola nevéhez kötődő soha véget nem érő politikai vitába fogjon, hanem arra figyeljen, amiről a cikk szól? Történetesen, arról, hogy milyen állapotok vannak, a környék/megye legnívósabb oktatási intézményében?
  És tessék már kicsit mögénézni a dolgoknak, nem az alapján kellene az intézményt megitélni, hogy kiről is nevezték el. A Ságvári név az ország középiskoláinak sorában, gyakorlatilag mára "Brand"-dé vált, függetlenül attól, hogy magáról az emberről, ki mit gondol konkrétan.
  Ez is csak nézőpont kérdése, meg azé, hogy épp ki mondja, hogy mi is volt ságvári, meg hogy "kikkel játszott össze". Talán a történészekre kellene bízni, hogy megállapítsák ki/mi is volt, nem rögtön gyűlöletkelteni...”
 • 13. volt ságváris 2008. augusztus 18. 12:49
  „Drága Délmagyar! Legyenek szívesek megtanulni végre helyesen leírni az iskola nevét: (SZTE) Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, nem "Ságvári Endre gyakorló gimnázium"! Nem ez az első eset... Ajánlom A magyar helyesírás szabályai című igen hasznos kötetet, különösen a 187.pontját. ("A hivatalok, társadalmi szervezetek, oktatási intézmények, tudományos intézetek...többelemű hivatalos, cégszerű nevében - az és kötőszó, valamint a névelők kivételével - minden tagot nagybetűvel kezdünk.")”
 • 12. Piki 2008. augusztus 18. 12:41
  „Embörök! Szegedi Polgártársak!

  Itt mindenki átment "történészbe"???!!!!
  Néé mááá!!!!
  Hagyatkozzunk inkább a DM által közölt cikkre.
  Szégyen, hogy ez a patinás Iskola erre a sorsra jutott.
  Bár, -ránézésre igen csak a rendszerváltás előtt nyúltak hozzá utoljára a nyílászárókhoz is.

  Kit érdekel, hogy ki/mi volt valójában Ságvári E.?
  Nekem az Úttörővasúton kívül más sem jut eszembe, így elsőre róla...... Az pláne nem, hogy itt "mocskoskomcsizzak" össze-vissza.”
 • 11. Azért mert másképpen látom a világot, nem vagyok fasiszta! 2008. augusztus 18. 12:11
  „Aranka, a fasiszta párt és a német hadsereg katonája nem egy és ugyanaz volt. A német katonák például nem vették el dédnagyapám lovait, nem vágták le a teheneit, pedig ők is laktak náluk. A vörösök megtették mindezt, majd mivel így elvették a család megélhetését, a nagyapámat deportálták, a család nőtagjait meg megölték, mert úgyis éhenhaltak volna. De előtte még megerőszakolták őket, mivel úgyse kellett elszámolni a tettekkel a vörösöknek. Apám úgy élte túl a család kiírtását, hogy a szomszéd tanya tulajdonosa vigyázott rá éppen, amíg az oroszok a családot fosztogatták.
  Na, ezeknek a haverja volt ságvári. Teszek a párizsi szerződésre, nekem az egy fecni, a seggemet se törölném ki vele, a családommal történtek viszont tények.”
 • 10. aranka2 2008. augusztus 18. 11:58
  „Azért ilyen hülyeségeket nem írtam, nem is gondolhattam, mint amiket rólam feltételez hosszúnevű barátom.
  Sajnálatos tény, hogy közvetlenül a felszabdulás után negyvenéves barbár szovjet megszállás következett, az ország teljes jogfosztottságával, a kommunista diktatúra minden borzalmával, de azt nem Ságvári készítette elő, hanem Horthy ostoba, majd Szálasi nemzetgyilkos politikája.
  Barátaim egyébként demokraták, sem jobbos, sem balos gyilkosokkal nem komázom.”
 • 9. aranka2 2008. augusztus 18. 11:52
  „Részletesebben:
  A hőst és a terroristát céljaik választják el egymástól. A ii. világháborúban a jó oldal a németek és szövetségeseik ellen küzdött, Magyarország vezetése (különösen a német megszállás után) a gonosz erőit támogatta. Ellenük harcolni hősiesség volt. Ságvári 1944 nyarán, tehát a náci uralmat kiszolgáló magyar bábállam idején fogott fegyvert a demokratikus Magyarországért, nem lehet őt terroristának tartani.
  Jogilag is ez a helyzet, a párizsi békeszerződés előírja a történelem ilyen értékelését. Igy azután minden becsület jobbos és balos magyar és nem magyar demokratikus gondolkodású ember ezen a véleményen van, aki meg nem, az sajnos vagy ismerethiányos, vagy szélsőséges.”
 • 8. nem a magyar szabadságért küzdött, hanem a szovjet megszállóknak készítette elő a terepet. 2008. augusztus 18. 11:45
  „Csak ezt ciki felvállalni, ugye aranka drága ? Aztán megvalósult az álma, 44-ben bejöttek a barátai, és megerőszakoltak lányt -fiút -anyát - nagymamát, az apák meg a nagyapák meg mehettek ólmot bányászni a gulágra, vagy utat építeni a tajgába, esetleg csatornát építeni közép-ázsia sivatagába.”
 • 7. aranka2 2008. augusztus 18. 11:28
  „Ságvári Endre nemzeti hős!
  Életét adta a náci megszállás idején a magyar szabadságért. AKi terrorista gyilkost lát benne, a náci kollaboráns, valszeg maga is szélsőjobbos fasiszta.”
 • 6. ságvári endre, kisbetűvel 2008. augusztus 18. 11:04
  „ennyit érdemel, nem gimnáziumot meg koszorúzást az aljadék.”
 • 5. Ságvári Endre = terrorista gyilkos 2008. augusztus 18. 10:01
  „Csakazért is ideírom, akár tetszik, akár nem.”
 • 4. ipari alma 2008. augusztus 18. 10:00
  „wass: hujujujjjjjj, jajajj, ojvé, jájjj !!!!!!!!!!!!! egy tanárnak kérem csakis baloldali érzelműnek szabad lenni, ugye ? esetleg semlegesnek, az még bocsánatos bűn ??? Jobboldali tanár ?!?! húúúúúhaaaaa, az már tűrhetetlen ! micsoda maradiság!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: fejre álltak a hőségben

Szeged - A napok óta tartó kánikula megviselhette a Szentháromság utca és a Bécsi körút… Tovább olvasom