Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Előbb a Tiszavirág majd a Lupus: öt új szegedi szálláshely 1 milliárdos támogatással

Szeged - A Mozart és a Soleil már kinyitott azok közül a kisebb szállodák közül, amelyek az utóbbi években uniós támogatást kaptak. A Szent Jánost befejezték, a Tiszavirág épül, a Lupus ugrásra kész.
Öt szegedi panzió és apartmanház kapott közel egymilliárd forint uniós támogatást 2008-ban és 2009-ben, amikor dél-alföldi vállalkozások pályázhattak szálláshelyépítésre, -bővítésre. Mivel az új szabályok szerint ha egy szálláshely tíz szobánál többel rendelkezik, azt hivatalosan hotelnek nevezik, közben a kisebbekből is hotelek lettek.

Kettő közülük elkészült és kinyitott az idén. A Kelemen utca 7. szám alatti, 1883-as műemlék Burger-házat a Yourhouse Kft. újíttatta fel.

A régi színészlakások helyén 238 millió forintos beruházással – amiből 106 millió a támogatás – 15 szoba és egy apartman létesült – négycsillagos Hotel Soleil néven. A földszinten egy pénzintézet és a napokban egy étterem rendezkedett be.

Az egykori vendéglőre emlékeztetve,Tiszavirág néven születik újjá az 1859-ben épült Hajnóczy utcai Balassa-ház. Fotó: Frank Yvette
Az egykori vendéglőre emlékeztetve,Tiszavirág néven születik újjá az 1859-ben épült Hajnóczy utcai Balassa-ház.
Fotó: Frank Yvette

Augusztus óta fogad vendégeket az Oskola utcai Mozart. Az RRE Szeged Kft. 16 szobát alakított 30–35 férőhellyel barokkos stílusban több mint 225 millió forint értékben, amiből 67,7 millió forint a támogatás. A szegedi cég működtet egy balatoni panziót is, és szorosan együttműködik a szomszéd Alabárdos étteremmel.

Van keresnivaló

Szeged játszva rendez 800–1000 fős konferenciákat egymás után, és a résztvevők zömében négycsillagos szállodákat, egyágyas szobákat keresnek, nincs ennyi férőhely a városban. Akkor sem, ha hozzászámítjuk a vásárhelyi Ginkgo Sas és a mórahalmi Colosseum szobáit. Az új építésű panziók, illetve kisebb szállodák tehát elférnek a piacon – mondta Kunz Péter, a Novotel korábbi igazgatója, tanácsadó. – Óvatosak a befektetők, bár most éri meg építeni, hogy mire véget ér a válság, elkészüljenek. Az is igaz ugyanakkor, hogy nagyon nehéz bankhitelhez jutni. Sokan ráadásul nem értenek a szállodaiparhoz, úgy vágnak bele, holott egy ilyen befektetés 10–15 év alatt térül meg, de az első két évben még bele kell tenni a pénzt. A működtetéshez pedig intenzívebb, agresszívebb városmarketing kell Szeged eseményeiről, és erős konferenciaszervezés.

Kívülről úgy tűnik, elkészült a Gutenberg és a Bolyai János utca sarkán álló Szent János Panzió. Jelenleg uniós táblát nem látni az épületen, nem tudni, mikor nyit a Taj Mahal étterem fölötti szálláshely. A tulajdonos Mórahalmi Rozsmalom Kft.-t nem tudtuk elérni, a nyilvános pályázati adatok szerint 20 szobát alakítottak ki több mint félmilliárdos ráfordítással, amihez 209,7 milliós támogatást nyertek.

Az utóbbi hetekben indult újra a mozgolódás a vásárhelyi Tabán Trafik Zrt. tulajdonában lévő Hajnóczy utcai Balassa-házban. Megírtuk korábban, a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég szegedi résztulajdonosa, Sánta János érzelmi kötődése miatt vette meg az 1859-ben épült házat. Évekig csönd volt az ingatlanban, most elkezdődött a helyreállítás. Ifjabb Sánta János tulajdonostól megtudtuk: a műemlékvédelmi hivatal szigorú előírásait betartva járnak el a műemlék „kortárs feldolgozásakor". A projekt 45 százalékos, azaz 157 millió forint támogatást élvez. A 10 egyedi szobás, 20 férőhelyes szálláshely előreláthatólag jövő ilyenkor már működik – Tiszavirág néven. A városképi jelentőségű épület sajátosságait megőrzik, az új építésű részeket üvegfallal választják el a régitől. A régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként születik újjá, a zónázóból sportosan elegáns bárt és éttermet alakítanak ki kisadagos kelet-európai menüvel. Az udvaron látványkonyha, a pinceszinten minibár és tengeri klímás szoba, „tepidárium" működik majd.

Nem látszik még semmi a József Attila sugárút 53. szám alatti Lupus hotelből, amelyet a J. A. Apartmanház Kft. épít fel 1,4 milliárd forintból, 422 milliós támogatással. A bankhitel – egy év küzdelem után – 2012 elejére várhatóan meglesz; másfél év múlva állhat a 3 szinten 46 szobás szálloda, teremgarázzsal.

Olvasóink írták

 • 12. TELSTAR 2011. december 20. 10:09
  „Végre kezdenek valamit a Balassa-házzal!”
 • 11. Ganxta 2011. december 20. 00:06
  „10. Horthyszobor 2011.12.19. 18:33

  Talált. Süllyedt.”
 • 10. Horthyszobor 2011. december 19. 18:33
  „Pénzmosás???”
 • 9. santaclaus29 2011. december 19. 13:20
  „AZÉRT egy kicsit elgondolkodtató...hogy ebben a félnapos városban kell e ennyi száááááááálláshely???”
 • 8. szunyi 2011. december 19. 12:42
  „LukSzusz

  Avagy vékony kenyéren vastag kutyagumi.”
 • 7. GondaIstván 2011. december 19. 12:03
  „Nyilván sokkal hatékonyabb lenne egy nagyot, mint 5-6 kicsit építeni, üzemeltetni. Pl. ott lenne a Kass. Erről szerintem a pályázat kiírói tehetnek, mert első körben nagyobb minimális szobaszámmal kellett volna kiírni a pályázatot, azután, ha nem kelt el az egész keret, akkor egy második körben lejebb vinni a kritériumot. Tehát csak akkor épülhessenek kicsik, ha nagyba nem mernek/nem tudnak belevágni a vállalkozók.”
 • 6. Lenry 2011. december 19. 11:10
  „It´s never Lupus”
 • 5. LukSzusz 2011. december 19. 11:06
  „A Kelet-európai menü a Ploletár szendvics:Két kenyér közt egy másik.”
 • 4. dömdödöm 2011. december 19. 10:21
  „én úgy mondanám: az eu nem normális, hogy pénzt ad szegedi magánszállodákra...”
 • 3. Bendegúz007 2011. december 19. 10:10
  „Emberek ne irigykedjünk hogy másoknak sikerül ilyen nagy kaliberű beruházásokat csinálni,ezzel szépül a város,illetve idegenforgalmi adót fizetnek az önkormányzatnak.A kisebb válallkózók is kereshetnek a turistákból akik a fesztiválokra jönnek.
  Én személy szerint örülök neki mivel tudom hogy ez hozzá tartozik egy város fejlődéséhez,és remélem hogy 1-2 éven belül hozzáfognak a Kaas szálloda felújításához is,és visszakapja a méltó helyét a városban.”
 • 2. vimvirepellere 2011. december 19. 09:20
  „Mi az a kelet-európai menü?”
 • 1. gavallér 2011. december 19. 08:18
  „Ez az EU valamit tud, hogy pénzt ad szegedi szállodákra. Vagy azt majd meg kell adni?
  Legjobb a Mozart Szegeden. Salzburgban meg Dankó Pista?
  Sznobizmus , üres zsebbel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjak a Lapcom Kft. karácsonyi gálaestjén

A lapjainkat gondozó Lapcom Kft. ismét díjazta legkiválóbb munkatársait. Tovább olvasom