Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Eltartást akart, becsapták: egymilliója után fut Gregus Jenő

Ásotthalom - Eltartási szerződést akart kötni Gregus Jenő valakivel, aki a gondját viseli. A megállapodás előtt megkopasztották.
– Van egy fiam Szegeden, de nem ér rá velem törődni. Hirdetésben kerestem gondviselőt, esetleg élettársat, akivel eltartási szerződést köthetnék a háromszobás házam és négyszáz szögöles kertem fejében – meséli kálváriája kezdetéről a 69 esztendős Gregus Jenő. Az ásotthalmi nyugdíjasnál jelentkezett egy 73 éves asszony, tavaly ősszel oda is költözött az egyedülálló férfihoz, és vezette a háztartást. Pár napra rá megjelent az asszony lánya. A fiatal nő még kétszer tűnt fel a háznál, bevásárolt, kedves volt. Egyszer aztán pénzt kért a férfitól, mondván, 1 millióra van szüksége, de csak januárban juthat pénzhez. A férfi megsajnálta, kivette a bankból a pénzt, ügyvédnél kölcsönadási szerződést kötöttek. Megállapodtak, hogy a nő januárban visszaadja a hitelt. Amikor lejárt a visszafizetés határideje, az idősebb nő elment, azt mondta, kórházba vonul. Azóta a két nő felszívódott.

Gregus Jenő februárban még egyszer beszélt az asszonyokkal, de lerázták azzal, hogy nincs pénzük. Az idős férfi azóta fut pénze után. A rendőrségen feljelentést tett, ügyvédet fogadott. Az ügyben semmi nem történt. A nyugdíjas férfi azt mondja: elment a kedve az egész eltartástól. Soha senkiben nem bízik meg ezek után.

Gregus Jenő szeretett volna megbízni valakiben. Csalók vették el a kedvét. Fotó: Frank Yvette
Gregus Jenő szeretett volna megbízni valakiben. Csalók vették el a kedvét.
Fotó: Frank Yvette

Mobiltelefonon nem tudtuk elérni a kölcsönkérő nőt. Gregus Jenő jogi képviselője, Riesz Tamás viszont kiderítette új címét, de a fizetési felszólítást nem vette át senki. Az ügyvéd elmondta: leggyorsabban bírósági peres úton juthat ügyfele a pénzéhez, ami 6–12 hónapig tart és 100 ezer forintba kerül. Ha megnyerik a pert, a végrehajtásig további 50–80 ezer forint lesz az illeték, az ügyvédi munkadíj, a végrehajtási költség előlegezése miatt. Feltéve, hogy van egyáltalán valami az asszony nevén vagy van bejelentett állása. Ha egyik sincs, hiába fizet ki az idős ember 150 ezer forintot. A kölcsönkért összeg nem haladja meg az 1 millió forintot, ezért kérhető fizetési meghagyás is, ami az ügyvéd szerint lassabb megoldás, mint a bírósági per, mert a nő húzhatja az időt.

Mire figyeljen, aki eltartási szerződést akar?

A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Kertész József azt mondja: senki ne siesse el az eltartási szerződést, mert nincs próbaideje, előtte szenteljenek pár hónapot vagy akár egy évet is az ismerkedésre. Az eltartási szerződést rendkívül nehéz felbontani, mert körülményes a bizonyítás. Az eltartást kérő fél mindenképpen fogadjon ügyvédet! Ha nem ismer ilyet, a kamara titkárságán ajánlanak néhány szakembert. Pontosan foglalják írásba, mit takar a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás! Határozzák meg az eltartás értékét forintban havonta! – tanácsolja Kertész József.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Jozsoci 2011. június 17. 19:51
  „Tőlem hiába kértek volna akár ezer Ft-ot is. Csak azért adott, mert volt neki.”
 • 23. info 2011. június 15. 22:30
  „19. queenmargareth 2011.06.15. 20:31 Azt senki sem tudja miért, felesleges találgatni, amíg az igazság nincs papírra vetve. Talán azért mert így mert úgy. Ugyan honnan tudjátok? Ez a cikk csupán tanmesének szolgált, de lehet, hogy tetszett az öregnek, hogy lesz egy élettársa aki gondoskodik majd róla, hisz senki sem fából született. Sajnos megbízott benne-bennük.”
 • 22. info 2011. június 15. 22:23
  „3. sügér63 2011.06.15. 07:40 --dim....cs?”
 • 21. klj_54 2011. június 15. 21:09
  „Én azt látom, hogy a jog a csibészt a gazembert védi:(”
 • 20. dblaci 2011. június 15. 20:47
  „"A rendőrségen feljelentést tett, ügyvédet fogadott. Az ügyben semmi nem történt." naná. ez Magarország. A kép alapján se nem cigány, se nem zsidó, úgyhogy örülhet, ha a rendőrség udvariasan teszi le a telefont. Nekünk magyaroknak nincs jogállam, mint tudjuk.”
 • 19. queenmargareth 2011. június 15. 20:31
  „én sem adtam volna a fiának, ha ennyire nincs ideje a saját Apjára!”
 • 18. zoltanszabo 2011. június 15. 20:13
  „Azt a millát ha a fiának adja--lehet,hogy meglátogatta volna a papát egyszer.---kétszer. Inkább idegennek adta oda aki " kedves volt " vele 2-3 napig.”
 • 17. bigroy 2011. június 15. 19:53
  „11.hát

  Miből gondolod,hogy csak az általad leírt két változat lehetséges??
  Lehet,hogy a bácsi fia egyszerűen nem érdeklődik utána!!
  Sajnos nekem is van olyan ismerősöm akit le se sz... a gyereke mikor megöregedett addig jó volt amíg lehetett fejni aztán már nem is érdeklődtek iránta!”
 • 16. Nórikám 2011. június 15. 15:05
  „Sajnos nagyon sok ilyen eset van! Egyik rokonomat a gondozó nője szabadította meg fél millától, ügyes trükkel. Másik rokonommal eladatták a házat az aranyos eltartók, mert építkeztek, kell a pénz, de az eltartottnak is lesz egy lakrésze mondták. Lett is fél évig, aztán hírtelen nem lettek olyan aranyosak, meg is verték, és megakarták mérgezni. A vége az lett, hogy a rokonom haláláig barátoknál lakott szivességből. Szóval nagyon kell vigyázni! Ja és nem árt orvosi igazolást is kérni, egyik ismerősöm gondozójáról kiderült, évtizedek óta paranoid skizofréniával kezelik, és felettéb gyanus körülmények között halt meg a rokonom.”
 • 15. macska125 2011. június 15. 14:31
  „És elég baj, hogy még fényképezkedik is, kár volt lehozni a képet, nevet.
  Még szemet szúrhat valakinek, nem-e maradt valamicske.
  Szégyen, hogy milyen világba élünk. Sajnos nem gondolják át az emberek, milyen könnyen becsaphatják?? Na, DE ügyvéddel írtak papírt az is figyelmeztethette volna.(Bár papír nélkül csalták volna ki, ezek erre mentek!!)
  Akkor mért nem lehet mindjárt végrehajtani?????????”
 • 14. klj_54 2011. június 15. 13:06
  „Én kivédtem ennek a buktának a lehetősgét:
  Gyermekeim nevén van a lakás a haszonélvezettel terhelten.
  Sajnos Farkas Mihály nevű idős ismerősöm alól is kihúzták a lakást, nyaralót és úgy mindent.
  Én akkor léptem meg a fentebb írtakat.
  Van hol élnem laknom, és csak így van létbiztonságom mert a jog az a gazembereket védi!”
 • 13. deakicska 2011. június 15. 12:57
  „Mára az a fogalom, hogy jószívű, nagylelkű, áldozatkész, értelmét vesztette.
  Helyette a balek vagy a lúzer kifejezés lépett. És ezt a tényt a jószívű emberek sínylik meg igazán, akik szeretnének segíteni, de jól felfogott érdekükben nem tehetik.
  Ilyen a világ. Mindenki legyen éber, amennyire lehet, és ne akarja megoldani mások problémáját.”
 • 12. goboly59 2011. június 15. 12:29
  „Én szivesen felválalnám, és még eltartási szerzödést sem irnánk egyböl!! Sajnálom az olyan embereket, akiket átvernek és kihasználnak!!! Sokan nem azt nézik hogy idös ember, hanem hogy lehetne levenni őket anyagilag!!!”
 • 11. hát 2011. június 15. 11:29
  „"Van egy fiam Szegeden, de nem ér rá velem törődni" De miért is nem?
  Kettő dolog lehet: Nem érdemli meg az öreg, vagy annyit kell dolgozni a fiának a megélhetésért, hogy nincs ideje rá.”
 • 10. Dushbag 2011. június 15. 11:20
  „Ennyi leélt év után is bedől az ilyen, akkor meg is érdemli.
  Kért egy millát, bement a bankba kivette és adott, ennyi...”
 • 9. Bendegúz007 2011. június 15. 10:33
  „Sok beteg idős embert vernek át így,de még sokkal rosszabban is járnak mint,a fenti példa.
  Az eltartónak nem az a lényege hogy minél tovább és jól éljen az eltartott ,hanem hogy minél hamarabb eltávozzon a másvilágba.”
 • 8. Grabowsky 2011. június 15. 10:14
  „... és a nevén kívül még a fényképét is lehozták...”
 • 7. dublini 2011. június 15. 10:05
  „A Csecsen Végrahajtó Iroda szerintem szivesen és hatékonyán áll a kedves megrendekő szolgálatába :)
  Leginkább a határozott fellépés jellemzi a céget..... :)”
 • 6. KamuNeni 2011. június 15. 09:31
  „Ez csak maganyos volt es tarsat akart vasarolni. Inkabb ment volna a nyugdijas klubba talalni valakit. Vagy akar az ujsaghoz es ott meg kerdezni hatha tudnak olyan csaladot akik jolelkuek, becsuletesek es nehez soruk van. Oda vehette volna oket. Akkora hazban es telken elfernek.

  Na mindegy shit happens.”
 • 5. Nyomozo 2011. június 15. 08:48
  „Pénzhez jutni? A pénzt elköltötték, a nevükön nincs semmi így kár egy forintot is költeni az eljárásra. Büntetőeljárás során kimenti magát, elhinti, hogy meg akarta adni csak romlott az anyagihelyzete és nem tudja visszagadni. Ez alapján megszüntetik a nyomozást és már sittre sem lehet beutalni.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlórapénz: parázslik az ügy

Jogosan követelik a tűzoltók elmaradt túlmunkadíjukat – de arról még folyik a vita, kitől és mennyit kapnak. Tovább olvasom