Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Emelnék a szintet a rektorok

Szeged - Egy tárgyból kötelezően emelt szintű érettségit kelljen tennie annak, aki be akar jutni a felsőoktatásba – javasolta a Magyar Rektori Konferencia, majd az MSZP is. A diákoknak jelenleg ehhez bőven elég a középszintű matúra.
A felvételi rendszer átalakításáról is tárgyalt a Magyar Rektori Konferencia szeptember végén tartott ülésén a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A Szabó Gábor szegedi rektor elnökölte szervezet tagjainak közel fele támogatta – 31 százaléka viszont ellenezte –, hogy a felsőoktatásba felvételizőknek egy tárgyból kötelezően emelt szintű érettségit kelljen tenniük 2012-től. Az MSZP is azt mondja: csak az mehessen főiskolára és egyetemre, aki egy vagy két tantárgyból emelt szinten érettségizik. A párt kezdeményezi a közoktatási törvény módosítását: terveik szerint 2010 márciusáig kellene meghatározni, hogy a 2012-ben induló alapszakokhoz mely tantárgyból szükséges az emelt szintű vizsga.

Csongrád megyében idén 23 ezer 960 érettségit bonyolítottak, ebből mintegy 1300 volt emelt szintű. Oktatási szakemberek rámutattak: a diákok a kisebb ellenállás felé mozdulnak, hiszen a jelenlegi számítási mód szerint például egy 90 százalékos középszintű érettségi ugyanannyit ér, mint egy 70 százalékos emelt szintű. A 480 pontos felvételi rendszerben 80 pluszpontot lehet szerezni. Egy emelt szintű érettségi 40 többletpontot ér – de csak akkor, ha legalább 30 százalékosra sikerül. Egy nyelvvizsga pedig, ha középfokú C típusú, akkor 35, ha felsőfokú C típusú, akkor 50 pontot. A bejutásért két emelt szintű vizsgát így nem éri meg letenni.

– A kétszintű érettségi bevezetése óta úgy gondolom, hogy emelt szintű matúrára lenne szükség attól, aki a felsőoktatásban akar továbbtanulni. Ellenkező esetben a felsőoktatás degradálódásáról kell beszélnünk – vallja Siposné Gyuris Valéria, a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola főigazgatója. Szerinte, ha a diák rákényszerül, hogy emelt szinten teljesítsen, az megfelelő motivációt jelent számára. Az iskola pedig érettségi-előkészítőkkel segít a felkészülésben.

Olvasóink írták

 • 4. E! 2009. november 05. 16:20
  „Nem ártana”
 • 3. k.elvis 2009. november 04. 21:28
  „Én meg csökkenteném a rektorok fizetését 2-3 milláról 2-300 ezerre!”
 • 2. Yossarian 2009. november 04. 19:21
  „ez a kétszintű érettségi egy vicc. mi értelme van a középszintnek, ha nem lehet vele semmit kezdeni?
  és az mit csináljon aki középszitnen érettségizett, mert eddig azt mondták, hogy bőven elég?
  ez az egész engem Pandacsöki Boborjánra emlékeztet, aki a legtöbbet érettségiző világbajnok, edzője Bessenyő Pissstabácsi”
 • 1. allegro 2009. november 04. 11:59
  „Ez a felsőoktatás finanszírozási rendszerének átalakításával is kell járjon. Bár végtelen egyszerű a megoldás, alap számtani művelet végrehajtása ill. annak elfogadása.
  Majd megint lesznek elégedetlenek, hogy bezzeg a bátyám nővérem milyen könnyen diplomához juthatott. Mint ahogyan a régen érettségizettek esetében az a méltánytalan helyzet, hogy jobb eredményekkel is fizetős helyeken tanulhattak, szemben a sok gyenge nappalis államilag finanszírozott pár évvel ifjabb hallgatókkal.
  Remélem, a régi érettségi, amely tudvalevőleg többet ért a mainál, továbbra is elfogadható belépő marad. Ugyan kifutóban a felsőoktatás alapképzéséről a régi generáció - de hátha még vannak jelentkezők, akik számára nem volt nyitott a tömegképzés - esetleg végre igénybe tudná venni az államilag támogatott helyet, akár másik alapszakon - hiszen élethosszig tanulunk, ránk ez már jóideje érvényes.
  Ráfér a felsőoktatásra - de a létszám szükségszerűen megcsappan. A motiváció növelését csak annál a diáknál eredményezi a követelmények magasabbra helyezése, aki képes is azt teljesíteni. Abból nem lehet kiindulni, hogy bárki bármire megtanítható - mint az látszik is ugye - ezért lenne ez az intézkedés. De hát ez régebben teljesen egyértelmű volt. A közepes képességűek szakmát tanultak, a jobbak mentek a felsőoktatásba, ám még az ő továbbtanulásukat is társadalmi helyzetük irányította - az ebből adódó hátrányos helyzet mára jóval kisebb mértékű - ezért is jár már mindenki egyetemre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török férfit találtak a kamion alvázán

Hétfőn az esti órákban egy megbújt személyt fogtak a nagylaki határrendészek az egyik kamion… Tovább olvasom