Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

˝Enni sincs pénz, nemhogy házfelújításra!˝

Szeged - Hat lakóközösség nyert ugyan a 2009-es panelpályázaton, de mire hozzáfogtak volna a szigeteléshez, ablakcseréhez, elszegényedtek a lakók. Két társasház még küzd a folytatásért.
– Enni sincs pénz, nemhogy házfelújításra! – legyintett egy munkanélküli asszony a Csongrádi sugárút 116. szám előtt, mikor tízemeletes házuk korszerűsítéséről kérdeztük. A négy szalagpanel közül kettőt „becsomagoltak", kettőt nem. A csupasz házak lakói 2009-ben megszavazták, hogy belevágnak a panelprogramba. Azóta várták, hogy az állam döntsön a központi támogatásról. (Az államtól a költségek harmadát, az önkormányzattól differenciáltan a ráfordítás nulla, 17 vagy 33 százalékát lehetett igényelni.) Az állam nagy nehezen döntött, a ház nyert. A házak közös képviseletét ellátó SZISZ Kft.-nél megtudtuk, a pályázatkezelő cég nemrég megkereste őket, hogy a lakók fenntartják-e még a szándékukat. Erre a házkezelő lakógyűlést tartott, ahol a lakók megszavazták, hogy kiszállnak a pályázatból. Zömmel a pénzhiányra hivatkoztak. Nem csak ez a két panelház került ilyen nehéz helyzetbe. A Csongrádi sugárút másik oldalán az egyik barna oszlop-tízemeletes is meggondolta magát.

Kilátástalan. Ha milliós a ház közösköltség-tartozása, nem vállalhat felújítást – mondja a Csongrádi sugárúti nyugdíjas házaspár. Fotó: Schmidt Andrea
Kilátástalan. Ha milliós a ház közösköltség-tartozása, nem vállalhat felújítást – mondja a Csongrádi sugárúti nyugdíjas házaspár. Fotó: Schmidt Andrea

Egy városnak elegendő keret

Augusztus 15-étől lehetett pályázni a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a 1971 előtt épült több mint 20 lakásos téglaépületek felújítására szánt összesen 834,2 millió forintra – amint ezt megírtuk. A szaktárca egy nap után felfüggesztette a pályázatot, mondván olyan sikeres volt, hogy a beadványok lefedték a keretösszeget. Egy szegedi szakértő szerint inkább az volt a gond, hogy ez a pénz nagyon kevés, egyetlen nagyváros igényeire ha elég.

– Gyakran cserélődnek nálunk a lakók, ki albérleteztet, kinek a rokona használja a lakást. Az utóbbi pár évben úgy felszaporodott a ház tartozása, hogy csak közös költségből 2 millió a hátralékunk. Noha négy éve belementünk a pályázatba, most már felelőtlenség lenne bármit felvállalni. A nemfizetők miatt a lelkiismeretes lakóknak kellene helytállni – hát nem! Leszavaztuk a folytatást – meséli egy harmadik emeleti nyugdíjas házaspár. Az 1984-ben épült tömbre ráférne a renoválás. A kettő plusz egy szobás lakásra a házaspár évek alatt több százezer forintot ráköltött. Kicseréltették az ablakokat, a fűtőtesteket, és szigeteltették az utcával határos falakat – belülről. Nem vártak a közös homlokzatcsomagolásra, hanem háromcentis hungarocellréteget rakattak fel ott, ahol radiátor van, és négycentiset ott, ahol csak a csupasz fal. A megoldást kiötlő asszony azt mondja, a távhőszámlájuk ettől ugyan nem lett kevesebb, mert a szolgáltató nem a fűtőtestek „teljesítménye" alapján számláz, de így is lényegesen jobban jártak. A sarokszobában, ahol télen soha nem lehetett 18 foknál melegebbet csinálni, most nem használják a fűtést, anélkül is 24 fok van a legnagyobb hidegben.

A szegedi társasházak közül 2009-ben 36 pályázott a panelprogramban, ebből egyet kizártak, egy visszalépett. 17-et hirdettek nyertesnek, 9 már el is készült, a fennmaradó 8 közül – a polgármesteri hivatal információi szerint – kettő kérvényezte a pályázatkezelőnél, hogy határidőt hosszabbíthasson. A többi hat lakóközösség visszalépett, ezek között vannak a Csongrádi sugárútiak. Három pedig hagyta, hogy lejárjon a pályázatkezelő által megszabott határidő, ilyen formában szállt ki a panelprogramból.

Várnak még


Négy éve nem hirdetett eredményt a pályázatkezelő a Csongrádi sugárút 91. és 110., az Etelka sor 12., a Gyík utca 21., a Hajlat utca 1., a Hont Ferenc utca 19., a Juharfás utca 3., a Kukorica utca 2., a Lomnici utca 23., a Retek utca 8., a Római körút 13., a Szamos utca 5–7., a Székely sor 7., az Űrhajós utca 6. , a Vajda utca 18., a Vértóti út 7. és a Zsitva sor 3. ügyében.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. nyuszituro 2013. augusztus 30. 10:23
  „20. info 2013.08.29. 18:42
  kicsit vegyél vissza, nem a haverod vagyok hogy ilyen hangnemben oktass.
  Nekem lesz nyugdíjam, ne aggódj, én gondoskodom a saját nyugdíjamról ugyanúgy, mint a sokat emlegetett külföldi országokban.
  Én nem vagyok oda semmilyen szigetelésért, szimplán megjegyeztem, hogy milyen érdekes, Magyarországon minden így működik, van egy réteg akinek jó az igénytelenség, "jó az úgy ahogy van" mentalitás, és emiatt mindenki másnak is így kell élni. (Nyugodj meg info, én nem tartozom közéjük, szóval nekem hiába magyarázol )”
 • 21. buhamama 2013. augusztus 29. 19:59
  „Az a baj hogy a családok nem mernek adósságot venni a nyakukba, mert a munka a mai világba nem biztos.Mi is vissza mondtuk a Nyitra u alatti társas házunkban, pedig jó lett volna a szép tiszta ház .”
 • 20. info 2013. augusztus 29. 18:42
  „14. nyuszituro 2013.08.29. 12:16 -csak nem probléma neked, hogy nyugdíjasok élnek a házban?! Ha nem tetszik költözz el onnan! Még az is lehet, hogy neked még nyugdíjad sem lesz, úgyhogy szerényebben.....Annyira oda vagytok a szigetelésért, külföldön már rég nem engedik, hogy föltegyék a házakra mert veszélyes.”
 • 19. info 2013. augusztus 29. 18:33
  „Lezajlik a fölújítás és utólag itt is nyugtázzák, hogy nem felelnek meg az ablakok a követelményeknek? Akinek viszont redőnye is van annak azért nem, mert az eltakarja az ablakon lévő nyílásokat ha le van engedve?”
 • 18. mivan? 2013. augusztus 29. 17:51
  „Speciel az Árkádban mikor legutóbb voltam nem sok magyar rendszámú autót láttam. Szóval mászkálnak de lehet, hogy nem is magyarok. Meg azért Szeged nagy város minimum atomrobbanás kéne, hogy kiürüljön. Meg az átkosban volt az, legutóbb mikor mindenkinek volt munkája...”
 • 17. nyuszituro 2013. augusztus 29. 14:13
  „16. alfa258 2013.08.29. 13:29
  miért ő emiatt a szemét?”
 • 16. alfa258 2013. augusztus 29. 13:29
  „9. oklahoma: hogy te mekkora ............. vagy!!!! Mindenki jön megy...... vásárol!!!????? Ha mindezt látod, akkor neked sem megy rosszul???? Igen még vannak autók, vannak akik vásárolnak, de még többen akiknek ennivalójuk alig van!!! Munkájuk nincs, gyerekek éheznek....stb. Azok nem jönnek-mennek nagy autókkal és nem vásárolgatnak!!”
 • 15. dühös 2013. augusztus 29. 13:03
  „12. pachakuti
  Nem zárom ki, hogy ez a helyzet is létezik, de sajnos, nem ez az általános.
  Lassan a panellakást eltartani egyre nagyobb luxus.
  Minden szolgáltató aranybányának tekinti a társasházakat, ahol pl. az átalánydíjakat ellenőrizetlenül be lehet szedni.
  A lakók zöme nem szegényedik, hanem már szegény.
  A rezsicsökkentés 10% -kal egy nagy humbug, az élelmiszer árak meg az egekben, mert rohadtul jól élünk.
  Az adózott fizetésért is adóznunk kell, ha hozzá szeretnénk jutni.
  Szóval hány bőrt lehet lehúzni még az emberekről?”
 • 14. nyuszituro 2013. augusztus 29. 12:16
  „11. bambulla 2013.08.29. 11:51
  én teljesen értem amiről oklahoma beszél. Reggel elindul a melós nép, de 10-11 óra fele ugyanúgy tele vannak az üzletek, és nem csak a kisbolt, hanem a ruházati és egyéb boltok is. Nem lézengenek kedden egy órakor az emberek az Árkádban, hanem konkrétan szórják a pénzt. Biztos vannak kisemberek, de én is észrevettem amit oklahoma mond. Sokan lízingelt autóval, okostelefonnal, lakással sírnak hogy nincs mit enni, aztán beül az akármilyen márkájú autójába és elmegy kajálni valahova.
  Nálunk sem szavazták meg a panelprogramot. Tele van a ház nyugdíjassal, "úgyis nemsokára meghalunk" mondják ők, ezért szívjon mindenki más. Ez a tipikus magyarság, nem a csóróság.”
 • 13. kowalsky 2013. augusztus 29. 12:15
  „Itt tételesen le vín írva, hogy érint bennünket a mantrázott rezsicsökkentés.
  Fülkeforradalmároknak persze nem szabad sem elolvasni, sem utána számolni.
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=673054”
 • 12. pachakuti 2013. augusztus 29. 11:57
  „10. dühös

  Nálunk SZMM-ben rögzített a 80E fölötti tartozás végrehajtatása, előtte lehet átütemezést, részletfizetést kezdeményezni..
  Volt esetünk egy kb. 150 ezres tartozást felhalmozó lakóval, hogy amikor bekopogott hozzá a végrehajtó a költségekkel együtt duplájára duzzadt adóssága miatti foglalásra, a lakó kis türelmet kért, elment az automatához, majd visszatérve egyben leperkálta a dupla(!) adósságot. Azóta pontosan utal.
  Ennyit arról, kikből áll a nemfizetők többsége.”
 • 11. bambulla 2013. augusztus 29. 11:51
  „9. oklahoma 2013.08.29. 11:04
  nincs csóróság?
  te hol élsz ember???
  vásárolgatnak? persze
  te nem szoktál?
  az mit jelent nálad jólétet, gazdagságot?”
 • 10. dühös 2013. augusztus 29. 11:38
  „6. pachakuti
  Hát igen, van, aki még az anyjából is kitaposná azt is....

  A szomszédok összeugrasztásól nem sül ki semmi jó, mert lehet, hogy legközelebb az az illető szorul rá a segítségre, akinek most legnagyobb a pofája.
  A társasházi képviseleteket viszont erősen ellenőrizni kellene, mert számolatlanul és ellenőrizhetetlenül szórják a lakók pénzeit.
  Nem keresnek eleget az emberek, ez a legnagyobb baj. Sőt, <moderálva> keveset keresnek!
  Mellesleg Németországban már betiltották a házak utólagos hőszigetelését, mert tűzveszélyes.”
 • 9. oklahoma 2013. augusztus 29. 11:04
  „Én nem úgy látom, hogy csóróság lenne! Mindenki jön-megy jó autókkal, vásárolnak egész nap! Munkaidőben üresebb kellene legyen a város, de úgy látszik mindenkinek van valami mellékes bevétele, ami után nem adózik. Csak azoknak a szerencsétleneknek, megy <moderálva>ul, akik nem eléggé rafkósak.”
 • 8. Ebgondolat 2013. augusztus 29. 10:56
  „Ez a cikk is kiváló példája annak, hogy Abszurdisztánban miért ilyen drága a rezsi, a bankolás és egyéb.
  Nincs még egy olyan ország, ahol olyan alacsony lenne a fizetési morál, mint itt!
  Egy nyugat-európainak teljesen természetes az, ha egy szolgáltatást igénybe vesz, akkor azért fizet is!
  Itt mi van? A szolgáltatást igénybe vevőknek nagy része nem fizet semmiért, így az amúgy is normálisan fizetőkre hárul az ő terhük is! Ugyanez van a (deviza)hitelesekkel is: felveszik a hitelt, nem fizetnek, így mindenkinek jelentősen emelkednek a költségei. Meddig lehet ezt még játszani? Mikor lesz végre egy olyan törvény (ami végrehajtható is!), hogy a nem fizetők végre megfizetnek?”
 • 7. IVY 2013. augusztus 29. 10:32
  „Nha, a mi lépcsőházunkban is van egy "nagyon okos", de a legutóbbi lakógyűlésen már azt mondtuk neki, hogy ha nagyon ciki itt élni, akkor költözzön el egy "becsomagolt" panelházba. Mi nem megyünk bele semmilyen külső felújításba és egyébbe. Csórik a lakók.”
 • 6. pachakuti 2013. augusztus 29. 10:31
  „A kétmilliós közös költség tartozásért a, illetve be nem hajtásáért a fizető lakók közvetetten felelősek mert semmi szankciót nem kezdeményeztek a renitens (sok esetben <moderálva>) lakótársaik ellen.
  Át kell adni a végrehajtónak - az előírt felszólítás után. Igaz, ennek költsége is a társasházat terheli, de az adóssal fizettetik meg és a ház visszakapja. Lehetőség még a jelzálog bejegyeztetése, de ennek a költsége nem jár vissza, így ezzel kevés lakóközösség él.
  Ha a villany-gáz-fűtés mintájára valami módon a közös költség nem fizetése esetén a lakhatás is kikapcsolható lenne, nem élnének vissza sokan tudatosan és rosszindulatúan a fizetési kötelezettségükkel.”
 • 5. Igrek 2013. augusztus 29. 10:25
  „A pályázatot még 2009-ben hirdették meg az akkor értékesített széndioxid-kvóta terhére. Az akkori kormány már nem döntött, mivel a választások előtt nem akartak/mertek kötelezettséget vállalni.
  A kormányváltás óta több mint három év nem volt elegendő a pályázatok lezárására. Mire és meddig várnak még ? A pályázók nagy része ma már úgysem vállalná a terheket, a nemfizetők helyetti kezességet.
  Azt meg kérdezni sem akarom, hogy mire lett elköltve az a bevétel amire a pályázatot anno kiírták.”
 • 4. bambulla 2013. augusztus 29. 10:06
  „hát igen
  <moderálva>abbul élünk , mint bármikor”
 • 3. Qllancs 2013. augusztus 29. 09:43
  „Négy év telt el azóta .
  Magyo.jobban teljesít ! Jobban élünk mint 3 éve ! Nőttek a bérek ,nőtt a foglalkoztatás ! ..mondja a fidesz !!
  CSAK sajnos ezt NEM érzékelik a kisemberek ! Mindenki a saját bőrén érzi a nyomorúságot!!Se házfelujjítás, se semmi luxus ! Örülnek ha a rezsit kifizetik,+nem halnak éhen !
  Vajon miért van : 4,5 millió szegény ember??Miért éhezik 400 000 gyerek ?? Miért vándorolt ki az elmúlt fél évben : 62 000 ember ????
  Tündérországban CSAK a fidesznyikok, a haverok, nyesgemek élnek jóóól ! A többi becsületes ember meg : dögöljön meg !!!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt férjétől követelték a tartozást

Több mint 24 ezer forintot kellett volna kifizetnie Kopasz István Pálnak, mert a jegyzőkönyv szerint jegy nélkül utazott 2011 augusztusában. Tovább olvasom