Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Épül a föld alatti gáztároló Algyőn

Szeged - Földmunkákba kezdtek az algyői olajmezőn, hozzáfogtak a tavaly beharangozott megaberuházás, a stratégiai földgáztároló kialakításához. Azokon a helyszíneken, amelyekre már minden szükséges engedélyt sikerült beszerezni, a munkálatokat néhány hete indították.
Elkezdték a stratégiai gáztároló építését Szeged határában, az úgynevezett Szőreg I-es olajmezőn. Azokon a helyszíneken, amelyekre már minden szükséges engedélyt sikerült beszerezni, a munkálatokat néhány hete indították – tudtuk meg Bacsur Györgytől, a Mol Nyrt. sajtószóvivőjétől.

A föld felszínén hasonló gázkutakat látunk majd 2010-ben (felvételünk illusztráció). Fotó: Karnok Csaba

A beruházás első lépéseként földmunkákat végeznek, majd a kútalapok építése, az ideiglenes útelemek lerakása, legvégül pedig maga a kútfúrás következik. Összesen negyvennégy kutat fúrnak, az utolsókat 2009-ben. Minden lehetőség adott ahhoz, hogy a kitűzött 2010 január elsejei határidőre elkészüljön a tároló – jelentette ki a szóvivő. A több mint 100
Szőreg I-es

Szőreg I-esnek hívják olajipari berkekben azt a már kimerülőben lévő olajmezőt, amelyből az ország első stratégiai gáztárolóját hozzák létre. A mező nevével ellentétben nem Szőreg mellett, hanem az algyői szénhidrogénmező alatt 1600-1800 méter mélyen található. A szakma ugyanis az egymás alatti rétegeket, mezőket földrajzi névvel különbözteti meg egymástól.
milliárd forintba kerülő stratégiai gáztároló kapacitása 1,2 milliárd köbméter lesz (további 0,7 milliárd köbméter gázt kereskedelmi célokra is „raktározhat").

Ekkora mennyiség téli időszakban 45 napon keresztül napi átlagban húszmillió köbméter kitermelését teszi lehetővé, ami rendkívüli hideg esetén is a teljes hazai fogyasztás 20-22 százalékát képes fedezni. Az ismétlődő orosz–ukrán krízis miatt merült fel, hogy szükség lenne egy ilyen biztonsági gáztárolóra. Egy ízben, 2006 telén ugyanis több nagyfogyasztót ki kellett kapcsolni a földgázellátásból, amikor Ukrajna nem engedte át az ország területén az orosz gázt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetente történt haláleset Csongrád megye útjain

Szeged - Csongrád megye útjain az idén naponta átlagosan két közlekedési baleset történt, hetente… Tovább olvasom