Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Extrém sport a kerékpározás

Szeged - A havazás ellenére sokan közlekednek két keréken Szegeden. Mi is erre tettünk kísérletet hétfő délelőtt.
Arra tettünk kísérletet hétfőn, hogy a város forgalmas kerékpárútvonalait körbetekerjük. A Csongrádi sugárút makkosházi végétől indultunk a belvárosba. Csak a főúton tudtunk haladni, a kerékpársávra ugyanis egyszerűen rátolták a havat. Kis túlzással életveszélyes ez a szakasz a bringásoknak, hiszen az autók mellé kényszerülnek. A panelek között szóba sem jöhet a haladás, járdán, úton, bicikliúton is szinte lehetetlen közlekedni. Gyalogosnak, autósnak, bringásnak egyaránt.

A nagykörút és a Dugonics tér közötti szakaszt jó 15 perc alatt tettük meg, a Szent István téren és az Anna-kútnál is állt a hó a sávunkon. A Fekete Sas utca másik fele viszont hótól mentes. Tehát aki a Dugonics tér irányából halad az Anna-kút irányába két keréken, annak könnyebb a dolga. Beküzdöttük magunkat a belvárosba, megnéztük a Boldogasszony sugárutat is. Egyetlen centiméter sincs, ahol ne lepné el a bicikliutat a hó ezen a szakaszon. Aki a háza elől lapátolt, az egyszerűen csak rádobálta bringaútra a havat. Onnan egy részét elvitték, de a maradékot letaposták.

Nem látszik a kerékpársáv a Szent István és a Kálvin tér között. A bringások az úton tekernek. Fotó: Frank Yvette
Nem látszik a kerékpársáv a Szent István és a Kálvin tér között. A bringások az úton tekernek. Fotó: Frank Yvette


– Nem mertem rámenni erre a szakaszra, inkább az úton tekertem. A fájós térdem miatt aggódtam, hogy le kell tenni a lábam – mondta egy Péter nevű bringás.

A Petőfi Sándor sugárúton lehet haladni biciklivel, de itt is csak vigyázva, látható, hogy takarítottak, de több helyen maradt hó és kása. A Dóm téren keskeny utat alakítottak ki, ahol éppen elfér egymás mellett két szembejövő biciklis. Itt is maradt hó ugyan, de át lehet rajta tekerni. Az Oskola utcán kis túlzással suhanni lehet a bicikliúton. A Glattfelder térig felemás a helyzet a Belvárosi hídtól, de ide is épségben eljutottunk. A Belvárosi hídon hasonló a helyzet, mint a Csongrádin, a kerékpársávon áll az arrébb kotort hó.

Hétfői körutunk végeredménye: esés nélkül megúsztuk, az arcüreggyulladás kezdeti tüneteit produkáljuk, biciklinkre ráfagyott némi latyak, a lánc kétszer leesett.

Környezetgazdák: tél van!

Feladatunk a járhatóság biztosítása, és nem feladatunk a "fekete" vagyis a puszta aszfaltig való teljes hómentesítés. Ez ugyan elvárt, azonban biztosítása jelenleg technológiailag is és anyagilag irreális.  Tél van! A téli útviszonyoknak való megfelelés ennél a közlekedési módnál is érvényes és betartandó –  írta lapunknak Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft szállítás és logisztika részlegvezetője.

– Társaságunk Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 1/2005. (II.2) KGY. rendelete alapján takarítjuk. Kerékpárútjainknak hossza 240 km, amit a gépkapacitásunk miatt a gyalogos járdák síkosság-mentesítésével együtt végezzük, de vannak olyan kerékpárútjaink amelyek nincsenek összeépítve a gyalogjárdával. Sajnos még problémát  jelent, hogy a kerékpárutak a közúttal vannak összeépítve és nem Társaságunk kezelésében állnak.

Ilyen a megkérdezett Csongrádi sgt. Brüsszeli krt-tól a Rózsa utcáig, valamint Felső-Tiszapart Hajós utcától Irinyi János utcai lejáróig. Továbbá problémát okoz a Feketesas utcában, hogy amennyiben mi elvégezzük a hó eltakarítását a kerékpárútról, utána az üzlet tulajdonosoknak és a ház kezelőinek nincs hova tolni a havat a járdáról, csak az általunk megtisztított kerékpárútra. Ahol a gyalogjárda együtt van a kerékpárúttal,., sok esetben a kerékpársávig tolják le a ház kezelők a havat,nehezítve munkánkat – tette hozzá.

Bakacsi Zoltán megírta, hogy problémás még a Belvárosi híd, mivel elsősorban a rendelet szerint a tömegközlekedési, kiemelt közutakat kell  járhatóvá tenni, itt is csak a kerékpárútra lehet a havat tolni, és csak a későbbiekben tudnak annak elszállításáról gondoskodni.

– A 346/2008. (XII.30) Kormányrendelet (Fás szárú növények védelmében) értelmében, változtatnunk kellett az eddig bevált só-homok keverék használatáról át kellett térni környezetbarát anyag használatára. Ilyen volt a zeolit, de sajnos a kerékpárosok sok panasszal éltek Társaságunk felé, hogy a kijuttatott anyag károsította a kerékpárok kerekét. 2012 évben áttértünk a homok és kálcium-klorid keverékére, mely ára többszöröse a korábbi anyagnak, így társaságunknak ez jelentős többletköltséget okoz. A közterületfenntartásra fordítható önkormányzati forrásunk az elmúlt 2 évben közel a felére csökkent!  Forrásunk erre a célra kizárólag a szóróanyag megvásárlására futja, a kijuttatására már nem. A járművek üzemeltetésére, üzemanyagra, szervizre, bérekre már nem futja – hangsúlyozta a logisztikai vezető.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. ifj. Nagy Gábor 2012. december 13. 18:25
  „42. Kutya11
  "Nem értem miért kell küszködni a biciklizéssel ilyenkor. Ráadásul, kiszámoltam, olcsóbban jövök ki mert többet költök szervízre orvosra meg gyógyszerre, és csak 2 hónapról van szó."

  Én egyáltalán nem költök többet szervízre attól, hogy télen is biciklizek, orvosra és gyógyszerre szintúgy. Persze ha valaki rendszeresen elesik a hóban a biciklivel és a járgányt meg magát is összetöri, arra igaz lehet az állítás.

  "No meg nem is reckírozom meg mert szerintem veszélyes és egészségtelen."

  Ezt szerencsére a tények nem támasztják alá:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hidegben_is_ket_kereken/2083809/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/bringazas_fagypont_alatt/2190152/”
 • 45. bignose 2012. december 13. 06:39
  „Amint leesik a hó, és még fagy is... kérdezzetek meg egy postai kézbesítőt, milyen is kerékpárral dolgozni egész nap! Pláne, hogy mindíg akad 1-2 embörke aki a saját háza előtt nem takarítja a havat.... Azután reklamál, hogy hol a karácsonyi képeslap.. :-))”
 • 44. J.G. 2012. december 12. 20:12
  „42. Kutya11 2012.12.12. 18:40
  "Amint leesik a hó leteszem a bringát és felülök a buszra."
  Amint leesik a hó pattanok a bringámra és tekerek egyet a hóesésben!

  "No meg nem is reckírozom meg mert szerintem veszélyes és egészségtelen."
  Szerinted. Szerencsére másnak más a véleménye.”
 • 43. psycho8892 2012. december 12. 19:41
  „42. Kutya11 2012.12.12. 18:40
  Az is egy megoldás, de én mióta bringával járok télen-nyáron, nem voltam beteg....tömegközlekedési eszközön jártam az elmúlt hónapban párszor, hát ott aztán csoda, hogy nem kapok el semmilyen halálos betegséget kis túlzással....szerény utazásomkor, találkoztam 3 részeg alkoholistával, meg elég sok kisgyerekkel, aki szép hurotosan, és kellemesen köhögött a nagyvilágba. Tehát nem biztos, hogy sokkal olcsóbban jön ki az ember, a biciklit meg miért kellene szervizelni? Inkább majd a 2 hónapos kihagyás után kell átnézni, mert sokáig állt egy helyben:P. A veszélyességben viszont teljes mértékben egyetértek, de gyalog se könnyebb a közlekedés, annyira csúszik minden.”
 • 42. Kutya11 2012. december 12. 18:40
  „Amint leesik a hó leteszem a bringát és felülök a buszra.
  Nem értem miért kell küszködni a biciklizéssel ilyenkor. Ráadásul, kiszámoltam, olcsóbban jövök ki mert többet költök szervízre orvosra meg gyógyszerre, és csak 2 hónapról van szó.
  No meg nem is reckírozom meg mert szerintem veszélyes és egészségtelen.”
 • 41. bignose 2012. december 12. 13:44
  „Azért érdekelne egy "dolog"! A tarjáni panelházak előtt, mellett, mögött a lakók vagy a megbízott (fizetett) takarítók "nyomják" a havat, míg a Pósz J. u.-i Táltos MAGÁN iskola előtti hómentesítést a "városgarázdálgodás" 10-15 munkása végezte. Nem mellékesen az utca úttestétől, hogy a luxus autókkal érkező "csóringer" családok gyermekei bejussanak... Mindeközben EGÉSZ ÉVBEN a szülők szabálytalanul és balesetveszélyesen parkolnak az utcában, pl. az átjáróban, várakozni tilosban, a KANYARBAN stb. Hogy is van ez???”
 • 40. psycho8892 2012. december 12. 09:56
  „38. vovozs 2012.12.12. 09:05
  Írtad egy korábbi hozzászólásodban, hogy annak nehéz a közlekedés, aki havonta egyszer veszi elő a bringát. Minden nap azzal járok suliba, így hetente 7-szer veszem elő (hétvégente is barátnőmig), mégis sikerült tegnap eltakarnom a Szent istván téri biciklisávban, mivel a kereszteződés előtt ugye fel kéne kanyarodni a járdára, mert a troli nem fér el. És hát oda lett tolva az összes hó, így kicsúszott az első kerék alólam...meg hát lehet közlekedni persze, de a gyakorlottabbnak is bőven több időbe telik eljutni A-tól B-ig. Tehát a lényeg, hogy nulla a takarítás, és tényleg elmegy egy extrém sportnak is a legtöbb helyen:D. A hölgyet meg biztos én is elküldtem volna minimum melegebb éghajlatra ;).”
 • 39. J.G. 2012. december 12. 09:28
  „38. vovozs 2012.12.12. 09:05
  Nem megütni kell (mert arra nincs jogod viszont), hanem megkérdezni, hogy miért nem maradt otthon ő?...
  Egyébként ebből látszik, hogy mennyira szar a járdásított bicikliút ötlete úgy általában...”
 • 38. vovozs 2012. december 12. 09:05
  „Olyan dolog történt mai reggel velem, ami az elmúlt 25 év kerékpározása alatt egyszer se még járdán se! Gyalog és kerékpár úton előttem haladó párosnak jelzek szépen, hogy elférjek én is mert elfoglalták egymás mellett az egész szélességet. Mikor melléjük értem a hölgy mint egy utolsó ... elkezd ordibálni hogy köcsög aki ilyenkor kerékpározik, miért nem lehet otthon hagyni stb. bánom hogy nem ütöttem meg mert, nekem is jogom van arra, hogy normálisan beszéljenek velem, és nem mások előtt az utcán hordjanak le olyanok akinek nincsen igazuk, habár többen mondták már alacsony volt a kerítés. Felvetette, hogy a túloldalt van kerékpár út, itt nem közlekedhetek amúgy se, sajnos rosszul tudta. Remélem nem találkozok velük még egyszer mert gyakorolni fogom én is a jogomat, meg törjön el annak a keze lába aki ilyet kíván a kerékpárosoknak ilyen időbe.”
 • 37. nelek 2012. december 12. 08:23
  „"okz63: A te adódból nem utat építenek, hanem a sok léhűtő az államapparátusban abból kapja a fizetését. Ne reménykedj, az utak karbantartására, tisztán tartására a közlekedésből befolyt adókból költenek."

  Gondolom most viccelsz, nem? Tény, hogy eltapsolják a pénzt, de hogy meg lenne jelölve valami kis színes szalaggal minden forint ami befolyt... ha ha ha.

  A dohányos alkoholisták jobban verhetik a mellüket, mert ők önként támogatnak, nem kényszerből.”
 • 36. J.G. 2012. december 11. 22:06
  „"Ne reménykedj, az utak karbantartására, tisztán tartására a közlekedésből befolyt adókból költenek."
  Ezt a hülyeséget honnan vetted?...”
 • 35. CsImre 2012. december 11. 19:02
  „,,Kerékpárútjainknak hossza 240 km"

  Érdekes, mert még Botka is csak 70 km szegedi kerékpárúttal kampányol. Ugyanarról a városról beszélnek, vagy van még 170 km titkos kerékpárútja valahol a Környezetgazdálkodásnak, amit szintén nem tud megtisztítani?
  ,,kerékpárutak a közúttal vannak összeépítve"
  Hol van ilyen? Mert a Csongrádin, a Belvárosi hídon, a Felső-Tiszaparton kerékpásSÁV van, ami nem kerékpárút, és az úttest része, annak forgalmi sávja, ezt legalább a fenntartónak illene tudni. Az meg a balfékségük következménye, hogy a Csongrádi külső szakaszán az úttest egyik része az állami, másik része a városi közútkezelő fenntartásában van, de ez a közlekedőket a legkevésbé sem érdekli.

  A Feketesas utcán sincs kerékpárút, soha nem is volt. Ha nem tudják a kerékpársávon biztosítani a közlekedést, akkor ne mondják, hogy fölkészültek a télre. Szüntessék meg a kerékpársávot, és sebességkorlátozás mellett hívják föl a járművezetők figyelmét arra, hogy útakadály miatt a kerékpárosok a rendes forgalmi sávban haladnak. Panaszkodni a helyhiányra persze könnyebb, de ez megintcsak nem érdekel senkit.

  A zeolitban kavicsok voltak, max azok károsíthattak volna, meg hát tény, ragadt az egész trutyi rendesen. Hanem nem lett föltakarítva, és ott csúszott, porzott a kerékpárúton akkor is, amikor már csontszáraz volt minden felület.

  ,,Forrásunk erre a célra kizárólag a szóróanyag megvásárlására futja, a kijuttatására már nem."
  Akkor tehát nem készültek föl a télre. Nincs muníció. Megértem én, csak akkor az önfényezés nem kell, mert a hóban botladozóknak kinyílik a bicska a zsebében.

  Egyébként évek óta bevett, hogy a járda-úttest találkozásoknál föltorlódik a hó, a babakocsisok, idősebbek itt szelektálódnak ki az evolúcióból, ha nem eléggé rátermettek, biztos ez is pénzkérdés.

  A Lófaránál mély hókása van, pedig ez az egyik legfrekventáltabb biciklis útvonal, mostanáig nem lehetett megtisztítani?”
 • 34. CsImre 2012. december 11. 18:38
  „,,Tehát aki a Dugonics tér irányából halad az Anna-kút irányába két keréken, annak könnyebb a dolga."

  Itt meg tudták oldani, hogy ne tolják a kerékpársávra a havat? Hogyan?
  ,, arcüreggyulladás kezdeti tüneteit produkáljuk"

  Például? Ha ez minden biciklissel így lenne, aki télen teker, akkor ezerszám arcüreggyulladásossal lenne tele a rendelő. Tudni kell fölöltözni :) Ami meg a láncot illeti: karbantartás a nyitja a dolognak. :)

  Egy hete arról írt a DM, hogy felkészültek a télre.

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/felkeszultek_a_telre_szegeden_es_a_megyeben/2309989/

  Erre több bekezdésen keresztül jönnek a problémák, pl. hogy van szóróanyag, csak pénz nincs kiszórni.”
 • 33. terror 2012. december 11. 17:54
  „okz63, a te adodbol ez epult, de sajnos ebbol is csak akkora teruleten autokazhatsz, amenyi a befizeteseidbol epult. Talan egy Y belefer...

  http://barikad.hu/700_millios_ut_szijjarto_atadta_egybol_lezartak-20121211

  Maskor pedig mielott gyalog- es kerekparutra tevedsz, elotte leszel szives befizetni a gyalog- es kerekparut adot. Mert ez igy mukodik!!!negynegy”
 • 32. Monguz 2012. december 11. 16:11
  „Írták egy páran,hogy ilyenkor ne járjanak kerékpárral hanem busszal közlekedjenek.A helyi járatos bérletek nagyon sokba kerülnek.A fizetések alacsonyak a Picknél például a dolgozok bejönnek a Mars térig busszal és onnan kerékpárral mennek tovább a gyárig. Meg sporólják a bérlet árát.Vezetőink főnökeink tojótával BMV vel Volvoval közlekednek. Van aki a gyártól 500m-ről jár luxus kocsival persze minden költséget a cég fizet benzint szélvédő mosót stb.Pedig a fizetésűkből telne mindenre!R”
 • 31. dave-id 2012. december 11. 15:28
  „25. waterbear 2012.12.11. 13:07
  Teljesen igazad van, de egyszerűen nem lehet megfelelő oldaltávolságot tartani az autósok és a biciklim közt, ezért inkább a járdán biciklizem. Mellesleg az autósok is mereven lefossák, hogy mondjuk egy biciklis próbál evickélni a jégbordák közt, hétfőn reggel a 9 életemből szerintem 5 elveszett... :)

  Egyébként a legnagyobb röhej az az okádék, ami a Mars tér előtt a járdán van... Megérkezik az ember Szegedre és bokáig járkál a kásás hóban.
  Értem én, hogy nincs kapacitás, de a havat nem csak géppel lehet eltúrni, erre jó a közmunkás (akikből mellesleg egy darabot sem láttam ezidáig).”
 • 30. p!b 2012. december 11. 14:58
  „Leesett a láncod kétszer? Mi köze ennek a hóhoz? lúzer :))) Ülj vissza a kocsidba, ez a bicajozás tényleg nem neked való :)”
 • 29. okz63 2012. december 11. 14:52
  „"elsősorban a rendelet szerint a tömegközlekedési, kiemelt közutakat kell járhatóvá tenni"

  Itt a magyarázat és talán nem kéne feleslegesen dumálni! ;-)”
 • 28. okz63 2012. december 11. 14:50
  „24. atomboy 2012.12.11. 12:56
  "Viszont nem azert fizetek adot..."

  Milyen adót fizetsz te? Ez a világ leghazugabb dumája! A te adódból nem utat építenek, hanem a sok léhűtő az államapparátusban abból kapja a fizetését. Ne reménykedj, az utak karbantartására, tisztán tartására a közlekedésből befolyt adókból költenek. ;-)”
 • 27. okz63 2012. december 11. 14:47
  „13. avaget 2012.12.11. 11:27
  "azért fizetjük az adót részben hogy eltakarítsák a havat a bicikli utakról a járdákról és az utakról ehhez képest teljesen felháborítónak tartom hogy az autós már másnap reggel haladhat én pedig aki bringával jár melózni hogy adózhasson meg sem tudok mozdulni"

  Én autós vagyok és mégis jóval később takarítják el - ha egyáltalán megteszik - az én kis utcámban (is) a havat. Tudod, a fő közlekedési utaké az elsőbbség és ez a fontossági sorrend így halad szépen lefelé a kis utcákon át a kerékpárutak-sávok irányába. Te választottad a közlekedési eszközödet, ez sajnos ezzel jár. Ha gondolod, mehetsz tömegközlekedéssel is, annak hamarább tiszta az út.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi fürdőzés a Napfényfürdőben

Szeged - A korábbi évek hagyományait folytatva az idén is karácsonyi fürdőzésre várják a vendégeket… Tovább olvasom