Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Falmászás: magánkertben áll a nagy zsombói szikla

Zsombó - Zsombón is lehet sziklát mászni – egy lelkes sportembernek köszönhetően. Táborosi Gábor saját kertjében építette meg azt a mászófalat, amelyen profik és beteg gyermekek egyaránt gyakorolhatnak.
Kevés laposabb hely van az országban Zsombónál, egy helybéli sziklamászónak így meglehetősen nehéz dolga van, ha hódolni szeretne szenvedélyének. Egy lelkes sportembernek azonban nincs lehetetlen. Táborosi Gábor saját kertjében épített mászófalat, ahol nemrégiben nemzetközi versenyt is rendeztek.

A zsombói férfi közel 40 éve mászik sziklát a Föld különböző pontjain. Mivel számára nem a magasság, hanem a technikás terep a lényeg, akár Magyarországon is találhatna alkalmas terepet, mégsem habozott, amikor a fővárosban lebontottak két mászófalat. Összegyűjtötte a törmelékeket, és megépítette a saját szikláját, amelyen nem csupán ő, hanem a teljes Meteora Mászócsapat is edz, amikor éppen nem vágynak messzebb Zsombó határánál.

Táborosi Gábor saját mászófalat épített. Fotó: Frank Yvette
Táborosi Gábor saját mászófalat épített.
Fotó: Frank Yvette

– A sportmászás hihetetlen kemény igénybevételt jelent – mesélte a kertjében zajló nemzetközi verseny szünetében Táborosi Gábor, aki a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Versenymászószakágának vezetője is egyben. – Nagyon büszke vagyok a sportolóinkra, akik szinte minden kategóriában megnyerték az idei bajnokságot. Ők azok, akik az igazán nagy munkát végzik, én csak lehetőséget adok nekik.

A zsombói sziklamászó hozzátette: felépített pályája nem csupán a profiknak hasznos. Egymás után jönnek hozzá a gyermekek – köztük betegek – is.

– A diszlexia, diszgráfia, vagyis minden olyan visszamaradottság, amelynek hátterében a végtagok összerendeződésének hiánya áll, „kezelhető" a mászással – mesélte. A mászófal tehát rekreációs célokat is szolgál, de hasznosítható egyfajta drogprevenciós célra is, mint endorfintermelő sport. Aki ugyanis megtalálja ebben az izgalmat, az nem használ szintetikus szereket.

Olvasóink írták

 • 5. potter00 2013. május 20. 18:42
  „Nagyon jó sport ez!
  Anno a Drog Ambulancia Szegeden valóban vitt gondozottakat "túlélő táborba", ahol többek között sziklamászás is volt. Meg barlangászás, kötélcsúszda, ügyességi feladatok, extrém sportok. Igaza van Táborosi Gábornak.”
 • 4. Titanilla 2010. július 06. 20:23
  „Érdekes, hogy egy ilyen nagyszerű témához- és tetthez- milyen kevesen szólnak hozzá ! Naná, itt nem lehetkötöuzködni, egymást fikázbi. Itt csak utánozni lehetne Uraim! Tisztelet és megbecsülés az ilyen embernek.”
 • 3. bata88 2010. július 05. 19:00
  „kipróbálnám....:)”
 • 2. odysseus 2010. július 05. 15:09
  „hatalmas ember vagy, Táborosi Gábor, fogadd őszinte elismerésemet! Ez a példa is bizonyítja, hogy a világon bárhol, egy talpalatnyi helyen is lehet világraszóló (sport)eredményeket elérni hittel, kitartással és szakértelemmel! Még egyszer: az Isten áldjon meg!”
 • 1. magyarock1 2010. július 05. 12:09
  „Szegednek meg hegyet, legalább 300 métereset!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-bajnok hobbitáncosok

Szeged - Ezernégyszáz versenyző közül a szegedi felnőtt hobbitáncos csapat nyerte el a báltermi… Tovább olvasom