Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Felbőgnek a kecskék Bordányban

Bordány - Hagyományteremtő céllal rendeznek kecskeversenyt a nyár utolsó hétvégéjén Bordányban. A kecskeverseny a világ számos országában aratott már sikert. Angliában például évente összeméri tudását Oxford és Cambridge kecskéje. Bordánytól egyébként sem áll távol az állat, hiszen tavasszal a szurkolók a helyi focicsapat kabalájává választották.
Magyarországon először rendeznek – a tervek szerint hagyományteremtő céllal – a nyár utolsó hétvégéjén (augusztus 31.–szeptember 1.) kecskeversenyt Bordányban. Külföldön népszerűek a kecskeversenyek, különösen Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban. Angliában a két nagy egyetemi város, Oxford és Cambridge kecskéi évente összemérik tudásukat, a távot az állatok póráz nélkül, míg az USA-ban pórázon teszik meg.

– Régóta szeretnék egy olyan versenyt Bordányban létrehozni, amely nem tucattermék. Egyelőre keressük a falun belüli legmegfelelőbb helyszínt. Települések, cégek, szervezetek indíthatnak majd az ország bármely pontjáról kecskéket a versenyen, a kiegészítő programok között gyakorlatilag minden kecskével kapcsolatos dolog megtalálható lesz: kecskepörkölt-kóstolás, kecskeszakáll-szépségverseny, és egy „Lökd meg a kecskét!" gépet is szeretnénk beszerezni. Az idei évet próbaévnek szánjuk. Más országokban nagyon népszerű a verseny, remélem, a magyarok is jól fogadják majd – mondta Kiss-Patik Péter bordányi alpolgármester.

Oxfordi és cambridge-i kollégáik után az algyői vagy bordányi kecskék is bizonyíthatják rátermettségüket. Fotó: Karnok Csaba
Oxfordi és cambridge-i kollégáik után az algyői vagy bordányi kecskék is bizonyíthatják rátermettségüket.
Fotó: Karnok Csaba

A megyei bajnokságban játszó Bordány SK focicsapatának kabalája tavasztól a szurkolók szavazatai alapján a kecske. – A kecskeverseny szervezésébe ezért szeretném komolyabban bevonni a focistákat és a kézilabdásokat. A kabalakecske neve Böske lett, utalva a Bordány SK mássalhangzóira. A falunapi Bordány–Tápé meccsen debütált, de sajnos nem hozott szerencsét: 7–1-re kikaptunk. Akkor egy bordányi család adta kölcsön a kecskéjét, de szeretnénk állandó kabalaállatot a csapat mellé. Talán őt is éppen a versenyen találjuk majd meg – mondta az alpolgármester.

A szervezők napokon belül felveszik a kapcsolatot a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel, hogy szakemberektől érdeklődjenek az állat jelleme felől, hogyan célszerű őket versenyeztetni, milyen fajtái vannak.

Kecskeverseny az Amerikai Egyesült Államokban. Fotó: DM/DV
Kecskeverseny az Amerikai Egyesült Államokban.
Fotó: DM/DV

Az algyői Farkas Imre és családja 15 éve foglalkozik kecskékkel: a fűnyírónak is rendkívül hasznos állatból 120 mekeg a birtokukon. Nagyobbik lányuk, Ágnes 26 évesen lett a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja. – A kecske okos állat, és a saját környezetében nyugodt. Idegenek között azonban gyanakvóvá válik, nem biztos, hogy magától végig akar menni egy kijelölt távon. Nagy a sebessége, ha elszalad, nehéz utolérni. Ezért verseny esetén célszerűbb pórázt kötni rá – mesélt a kecskék jelleméről Farkas Imre.

A kecskeversennyel kapcsolatban egyelőre a Facebookon lehet érdeklődni, de hamarosan létrehoznak egy e-mail címet és egy telefonszámot is, ahol bővebb felvilágosítást tudnak adni a programról.

Olvasóink írták

 • 5. Zotya100 2013. július 18. 21:26
  „Ez a főcím, több, mint rettenetes!!!!”
 • 4. szabójóska 2013. július 18. 12:16
  „Látjátok egy mai kecskének is kell idegen nyelvet tanulnia,hogy vihesse valamire!”
 • 3. kontrapista 2013. július 18. 09:33
  „" kecskebőgés " ????
  Ezt a műfajt még Mekk Elek ezermester sem sajátította el, neki maradt a mekegés.”
 • 2. cumania 2013. július 17. 10:42
  „Birka népnek kecskebőgés... :)”
 • 1. kormoska 2013. július 17. 10:02
  „Mogyoródon a Forma-1 es kocsik,Balaton mellett a Harley-k bőgnek fel...,Bordánynak a kecske jutott:-)Ez is valami!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornázás Balástyán

Balástya - Elkészültek a műtárgyak és az épületek a balástyai szennyvíztisztító telepen. Tovább olvasom