Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Feljelentés Toroczkai gumilövedékes bejegyzése nyomán

Ásotthalom, Szeged - Feljelentés született Toroczkai László ásotthalmi polgármester egyik Facebook-bejegyzése nyomán. Toroczkai azt állítja, semmilyen törvényt nem sértett meg, csak tényeket közölt egy fegyverről, amit szerinte a migránsok ellen lehetne bevetni. A megyei rendőr-főkapitányság azt mondja: a fegyverrel nem lehet bevándorlókra lőni, a rend fenntartása pedig a rendőrség feladata.

Feljelent a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést tett, mert a Facebook-on menekültek elleni „vadászat" szerveződik. A büntető törvénykönyv szerint, ha a törvény külön elrendeli, előkészület miatt az büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.
A menekültek ellen bevethető fegyverről posztolt egy videót Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László a Facebookra. A vs.hu szerint feljelentés született a bejegyzés nyomán.

„Most, hogy végre elkezdődött itt Ásotthalomnál (is) a fizikai határzár építése, íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót" – írta a Facebookon néhány napja.

A portál információi szerint az eredeti szöveg és a hozzászólások kapcsán érkezett bejelentés a rendőrségre, közösség elleni uszítás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

– A kommentekért nem én vagyok a felelős. Ez az egész egy nevetséges ügy, egy jogvita. Több száz hozzászólást képtelenség követni, ezekért nem tudok felelősséget vállalni – mondta Toroczkai a Délmagyarországnak. A gumilövedéket kilövő fegyverre vonatkozó kérdésünkre kérdéssel válaszolt: – Mi ebben az uszítás? Ez egy tökéletes objektumvédő eszköz, amit törvényesen bárki tarthat otthon és használhatja, ha illetéktelenek jutnak be a tulajdonában lévő ingatlanara. A kiírásommal semmilyen törvényt nem sértettem meg, csak tényeket közöltem – tette hozzá.

A közelmúltban az Alfa Szövetség a nándorfehérvári diadalra emlékezve 24 órás virrasztást tartott, amely idő alatt önkéntes határvadászok cirkáltak a határban. Az önkéntes vadászok fehér kereszteket szúrtak le a határ mentén, hogy a menekülteket elriasszák.

Közben Ásotthalmon Önkéntes Határvadász néven civilekből, helyi önkéntesekből álló csoport alakult, melynek tagjai a határt járják és elmondásuk szerint segítik a rendőrség és a mezőőrség munkáját. A csoport oldala már nem elérhető a Facebook-on.

– Magyarországon a közrend és a közbiztonság fenntartása, az államhatár rendjének védelme kizárólag a rendőrség feladata – válaszolt lapunknak az üggyel kapcsolatban feltett kérdéseire a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság. Ezen tevékenysége során a rendőrség a törvényben rögzített keretek között együttműködik más szervezetekkel, például a polgárőrséggel, mezőőrséggel. A rendőrség eddig nem észlelte a Facebookon szerveződő csoport tevékenységét a határ térségében – áll az e-mailben. Kérdésünkre azt is hozzátették: nem lehet gumilövedéket kilövő fegyverrel lőni a migránsokra.

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést tett, mert a Facebook-on menekültek elleni „vadászat" szerveződik. A büntető törvénykönyv szerint ha a törvény külön elrendeli, előkészület miatt az büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.


Tóth Péter is fenyegetőzött

Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján a nagyállomáson arról beszélt, ideje lenne megszüntetni az ott kialakult „menekülttábort" – ha nem így történik, a a Jobbik az erődemonstrációtól sem riad vissza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas Boldogasszony nagybúcsút tartottak Alsóvároson

Vasárnap délelőtt ünnepi szentmise volt, amelyet Székely János, az Esztergom–Budapest Főegyházmegye segédpüspöke mutatott be a családokért.
Tovább olvasom