Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Felújítják nyárra a Burger-házat

Szeged - Megkezdték – és várhatóan jövő nyárra be is fejezik – Szegeden, a Kelemen utcában két és fél éve üresen álló műemlék Burger-ház felújítását. Az egykori színészlak jövőbeli funkciójáról később dönt a tulajdonos.
A Kelemen utca 7. szám alatt álló, 1883-ban épült, eklektikus stílusú Burger-házat a szegediek csak színészházként emlegetik. A műemlék épületben évtizedeken át a Szegedi Nemzeti Színház szolgálati lakásai voltak, később a teátrum jegyirodája és szervezési osztálya is oda költözött. A ház udvari függőfolyosóját már évekkel 2007 nyara, a színészek, énekesek végleges kiköltözése előtt alá kellett dúcolni, mert életveszélyessé vált, s az épület vezetékrendszere is régen megérett a cserére.

Az IKV Zrt. 2007 végén 140 millióért értékesítette a Burger-házat. A vevőnek – egy Szegedről indult neves budapesti bankárnak – akkor három éven belüli felújítási kötelezettséget írtak elő.

Jövő nyárra fejeződhet be a 125 éves, a Kelemen utcában álló műemlék épület rekonstrukciója. Fotó: Frank Yvette
Jövő nyárra fejeződhet be a 125 éves, a Kelemen utcában álló
műemlék épület rekonstrukciója. Fotó: Frank Yvette

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dél-alföldi Irodájának munkatársától megtudtuk: az épület felújításához szükséges előzetes eljárást elindították, a munkálatok műemléki engedéllyel megkezdődtek.

– Műemléki állagmegóvást, rekonstrukciót kezdtünk el másfél hónappal ezelőtt. Falszigetelést végzünk, felújítjuk a homlokzatot, kicseréljük, illetve javítjuk a nyílászárókat, valamint felújítjuk a tetőt és a lodzsát. A beruházás költsége a terveink szerint ötvenmillió forint alatt marad. Egyelőre nem született végleges döntés a 125 éves épület későbbi hasznosításáról, de néhány hónapon belül ez is eldőlhet – tájékoztatott Szögi Imre, a beruházást lebonyolító szegedi Yourhouse Kft. ügyvezetője, aki abban bízik: jövő nyárra befejezik a rekonstrukciós munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi kellékek 19 forinttól 38 ezerig

A karácsonyhoz az ajándékokon és a hagyományos ünnepi étkeken kívül hozzátartoznak a hangulatról gondoskodó kellékek is, a díszektől az égősorokig. Tovább olvasom