Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Fertőtlenítés: kicsit győztek a falvak

Szeged - Megszüntette a megyei bíróság azt a pert, amelyet a BS Alfa Bt. indított önkormányzatok ellen, mert be akar hajtani rajtuk 180 millió forintot. Ez az árvíz utáni fertőtlenítés költsége. A döntés nem jogerős, a cég fellebbezett.
A BS Alfa Bt. a Csongrád Megyei Bíróságon Nagytőke önkormányzatával együtt tizenegy helyhatóságot perelt be, célja, hogy megkapja tőlük a vállalkozói díjat: a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés ellenértékét. A bíró két végzést hozott. Az első arról szól, hogy a Mártéllyal és Tiszaszigettel szemben indított per ügyében a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság hivatott dönteni. A másik határozattal pedig megszünteti a többiekkel – Nagytőkével, Felgyővel, Mindszenttel, Apátfalvával, Dóccal, Magyarcsanáddal, Csanádpalotával, Makóval és Röszkével – szemben indított pert.

Az ítélkező elfogadta azt a kifogást, amelyet az alperesek egy része terjesztett elő. Eszerint a felperes olyan tartozást követel, amelynek teljesítési határideje még nem járt le. A szerződésben ugyanis az áll, hogy fizetni akkor fognak az önkormányzatok, ha a pénz megérkezik hozzájuk a vis maior-alapból. „Ez a feltétel csak részben következett be, ezért az alperesek kötelezettsége és a felperes díjkövetelése is csak az átutalt összegek erejéig vált esedékessé, amelyet az alperesek teljesítettek is." – tájékoztatta lapunkat Cseh Attila elnökhelyettes, megyei bírósági szóvivő.

Fertőtlenítés: kicsit győztek a falvak. Fotó: MTI/Németh György

Az ítélet nem jogerős, a cég ugyanis fellebbezett.

Túri József, a betéti társaság megbízottja bizakodó. – Ha már Csanádpalota és Apátfalva polgármestere szerint is lehet várni arra, hogy a vis maior-keretből jön még pénz, mi is bízunk ebben – mondta Túri. Hozzátette: azért vannak olyan dokumentumaik, amelyek arról szólnak, nem fizet a minisztérium. Ezért is fellebbeztek.

Mint megírtuk, a cég 2006-ban, az árvíz után fertőtlenített bizonyos területeket, az önkormányzatok megbízási szerződései alapján. A települések a Vis maior-alaptól várták a pénzt, a minisztérium azonban nem fizetett, arra hivatkozva, hogy irreálisan magas az ár, és indokolatlanul nagy területen zajlott a munka. A bt. 180 millió forintot vár 11 önkormányzattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hivatalban lévő Nagykun kapitány szobrai a várban

Szeged - A Móra Ferenc Múzeum vármúzeumi kiállítóhelyén nyílik kiállítás Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból. Tovább olvasom