Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Fizetős lesz a börtön

Szeged - Költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek a kormány tervei szerint. Megszűnhet az ingyenes konditerem-használat, fizetni kellene bizonyos többletszolgáltatásokért is. A fogvatartottak a munkájukból fedeznék a költségeiket. Szegeden már most is több száz elítélt dolgozik.
„Kiemelten fontos, hogy a fogvatartottak tevékenyen töltsék idejüket. Mivel a börtönrendszer fenntartása a világon mindenhol költséges, elvárjuk, hogy az elítéltek járuljanak hozzá tartási költségeikhez" – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter szegedi látogatásán három éve.

Szeptember 6-án társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az új büntetés-végrehajtási kódexet: a tervek szerint a jövőre életbe lépő jogszabály egyik eleme a fogvatartottak költségtérítése lesz, többek között megszűnne az ingyenes konditerem-használat is – a szegedi Csillag börtönben jelenleg az elítéltek 4 konditermet használhatnak, amelyek felszereltsége eléggé szegényes.

Konditerem a Csillagban. A jövőben nem gyúrhatnak ingyen a rabok. Archív fotó: Segesvári Csaba
Konditerem a Csillagban. A jövőben nem gyúrhatnak ingyen a rabok.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A törvénytervezet rögzíti azt is, hogy a fogvatartottak által végzett termelőmunka szervezésénél törekedni kell arra is, hogy a börtönök önellátók és részben önfenntartók legyenek. Magyarországon ma egy elítélt fogva tartása – a személyzet költsége nélkül – a BVOP sajtóosztályának tájékoztatása szerint naponta nagyjából 2500 forintba kerül.

Értesíthetik az áldozatot a szabadulásról

A törvénytervezet szerint az élet, testi épség és az egészség elleni szándékos, ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények, illetve a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények sértettjét – kérelmére – értesíteni kell az elítélt véglegesen vagy feltételesen történő szabadon bocsátásáról, valamint a szabadságvesztés végrehajtásának félbeszakításáról, illetve javítóintézeti nevelés esetén a fiatalkorú végleges és ideiglenes elbocsátásáról.


Nagyfán közel 400 elítéltet tartanak fogva: ők zömében kisebb súlyú bűncselekmények elkövetői, és eddig is számos lehetőségük volt a munkára. Az intézményt körülvevő szögesdrót kerítésen kívül a legkisebb veszélyt jelentő fogvatartottak dolgozhatnak: földet művelnek és állatokkal foglalkoznak. A kerítésen belül a konyhán tevékenykedhetnek, vagy az épületek tisztán tartásában, a környezet csinosításában jeleskedhetnek. A Csillag börtön 650-700 lakójának is van lehetősége pénzért dolgozni: húszan külső helyszínen, a hódmezővásárhelyi CSOMIÉP Kft.-nél dolgoznak – a Csillag börtön és a CSOMIÉP között már 19 éve jött létre a szerződés a hosszú idejű elítéltek foglalkoztatására. Mészáros Antal ügyvezető igazgató mindig hangsúlyozza: az életbe való visszavezetésben hasznos lehet a munka adta rendszeresség és a megszerzett tapasztalat. A náluk dolgozó, fegyveres őrökkel felügyelt fogvatartottak jó munkaerők, nincs semmi probléma velük. A Csillag elítéltjeinek nagyjából fele a Nagyfa-Alföld Kft.-nél tevékenykedik az Alföldi Bútorgyár területén kialakított ipari park vállalkozásainál a Cserzy Mihály utcában. A fogvatartottak az előző évi minimálbér egyharmadát keresik meg, jövedelmük után nem adóznak, ám keresetük bizonyos részét eddig is az intézmény fenntartására kellett odaadniuk.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. pirochatechin 2013. szeptember 19. 14:03
  „Konditermet eleve nem is szabadna biztosítani ezeknek! Jó hogy lőteret, meg karatemestert nem kapnak! Milyen dolog az, hogy gyúrással tölti a büntetése idejét (munka helyett), aztán erősebb, veszélyesebb lesz, amikor kijön, mint elítélésekor?!”
 • 34. qrumpli 2013. szeptember 18. 17:46
  „Mint a közmondásban?
  Aki nem dolgozik nem is eszik.”
 • 33. békaügetés 2013. szeptember 18. 13:57
  „Lakhatásért is fizessenek,és rezsit is.A többi luxusért ,/kondi terem , heti telefonálás,, stb,/ már eddig is kellett volna . Jó reggelt!!! végre felébredtek!!”
 • 32. istvang58 2013. szeptember 18. 09:10
  „El lehetne küldeni őket Északkoreai sóbányákba vendégmunkásként.”
 • 31. nobody13 2013. szeptember 18. 05:57
  „13-ra: szívemből szóltál. A rezsijét kifizetni nem tudó becsületes ember nem talál munkahelyet, és nem kap segítséget a kormánytól. Az eü. ellátás egyre nyíltabban afelé halad: aki fizet, az igénybe veheti az ellátást, aki nem tud, az vagy kivárja a sohanapján kiskeddet, vagy szépen csendben meghal. A magyar lakosság egészségi állapota 40 éve nem volt ilyen mélyen, köszönhetően a késlekedő, hiányos, elégtelen ellátásnak, az ócska készítményeknek, amiket támogat az OEP, szemben az igényes, szinte mellékhatás-mentes, korszerű gyógyszerekkel.

  "és a szabadulása után valamennyi jövedelméből vonni. Ha kell, élete végéig!"

  99%-uknak az életben nem volt és nem is lesz munkája. Miből akarod vonni? Legfeljebb a segélyből lehetne...

  Én azt csinálnám, hogy az elítélteknek is mindenért fizetni kelljen. Ételért, orvosi, fogorvosi ellátásért, ugyanannyit, amennyit kint kellene, hogy fizessen. Ahogy valaki leírta, vízért, fűtésért, mindenért, ami szolgáltatás. Nem adnék tévét, újságot, nem lenne konditerem, nem szerveznék programokat, teljesen kiüresíteném a mindennapjaikat. Vagy dolgozik, vagy ül a cellájában és nézi a falat a nap 24 órájában. A börtön börtön legyen, elrettentő hatású, valami, ami kellemetlen, ne üdülőtelep, vagy olyan hely, ahol úgy, vagy jobban élhetnek a fogva tartottak, mint otthon - szórakozás, társasági élet, kötelezettség nulla vagy minimális.”
 • 30. majzik 2013. szeptember 17. 22:40
  „2000-ben részt vettem a Dorozsmai út BV. Intézmény építésében.

  2013-ban a BV. dolgozók ,,szociális" blokkjának kivitelezésének is részese voltam. Szóval 13 éven keresztül a rabok jobb ellátásban részesültek mint az őrzőik !

  Nem mellesleg egy here eltartása naponta 9600 Ft-ba kerül az államnak! Márpediglen az állam ÉN vagyok XVI-ik Lajos Francia király és Lajos a magyar adófizető ( Apátfalvinak 16.-odik ) !”
 • 29. ikszy 2013. szeptember 17. 22:26
  „Trafikmutyi után jön a kótermutyi. Érzik a vesztüket népnemzeti vezetőink? Ha kőgazdag vagy nem lesz olyan rossz.
  A társadalom hozza törvényeit. Lehet választani. Vagy nem tartunk el senkit, vagy fizetünk a megbüntetésükért. Mindenki eldöntheti az ár-érték arányt meghatározva.”
 • 28. ikszy 2013. szeptember 17. 22:10
  „És még perkáljanak egy kis zsét, ha mind aláírják a rezsicsökkentést akaró íveket!”
 • 27. benq 2013. szeptember 17. 22:02
  „Tisztelt, 12. Lacusch69 2013.09.17. 16:26

  8. Feldobja a talpát az éhségtől?

  9. Akkor már a politikusok is, akik ugye röhögve "elkúrták"...
  ez így tetszene nekem is :-)”
 • 26. Rubicon 2013. szeptember 17. 21:38
  „A wellnessért, gyúrásért mindenütt fizetni kell. Bűnöző polgártársak ne legyenek már kivételezettek. Van idejük kis termelő munkára is.”
 • 25. majzik 2013. szeptember 17. 20:55
  „Apátfalvi ! Csak neked, csak most !

  ,,Arbeit macht frei"

  lefordítom : ,,A munka szabaddá tesz"”
 • 24. papsajt 2013. szeptember 17. 19:26
  „T. 23. xenopus
  "Átalakítják a börtönöket munkatáborokká?"

  nagyon sok fejlett, demokratikus országban van önállátó börtön.
  nem munkatábor, csak megtermelik amit megesznek, vagy használnak.
  sokkal értelmesebb időtöltés, mint az adófizetők pénzén élősködni”
 • 23. xenopus 2013. szeptember 17. 18:59
  „Számomra az az igazán félelmetes, hogy szerintem nagyon sokan ITT ismerkednek meg majd a MUNKA fogalmával.
  Átalakítják a börtönöket munkatáborokká?”
 • 22. butagyerek 2013. szeptember 17. 18:18
  „A kondi gépek helyett katonai áramfejlesztőket tekerjenek. Így továbbra is kondizhatnak, és a rossz hírük sem lesz, hogy "dolgoztak".”
 • 21. C6H12O6 2013. szeptember 17. 18:16
  „Az okozott kárt meg a kutya sem fogja megtéríteni az áldozatoknak?”
 • 20. DONF 2013. szeptember 17. 18:15
  „Ideje lenne már tisztázni a börtön nem üdülő, de nem is "szociális jóléti intézmény" a "bentlakók" számára!!!”
 • 19. queenmargareth1 2013. szeptember 17. 18:01
  „bár, lehet, sőt biztos, hogy több fizut kapnak, amiből vonnak.Így talán meglesz az a munkahely projekt.”
 • 18. Ballas 2013. szeptember 17. 17:52
  „10. Ferrer = <moderálva> balos

  amúgy ez még igen csak távol áll a Jobbik által tervezett önfentartó börtönöktől! ott szépen megdolgoznának a napi betevőért a kedves rabok... ja és a jogaik a zéró közelébe kerülnének!”
 • 17. hatkettő 2013. szeptember 17. 17:48
  „Fizetős? legyen önköltséges!! A bevételből először fizessék ki a börtönőrök fizetését, majd a kaját, vizet és ha még marad pénz, a fűtést. Amire nem marad- hát így jártak. nem kötelező ezt a szolgáltatást igénybe venni!”
 • 16. pachakuti 2013. szeptember 17. 17:11
  „9.) Shalom!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi devizahiteles pert nyert a bankjával szemben

A Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletében elmarasztalta a K&H Bankot egy devizahiteles perben. Az… Tovább olvasom