Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Forraltbor-teszt: fényes tartályok szellemei

Közeledik a karácsony, így vásárokra és télre tekintettel számos kültéri áruda előtt fűszeres gőzbe hajtottuk arcunkat, hogy elbíráljuk a szegedi forraltbor-választékot és különdíjakat osszunk.
Eddig abban a tévhitben éltünk, hogy a forralt bor egy egyszerű és unalmas idényital, de rá kellett ébredjünk, hogy a forralt bor valójában folyékony szaloncukor, aminek élvezeti értékét jelentősen növeli végtagmelegítő hatása. Utóbbihoz természetesen szükségeltetik az X-fűszer, vagyis a hó és fagy, amire várhatóan idén télen nem kerül sor.

A forralt bor népszerűsége amúgy időjárástól független, amit abból lehet megállapítani, hogy tesztünk során mindenütt ezt kérték és fogyasztották a vendégek.

Szavazzon Ön is a karácsonyi vásár legízletesebb forraltborára!

Forraltbor teszt

1. Domaszéki Vendéglő
Játék

A tesztünket kitöltők között kisorsolunk 3X5 ezer forint értékű borcsomagot a Szegedi Városkép Kft. felajánlásában. A forraltbor szavazáson pedig a legtöbb voksot begyűjtő vendéglátóhely vándorserleget kap.

A Széchenyi téri vásár bejáratától balra rövid erőgyüjő meditációt tartunk az első gőzölgő bögrék felett és próbáljuk elképzelni, mi fog történni belső szerveinkkel, a sok különböző cukros fűszeres folyadék elfogyasztása közben. A háttérben az "I will survive" szól. A fehér forralt bor kissé édes macsó izlésünknek, a vörös viszont ízlik. A bor és víz találkozása során ütköző részecskék egy őszinte vallomást fakasztanak fel a tesztelőből, miszerint minden jobb, ha szénsav van benne. A helynek az Antioxidáns különdíjat adományozzunk.

Töltse ki tesztünket és nyerjen egy 5 ezer forint értékű borcsomagot!

Nyerteseink: Kriska Leóna, Zotty és Dörmő Dóra. A vándorserleget a Szent Péter Serpenyője kapja. A szavazás lezárásakor - december 16., 10 óra - a voksok 33 százalékot gyűjtötte be.

Domaszéki Vendéglő

2. Puskás-féle pavilon
A Stümmerrel szemben citrom és narancskarikákkal érkeznek a bögrék. Fehér forralt borunk kevésbé édes, markánsan fahéjas. A vörös ugyancsak kellemes, a fűszerek nem tiporják el a bor ízét. Csaba tesztelő az italhoz mellékelt csülökből, kolbászból, és csirkemellből gyorsan elfogyaszt három napi adagot, majd közli, hogy hamarosan edzőterembe vonul. Képzeletben átadjuk az Ajánlott Forralt Bor különdíjat, majd folytatjuk utunkat.

Puskás-féle pavilon

3. Aranyhal étterem

A Széchenyi tér közepe táján járunk. A forralt borokat rögtön kóstolás után elfelejtjük, és inkább a gasztronómiai szenzációk felé fordulunk. Csaba megkóstolja az almaléből főzött gyerekforraltbort és kijelenti, hogy nagyon jó. A helyszínen 34 féle füstölt hústermék kapható, egyebek között mangalica- és nyúlszalámi, racka, ló és hasonlók. Csaba többször gyanakodva végigszaglássza a harcsából készült halszalámit. A Vastag Gyermekekért különdíjat adományozzuk.


Aranyhal étterem

4. Why not Wine
Az olasz borokat árusító stand egy nyugalmasabb sarok a vásárban. A cukrozást és fűszerezést tekintve a fehér és vörös forralt bor is enyhe. Kérésre itt több cukrot is raknak az italba, de erre amúgy semmi szükség. Csaba megemlíti, hogy amit tudsz, azt senki nem veheti el. Tesztkülönítményünk megítéli a Kifinomult Elvonult illetve Én Leginkább Itt Innék Forralt Bort különdíjat.

Why not Wine

5. Szent Pétör Serpenyője
A tér Takaréktár utca felőli végén nagy pörgést találunk. Meggyőző antik háttér, előtte masszív tartálysorban hatos szortiment: háromféle vörös, illetve fehér forralt bor kapható. Fehérbor, bodzaháti bodza, almabor, vörösbor, meggy és puncs - mindezek saját pöttyös bögrében. A forralt borok itt a Frittmann pincészet boraiból készülnek évek óta, víz hozzáadása nélkül. A kóstolás során erős, forró itallal találkozunk, hibát nem találunk. Csaba szerint az almabor pazar. Tesztelő kétségekkel küzd a meggybor szortimentkipótoló jellegével kapcsolatosan. A szögedi stand megkapja a Kiemelkedő Stílus, illetve Gasztronómiai Meg-nem-alkuvás különdíját.

Szent Pétör Serpenyője

6. Napsugaras-ház
Levezetésként a Dugonics térre vezényeljük magunkat, ahol a fehérbor megfelelően édes, a vörös pedig az addig kóstoltaknál teásabb. Az extra teinre szükségünk is lehet, mert Csaba ekkorra szláv népdalokat énekel, majd Titós viccet mesél. Az Ifjúságért különdíjat, illetve a Dekorációs különdíjat adjuk át képzeletben.

Napsugaras-ház

Forraltbor-tesztelő különítményünk a Dóm téren is járt, ahol három helyen is kínálják a forró italt, ám a téren sátort vert vendéglátók nem akartak részt venni a tesztben, hiába próbálkoztunk mindegyiküknél.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. flexsnake 2009. december 02. 23:22
  „azért ezt a gyros dolgot még gyakorolni kellene, az nem gyros :D a gyros tálon készül, sültburis és tzaziki mártás, szó nincs pitáról, az egészen más kaja :D”
 • 20. szegedil 2009. december 02. 22:41
  „5.-ös
  meg se vettem”
 • 19. persona 2009. december 02. 22:29
  „most miért nem? én megszavaztam az almabort :D”
 • 18. flexsnake 2009. december 02. 21:49
  „moderálva off”
 • 17. flexsnake 2009. december 02. 21:47
  „13. ha azt írják hogy holnap hó lesz akkor lesz. CSak jobban tudja már két betintázott pelyhesszakállú mint a meterológiai intézet.”
 • 16. Pinaman 2009. december 02. 21:43
  „16. tomix
  Csaba az a Feri haverja :-)”
 • 15. TELSTAR 2009. december 02. 20:43
  „13. így igaz.
  1984-ben dec.22-én még tavasz volt, rá két napra pedig megkezdődött és március közepéig tartott az évszázad egyik legkeményebb tele...”
 • 14. eva45 2009. december 02. 20:02
  „Közeledik a karácsony. A nagy kóstolgatásba nehogy elfelejtsétek hogy esetleg ajándékot vásárolni indultatok el otthonról. :-)”
 • 13. sörpocak 2009. december 02. 19:17
  „Öhhmmmm!
  Tudatom a dm-mel, hogy nemcsak szegeden lehet forraltbort kapni. Igaz, ott csk rosszat. Jöjjenek vidékre is, itt lesz az igzi. Egyébként a cikk írója Nostradamus? Már látja előre a tél izgalmait, eseményeit?Mi az, hogy az idei tél szar lesz?Idézet:" Utóbbihoz természetesen szükségeltetik az X-fűszer, vagyis a hó és fagy, amire várhatóan idén télen nem kerül sor"Ezt honnan tudja?Mert most 15 fokok vannak? Két hét múlva lehet minusz is, és karácsonykor hóóóóóóóó!!!!!!Ezt senki nem tudhatja, mint a meteorológusok sem tudják.”
 • 12. Yossarian 2009. december 02. 19:17
  „az idén is a domaszéki a legvacakabb, igaz, hogy az összeset még nem kóstoltam, a Dóm tér eddig kimaradt. bár onnan meg hiányzik az a két kedves öreg néni, akik lakókocsiból árulták a legfinomabb itókát.
  de szombaton lemeózom a teljes kínálatot.”
 • 11. kowalsky 2009. december 02. 17:48
  „némá lehet savazni”
 • 10. flexsnake 2009. december 02. 17:44
  „emlékszem mikor tévedésből sót raktam a cukor helyett..... tokai sárgamuski :(
  egyébként a meggybor tényleg finom, volt tavaly is. Aszem 3at le is nyomtam, de már homályosak az emlékeim :D”
 • 9. Evelyn_26 2009. december 02. 17:08
  „Semmi rum?”
 • 8. flexsnake 2009. december 02. 15:42
  „7.
  +vanilliáscukor, két filteres tea, kevés tej :D
  ahány bor annyi recept, de nagyon szar borbol ezt sem szabad főzni.”
 • 7. Kreatív 2009. december 02. 15:38
  „Forralt bor

  1 liter bor
  2 deciliter víz
  Ízlés szerint:
  3-5- ek kristálycukor
  5- szem szegfűbors
  10-15- szem szegfűszeg
  5-10 darabka fahéj, vagy fél rúd fahéj
  rakhatunk bele:
  3-5 szem csillagánizst
  3-5 karika citromot + a maradék citrom levét,
  narancshéjat, kevés hársfavirágot, kevés szárított gyümölcsteát, mézet.

  Az 2 dl vizet nagyobb edényben felforraljuk, amikor forró belerakjuk a cukrot, teaédességűre ízesítjük a vizet, majd belerakjuk a fűszereket és
  forraljuk 5-10 percig.

  Hozzáadjuk a bort és összehevítjük, jó forróra.
  Nem kell forralni, mert a bor veszít az alkoholtartalmából.

  Hagyjuk hűlni egy kicsit, mézet rakunk bele, a Tátrában ilyenkor még egy deci rummal is dúsítják.

  A fűszereket 1 óránál tovább ne hagyjuk ázni benne, mert túl fűszeres lesz.
  Leszűrve, üvegbe öntve, napokig eláll a hűtőben.”
 • 6. kowalsky 2009. december 02. 15:19
  „5. hozzászólás szegedil 2009.12.02. 14:35
  azért ne dobd el vaksikám, mert összetörik és elvágja valamidet a cserép... kb. 4 decis a mini, a bécsi max. 2.”
 • 5. szegedil 2009. december 02. 14:35
  „Bécsben ugyanezért az árért szép kék,matricás bögrét adnak a város képével. Itt meg 300Ft-ért kapsz egy eldobható fehér, mini dómosat. Ennyire futotta?”
 • 4. favágó 2009. december 02. 14:04
  „Evelyn-26! Ez aztán a jó hír! Egész évben lehet borozgatni!:-)))))”
 • 3. Evelyn_26 2009. december 02. 14:02
  „Úgy hírlik, hogy a Mars téri bódésok(k) példáját látva a Széchenyi és a Dóm téri kereskedők sem fogják elhagyni a bérelt területüket, le fogják csavarozni a faházakat és sátrakat, kb. 80-200 millió Ft közötti összegért hajlandóak majd csak elvonulni.

  A Jobbik és a Fidesz már beléptette az összes forralt bor árust is. :D”
 • 2. favágó 2009. december 02. 14:02
  „VIKI! Nem Szent Péter Esernyője! Serpenyője!:-)) Minek iszik aki nem bírja????
  Én úgy vagyok vele, hogy inkább az orrom legyen borvirágos, mint a fogam vízköves!:-)”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötték és cserbenhagyták

Ömlött a vér a fejéből, és három helyen eltört a lába vasárnap hajnalban Simon Istvánnak. A 33 éves férfit a Becsei utcában ütötték el. Tovább olvasom