Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Frittmann borok a Fehértói Halászcsárdában

Szeged - A különleges ötfogásos menü mellé a Frittmann pincészet legkitűnőbb boraiból kóstolhattak az Év Borásza vacsoraest vendégei a szegedi Fehértói Halászcsárda és a Duna-Hungária Borház közös rendezvényén péntek este. HANGANYAGGAL
- Villányt és Tokajt a bor tette világhírűvé. Komolyan meg kell becsülni tehát a szőlőt, mert tájalakító jelentőséggel bírhat. Számunkra az az egyik legnagyobb kihívás, hogy elismertessük a borszerető emberekkel és a szakmával a saját vidékünket, a Duna Borrégiót. Korábban voltak bérelt tőkéink más borvidékeken is, mégsem tudtunk olyan bort készíteni, mint a mi saját meszes homokunkon. Ma már nem csak a környék termelői állítják, hogy a rosé itt a legízletesebb - fogalmazott köszöntőjében az Év borásza, Frittmann János.

Frittmann Jánost korábban ötször jelölték az elismerésre. Ez a tény is bizonyítja, hogy az esetében nem egy véletlen sikerről van szó. Hallgassa meg hanganyagunkat!




A vacsoraest vendégeit a Borbarát Hölgyek Dél-Alföldi Társasága és a Szent-Vince Borrend tagjai köszöntötték. Mielőtt a díszesen terített asztalokhoz ült volna a népes vendégsereg, bórkóstolóra invitálták őket a Fehértói Halászcsárda újonnan megnyílt bormúzeumába, ahol alföldi borászok nedűit ízlelgethették.

Fotó: Frank Yvett - GALÉRIA

A 2007-es Irsai Olivér aperitif után zöldségbe ágyazott kocsonyázott marhafartőt, madárbegy salátával tálalták a pincérek. Az előtélhez harmonizáló üde, bohém fahordós ezerjó mindenkit levett a lábáról.

Az Év Borásza díj 16 éves története során korábban még sosem nyerte el alföldi termelő a címet. Soltvadkertiként Frittmann Jánosnak is meg kellett küzdenie azzal az előítélettel, hogy a vidéken "pancsolják" a borokat, az ott termelt borok bizony nem a szőlőtőkéről kerültek a palackba.

Az ásotthalmi Somodi Sándor igazi szaktekintélynek számít a borászok között. Hazánk egyetlen elismert homoki borásza a Frittmann-testvérek sikerét a régió borvidékének sikerének is tartja.




- A borhamisítási ügyek rengeteget ártottak az alföldi termelőknek. Hiába volt korábban igen jó híre a régió borainak, mindent előről kellett kezdenünk. Éppen az ezredfordulón, a szegedi borfesztiválon robbant be a '99-es évjáratú rosénk, ami több versenyen is díjnyertes lett - vázolta fel a sikerekig vezető rögös utat az Év Borásza.

A halerőleves mellé a magyar piac egyik legkiválójábbnak tartott kékfrankos rosé dukált. A kakukkfüves nyúlkorona, majd a Rossini módon elkészített bélszín mellé kadarkát illetve cuvéet és merlotot kínáltak. Ahogy nehezedtek az ételek, úgy váltak testesebbé a borok is.

Két fogás között Szentgyörgyi Pál, Szeged város alpolgármestere méltatta a Frittmann borokat. Hallgassa meg hanganyagunkat!




A desszertként feltálalt citrom tortácska, málnás tiramisu és vaníliás hab mellé kései szüretelésű, édes ezerjó került az asztalra, amit Frittmann János fia készített a diplomamunkájaként.

Olvasóink írták

  • 14. maci52 2008. március 02. 20:23
    „Ha valaki emlékszik még a Király Házspárra,olcsón,elég gyorsan,telezabálhattuk magunkat minden fergeteges reklám nélkül.Szalmonella felsem merült bennünk.A HALÁSZLÉ meg KIRÁLYI volt,igaz nekik nem volt terpjárójuk,nem nyaraltak Mexikóba,csak tették a dolgukat.”
  • 13. sevenof9 2008. március 02. 16:08
    „legkozelebb ezt a mekdonaccba kell rendezni :) gasztronomia-fellegvar az is...”
  • 12. Józsika 2008. március 02. 15:56
    „Ja, a Hóbiártban kellett volna.”
  • 11. waterbear. 2008. március 02. 14:58
    „"Számunkra az az egyik legnagyobb kihívás, hogy elismertessük a borszerető emberekkel és a szakmával a saját vidékünket, a Duna Borrégiót."

    Ha ez a célom, valószínűleg nem egy megyeszékhelyen kívüli, jócskán a városon kívül eső, mára már kétes hírnevű vendéglátóipari egységébe szervezem ezt a borászatilag jelentős marketing értékű eseményt....
    Mintha lenne erre a városban is alkalmas hely, akár látogatottabb is...”
  • 10. mugri 2008. március 02. 10:53
    „Nemám lóhere bátyóka. Eza cikk éggy szereccsenymozsdató réklámíráss éggy vendégglö mellett, ahovvá bécsapotta Szalmon Ella. J óll mögötette-mögitatta potyára a csárdagazdda a firkásszokat, nomög az űű gazdájikat, oszt jónapot.”
  • 9. lohere 2008. március 02. 09:59
    „Kedves Mindenki!

    Ez a cikk a borokról szól, és ha megértettétek volna, akkor arra is fölfigyeltetek volna, hogy az alföldi borokról van szó. Eddig az alföldi borokat a "pancs" kategóriába sorolták, de Frittmann kitüntetésével ez változik. Szóval, Kedves bumburnyákok inkább erre kellene figyelni!”
  • 8. Giga 2008. március 02. 08:54
    „Ezt a pofátlan reklámot! Kiváncsi lennék, mennyit kapott a firkász meg a DM ezért?!
    Szerencsére ettől még nem főznek jobban, de hát kell a hírverés az -amúgy sem annyira fényes, mint amennyire magasztalt- megcincált "renoménak".”
  • 7. Madzsar. 2008. március 01. 21:13
    „"Kapcsolódó cikkek
    Már ötvennél is több a szalmonellás beteg"

    Nemtom hány vendég figyeli majd izgulva a következő székletét... :-)))”
  • 6. mugri 2008. március 01. 21:02
    „Azér eztetet a Naggy Zabbállás cimmü pörförmenszet a Markoferreri nevezetü diggó fimrendezző sokka jobban mögrendözte ´73-ba. Ezök a szoci pottyázókk a nyomába sé érhötnek, he-he”
  • 5. maci52 2008. március 01. 15:24
    „Szentgyörgyi a főkóstoló? hát innen fúúúú Szalmonellás szél.!! Széllel /MSZP/ pedig nem ajánlatos pisilni,mert kiborul a nagybogrács.Bezzeg egy alsóvár0si kis boltocskát 2 hétre zártak be egy kifli szála miatt.Ki érti ezt?”
  • 4. Józsika 2008. március 01. 15:22
    „Így profitál a szegedi elit meg a média a "kis" vendéglátói gikszerből... Azért a "cikk" alá az ominózus (x) jelet oda illene biggyeszteni. Gondolom, azért nem egy vacsoráért kaptak az említett vállalkozók hirdetési felületet..”
  • 3. mugri 2008. március 01. 14:34
    „A Szallmon Ellát beléje raklyáka bórba, avagy küllön kis zacsiba szógájják föl? he-he”
  • 2. waterbear. 2008. március 01. 13:14
    „Szalmonella hegyi kékfrankos, hasmenéses szomorodni, lázas ezerjó, juhtúrós rizling, ...stb.. Jó kis reklám ez Frittman úrnak...”
  • 1. Enethy23 2008. március 01. 13:13
    „Már csak a szalmonellára kell odafigyelni és minden szép lesz.Ajánlom ezt a jumbó nevű kajáldának is ahol én is annó megfertőződtem másik 30 emberrel együtt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogdílert és kábeltolvajokat füleltek le Szegeden

Szeged - Tetten értek a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság munkatársai péntek délután egy 29 éves… Tovább olvasom