Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Függesztve vagy fektetve?

Szeged - Kétféleképpen lehet kicsontozni egy fél sertést: függesztve vagy fektetve.
– Ki melyiket szokta meg. A végeredmény a lényeg – mondja Bakó Kálmán versenyfelelős, a Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjén. Az ország minden részéről érkező 24 versenyzőnek gyakorlati és elméleti tudásáról kellett számot adnia szóban és írásban. A versenyt idén a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti üzemében rendezték.

A fél disznót előre meghatározott módon kellett kicsontozni. A mintát – többek között csontokat, lapockát, bőrös combot, karajt, szűzpecsenyét – egy asztalon helyezték el a szervezők, amit minden versenyző megvizsgált, majd egy órát kaptak a munkára. A diákok lánckesztyűben, lánckötényben, alkarvédő kesztyűben álltak neki a csontozásnak.

A diákok lánckesztyűben, lánckötényben, alkarvédő kesztyűben álltak neki a csontozásnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A csontozásról Bakó Kálmán, aki 1992 óta szervezi a versenyt azt magyarázza, könnyen el lehet rontani, ha valaki rossz helyen vágja a húst. – Hiba, ha a versenyző a karaj egy részét belevágja az oldalasba, hiszen a karaj sokkal drágább – mondja.

Amíg beszélgetünk, az egyik fiatalember az első lábról, a lapockáról lefűrészeli a csülköt, majd a bőrös részt levágja és kicsontozza. A csontozás akkor jó, ha minél kevesebb hús marad a csonton, aminek persze egy háziasszony nem annyira örül.

A diákokkal a verseny ideje alatt nem sikerült beszélnünk, ugyanis a szabályok szerint még egymással sem kommunikálhattak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóellenőrökre támadt egy férfi: lombseprű volt a fegyvere

Lombseprűvel felfegyverkezett fiatalember támadt két parkolóellenőrre Szegeden. Tovább olvasom