Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Fúrópajzs dolgozik a Kálvária sugárút alatt

Szeged - Tartja az év végi határidőt a Vásárhelyi Pál utca kivitelezője. Már elkezdte a csapadékvíz-elvezető csatorna átfúrását a Kálvária sugárút alatt.
Elkezdte a kivitelező a Kálvária sugárút Vásárhelyi Pál utcai kereszteződése alatt átfúrni az 1,2 méter átmérőjű csapadékvíz-elvezető csatornát. Különleges eljárást alkalmaz, hogy az úttestet ne kelljen felbontani.

A Móravárosi körút felől haladnak a szakemberek; az indító gödörbe már beemelték a fúrófejet. A fúrópajzs 6 méter mélyen halad majd a földben, hogy az összes többi közművezeték alá kerüljön, azok a fúráskor ne sérüljenek meg – tudtuk meg a Vásárhelyi Pál utca szélesítését koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatójától, Csanádi Zoltántól.

A speciális fúrót hidromotor, vagyis folyadék áramoltatásával működő berendezés hajtja. A kivitelező kétféle módszerrel ellenőrzi az irányított fúrást: lézeres iránykövetéssel és egy légnyomáskülönbséget érzékelő műszerrel. A fúrófej sebessége az első egy-két nap után derül ki, de az előzetes becslések szerint ebben a nagyon kemény agyagos talajban naponta 15 métert képes megtenni.

Ez a fele innen van - apu hogy megy be? Fotó: Schmidt Andrea
Ez a fele innen van - apu, hogy megy be?
Fotó: Schmidt Andrea

A berendezés mögött az építők közvetlenül a vájatba helyezik az 1,2 méter átmérőjű csővezeték betonelemeit. A vezeték első, megközelítőleg 230 méteres szakaszát a Vásárhelyi Pál utca Kenyérgyári utcai sarkáig fektetik le, odáig haladnak, ahol a fogadógödröt látni. Ezután fúrnak tovább a Vásárhelyi Pál utca mentén. A most épülő Rókus–Móravárosi főgyűjtőcsatorna-szakasz a tavaly elkészült első, Bakay Nándor utcai körforgalomtól a Pulz utcáig tartó szakaszhoz kapcsolódik. Ha a beruházás elkészül, a főgyűjtőcsatorna vizét a Sancer-tóba vezetik.

A projektigazgató elmondta: a kivitelező tartja az eredeti határidőt – előreláthatólag karácsonyra elkészül a Vásárhelyi Pál utca négysávúsítása a Bakay Nándor utca és a Textilgyári út között. A nettó 564 millió forint értékű fejlesztés kivitelezője a Colas Út Zrt., a beruházás két részből áll: a Vásárhelyi Pál utca felújítása uniós pályázatból valósul meg, a főgyűjtőcsatorna a város vízügyi építési alapjából épül. A Vásárhelyi Pál utcában kétszer két sávot alakítanak ki, mindkét oldalon kerékpársávval és járdával, valamint négy buszmegállóval, és kihelyeznek 20 kerékpártámaszt.

Olvasóink írták

 • 13. atomboy 2012. szeptember 20. 20:25
  „A 2x2 sav varoson belul sehol nem indokolt. Nem forgalmat kene generalni, hanem lassitani, csokkenteni.”
 • 12. újratöltve 2012. szeptember 20. 19:03
  „A 2x2 sáv indokolt lenne végig, (ha nem most akkor pár év mulva biztos!) és a budapesti körúton is!”
 • 11. macs 2012. szeptember 20. 18:10
  „9. JABBA,
  kérlek, ne adj ilyen tanácsokat! Hogy szokták egyesek mondani, a növekvő forgalom zavarja az életüket, nos gondolj az ott lakókra!
  Egyébként, aki kitalálta, hogy a lakótelepen 2x2 sávos út vezessen, hát az se ott lakott.”
 • 10. macs 2012. szeptember 20. 18:07
  „8. JABBA,
  a SADE nem a Kálvárián fekteti a gázvezetéket? A Nagykörúton is ők dolgoznak, nem.”
 • 9. JABBA 2012. szeptember 20. 17:24
  „1. Alsóváros 2012.09.20. 08:33

  Azért lenne még ötletem, hogy hova kellene 2x2 sávos utat építeni. Például a Budapesti Krt. Ott az szinte mindig tele van. Sőt a tömegközlekedési járművek se tudnak emiatt rendesen haladni.”
 • 8. JABBA 2012. szeptember 20. 17:21
  „A Szeged Pólus Nonprofit Kft. csak azért van, hogy jusson neki is valami a mézesbödönből. Tudtommal a SADE dolgozik épp ott. No meg majd megjelennek az al-al-alvállalkozók és azoknak a be nem jelentett emberei.”
 • 7. lj510126 2012. szeptember 20. 17:21
  „Épül a szegedi metró?”
 • 6. haresz 2012. szeptember 20. 14:25
  „Közművekben az a vicces, hogy legutoljára a csatornát fektetik ami gravitációs elven működik. Persze anno a város rendezési terveknél nem gondoltak erre. Ez is jó okot adhat a buta kispolgároknak, hogy itt fröcsögjenek. Ha valami baj van, akkor meg azért pampognak.”
 • 5. macs 2012. szeptember 20. 11:07
  „2. Vandorr,
  ne légy cinikus! A Vásárhelyi Pál utca előző szakaszát is időben adták át. :-)”
 • 4. szunyi 2012. szeptember 20. 10:37
  „1. Alsóváros

  Nem folytatják, bár értelmét nem is látnám, arra a forgalomra bőven elég a 2*1 sáv.”
 • 3. alex007fl 2012. szeptember 20. 09:12
  „Annak mindenképpen örülök, hogy akárhányszor arra járok, mindig lehet látni, hogy folyamatosan dolgoznak, megfelelően kitáblázva, elkerítve, újszerű gépeket, berendezéseket használva. Természetesen most kényelmetlen sok ember számára az, hogy ez az útvonal le van zárva, de azért úgy gondolom, hogy be kell látni, erre a munkálatokra már nagy szükség volt.”
 • 2. Vandorr 2012. szeptember 20. 09:06
  „Azt nem írták, hogy melyik év karácsonyakor!”
 • 1. Alsóváros 2012. szeptember 20. 08:33
  „Az eddigi beruházásokat látva, meglepődnék, ha időre elkészülnének. De legyen így. A négysávúsítást folytatják a Kárváriától az Napfény park felé is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólalt az eltűnt Juhász Anna édesapja

Szerencsejáték és tartozás állhat a szegedi Juhász Anna és párja, S. Péter eltűnése mögött. A fiút megtalálták, a lányt még keresik. Tovább olvasom