Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Gazdag a színház ünnepi programkínálata

Míg tavaly az év vége felé alig volt előadás a Szegedi Nemzeti Színházban, idén változatos ünnepi programot kínál a teátrum koncertekkel, zenés családi darabbal, különös szilveszterrel és vendégprodukcióval – derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón.
A közönségdíjas Traviata premierje után gőzerővel kezdte próbálni Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balett új bemutatóját. A Testek filozófiáját december 10-én mutatja be a társulat a kisszínházban. A Kossuth-díjas koreográfus úgy fogalmazott: nehéz filozofálni tánc közben; nem is erre vállalkoznak, hanem formákkal gondolatokkal játszanak, a táncosok fogalmakat jelenítenek meg duettekben, triókban. Igazi koreográfusi darab születik, amelyben nem a történetmesélés a legfontosabb, hanem a sok tánc.

A következő bemutatót is a kisszínházban tartják 17-én: a közönség karnyújtásnyira foglalhat helyet a színpadon a Mikszáth különös házassága című Görgey-darabot játszó Király Leventétől és Fekete Gizitől. Sándor János rendező hangsúlyozta: bár a nyolcvanas években Tolnay Klárival és Mensáros Lászlóval már színpadra állította a városháza udvarán a darabot, a mostani premier félig-meddig ősbemutató, hiszen a szerző engedélyével beleszőtték a kétszemélyes játékba Mikszáth szegedi vonatkozású írásait is. Az írót Király Levente, a Nemzet Színésze alakítja, aki elmondta: azt, hogy hosszú idő után újra színpadra léphet, a szegedi klinika kiváló orvosainak köszönheti. Arra kérte a közönséget, járjanak színházba, szeressék a szegedi teátrumot. A Mikszáth feleségét, Mauks Ilonát megszemélyesítő Fekete Gizi régóta várt arra, hogy újra együtt játszhasson kedves kollégájával, boldog, hogy ez most jó szerepben megtörténhet.

A nagyszínházban december 18-án tartják Charles Dickens A Christmas Carol című műve alapján írt zenés családi produkció, a Karácsonyi ének premierjét. A Szegeden rendezőként ezzel debütáló Tóth Miklós szerint a darab példázat arról, hogy lehetne jobban élni – valamint arról is: szeretet adása és fogadása nélkül nem érdemes élni.

Gyüdi Sándor vezényletével Corelli és Händel egy-egy concerto grossója, valamint Bach Magnificatja csendül fel a színház és a szimfonikusok december 21-i karácsonyi koncertjén. 27-én a Boban Markovic Orkestar, 29-én Full tangó címmel Horgas Eszter és a Class Jazz Band ad koncertet a nagyszínházban, ahova 31-én 17 és 20 órára a László Boldizsár szerkesztette Különös szilveszterre várják a nézőket.

Elkapkodták a Sírpiknik jegyeit

Parti Nagy Lajos magyarításában mutatták be Budapesten, a Thália Színházban Ivan Menchell Sírpiknik című vérbő tragikomédiáját. Az Ilan Eldad rendezte produkciót december 20-án este 7-től láthatja a szegedi közönség a nagyszínházban. A szereposztás parádés: Gálffi László, Bánsági Ildikó, Egri Márta, Margitai Ági és Létay Dóra játszik a darabban. A jobb jegyeket már a tegnapi sajtótájékoztató előtt elkapkodták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2011 tavaszán adják át a sztrádát

Az M43-as autópálya Makóig elérő szakaszának átadása csak 2011 márciusában vagy áprilisában várható. Tovább olvasom