Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Gázfelhő az algyői gyakorlaton

Algyő - Súlyos ipari balesetet szimuláltak szerdán a katasztrófavédők az algyői gáztelepen. Cseppfolyós PB-gázzal töltött, a feltételezett balesetben megsérült vasúti tartálykocsikat hűtöttek, miközben Algyőn a veszélyről hangosbemondón tájékoztatták a lakosságot.
A Mol NyRt. algyői vasúti-közúti töltő- és gáztermék-tisztító-üzemében bekövetkező súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták a katasztrófavédelem és társszervek munkatársai szerdán.

Algyő mellett vasúti tartálykocsikba fejtik a cseppfolyós PB-gázt, a szimuláció szerint egy balesetben a töltőberendezésnél álló, tíz tartálykocsis szerelvénybe fékhiba miatt belerohan egy másik vonat. A tartálykocsik megsérülnek, az egyenként 40 tonnás tárolókból cseppfolyós PB-gáz kerül a szabadba.

Katasztrófavédelmi gyakorlat Algyőn. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

A viccelődés is belefér

Kora délután, az Algyő melletti 30 ezer köbméteres gáztározó tövében tűzoltási gyakorlatot is tartottak. A tervek szerint egy 45 négyzetméteres, lángoló felületet először poroltóval akartak eloltani, de nem sikerült. – Úgy tűnik megtréfáltak minket a Mol-osok. Szinte repülőbenzin minőségű anyagot adtak a gyakorlathoz, ami sokkal jobban ég, mint vártunk – mondta a gyakorlat egyik résztvevője. A tűzoltók azért legyűrték a lángokat. 

A riasztást követően néhány percen belül két gépjárműfecskendővel a helyszínre érkeztek a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság egységei, akiket a szegedi tűzoltók hat járművel követtek. A párolgó cseppfolyós PB-gáz a levegővel ködöt alkot, és kilométerekre is elszállhat. Emiatt azonnal értesítették Algyő önkormányzatát, a hangos tájékoztató rendszeren figyelmeztették a lakosságot, lezárták a nagyközség gáztelephez legközelebbi utcáit. Miközben a tűzoltók a PB-gáz tócsákból derékig érő habbal, vízfüggönnyel próbálták megakadályozni a párolgást, a katasztrófavédelem munkatársai a Borbála fürdőnél mérték a levegőbe került propán-bután koncentrációját.

– Egy hasonló katasztrófa bekövetkeztének – a szigorú biztonsági rendszabályok miatt – rendkívül csekély az esélye, a gyakorlat menetét azonban a lehető legrosszabb forgatókönyv alapján kell összeállítani – mondta Szatmári Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: teljes körű gyakorlatot háromévente kötelező megtartani. A szerdai szimulációban csaknem kilencven ember, a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szegedi hivatásos tűzoltóság, a mentő, a rendőrség, a polgárőrség és más társszervek munkatársai is részt vettek.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2012. október 18. 17:31
  „3. utopia """A 168-as olajkút kitörés (1968.december 19) sem tarolta le szegedet. ""

  De,
  Jobb félni,
  mint megijedni! Kolontáron is voltak jó "szakértők".

  Ha jól tudom
  egy repülőgép hajtóművel elfújták.

  """A szemtanúk elmondása szerint
  8 óra 20 perckor leszakadt a béléscső tolózárja,
  és a több mint 100 atmoszférával kiáramló szénhidrogén pillanatok alatt meggyulladt.

  ..........valószínűleg napi 400-500 ezer köbméter gáz
  és 200-300 köbméter kőolaj áramlik ki jelenleg a kútból.........A dübörgő kút körül 400 méteres körzetben párát eresztett a föld,..........

  stb. stb.

  link:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/idoutazas_a_delmagyarral_kitort_a_168-as_algyoi_olajkut/2109129/”
 • 3. utopia 2012. október 18. 07:36
  „SP
  Talán nem kellett volna a lakótelepeket az 1965-ben feltárt olaj és gázmező ,,hatáskörébe" építeni. A 168-as olajkút kitörés (1968.december 19) sem tarolta le szegedet.
  Hiányoljuk a termelő üzemeket, mert nincsenek munkahelyek, ha meg épül valami, akkor az a baj. Inkább arra kellene törekedni, hogy ha építenek valamit, akkor ott betartsák az építési követelményeket és az legkorszerűbb technikával épüljön.”
 • 2. SP 2012. október 17. 20:29
  „""A viccelődés is belefér""

  Van akinek
  nincs kedve neveti a város, a lakótelepek mellé telepített építmények miatt.

  Kolontár szerű
  de gázfolyam nem hiányzik a városnak. Hatáskörében van a szegedi lakótelepeknek.

  A szeméttelep hegyre
  is jó a kilátás a panelból, és a biogáz kazán is "légfrissítő" hatású lesz.

  Atomtemető is kellene még, hogy teljes legyen a sor.”
 • 1. Byron67 2012. október 17. 20:22
  „Egy korábbi gyakorlaton... na ez tűz volt babám... :-)
  http://www.360cities.net/image/practice-of-catastrophy-management-on-the-gas-field-firefighting-with-foam-szeged”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdai legesleg: melyik Szeged legszeretettebb iskolája?

Igen, picit furcsának tűnik a kérdés, pedig valójában roppant egyszerű: melyik gimnáziumban, szakközépiskolában, szakmunkásképzőben volt a legjobb diáknak lenni? Tovább olvasom