Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Gólyákat számolnak, védett fajoknak helyeznek ki odúkat

Szeged - Fél évszázada indult Szegeden a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Csongrád Megyei Szervezetének madártani és természetvédelmi szakköre. Jelenleg Kasza Ferenc vezeti a foglalkozásokat.
Madárszámlálásokat, gólyafelméréseket végeznek, aktívan hozzájárulnak a dél-alföldi madárfajok védelméhez, sérült madarak mentésében is részt vesznek a TIT Csongrád Megyei Szervezete madártani és természetvédelmi szakkörének tagjai. Pontosan 50 éve, 1962-ben indult a szakkör Szegeden hét taggal, Beretzk Péter vezetésével. A Magyar Madártani Egyesület (MME) 1974-ben alakult meg: ekkor a teljes tagság belépett az egyesületbe, létrehozva az MME Szegedi Csoportját.

Beretzk Pétert Marián Miklós, majd Jakab Béla követte elnökként. 2000-től Kasza Ferenc nyugalmazott ítélőtáblai elnökhelyettes vezeti a szakköröket, amelyek napjainkban nagyjából húsz fővel zajlanak.

Pusztaszernél is sokszor táboroznak a természetvédők.
Pusztaszernél is sokszor táboroznak a természetvédők.

Gólyafelmérések

A hazai gólyafelmérések szervezése hagyományosan Szegedről történt. Korábban Marián Miklós és Jakab Béla, az utóbbi években Lovászi Péter koordinálta a tevékenységet. Az MME Csongrád Megyei Csoportja nemcsak számlál, fészektartókat is kihelyez az áramszolgáltató segítségével kazánkéményekre, oszlopokra. Mintegy 400 gólyafészket ellenőriznek rendszeresen. A költőállomány Csongrád megyében megfigyelésük szerint 250 fészkelőpár körüli.  

– Jogtanácsosként, majd bíróként mindig a problémás ügyekkel foglalkoztam. Sokat jártam Üllésre, Mórahalomra, a buszból figyeltem a tájat és a madarakat. 1976 novemberében vettem részt először madártani ülésen, azóta csak akkor hagytam ki, ha elutaztam vagy beteg voltam. Nagyon jó kikapcsolódás, elfeledteti a problémákat – érvel a madarakhoz fűződő szenvedélye mellett Kasza Ferenc. Havonta találkoznak a természetbarátok a Kárász utcai TIT-székházban, ahol november közepén volt a 480. ülésük – erre minden érdeklődőt várnak.

A csoport önkéntes munkán alapuló tevékenysége Csongrád megyére, illetve annak Bács-Kiskun és Békés megyével határos részeire terjed ki. Rendszeresen szerveznek kirándulásokat és táborokat. 1992 óta évente kétszer táboroznak – főleg a Fehér-tónál vagy a pusztaszeri Büdösszék mellett. Madárodúkat telepítenek fokozottan védett fajok, például kékvércsék és szalakóták számára. Céljuk, hogy elsajátítsák a madártani és természetvédelmi ismereteket, segítsék a kutatásokat és a madárvédelmi munkát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt Hunyadi-iskolában oktatnának a reformátusok

A Szeged-Petőfitelepi Református Egyházközség vezetősége szegedi református általános iskolát szeretne alapítani a Lidice téri, volt Hunyadi János Általános Iskolában. Tovább olvasom