Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Gyüdi Sándor az új színigazgató - interjú

Szeged - A közgyűlés pénteken ellenszavazat nélkül választotta meg Gyüdi Sándort, a szimfonikusok igazgató-karnagyát öt évre a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává. A július 1-jén hivatalba lépő új direktort terveiről kérdeztük.
– „A mi kutyánk kölyke" – ezzel támogatták jelöltségét a színháziak. Ebben egy kicsit az is benne lehet, hogy azt remélik, nem változtat túl sokat.
– Ha úgy gondolnám, hogy nincs szükség változásokra, akkor nem lett volna érdemes pályáznom. Határozott elképzeléseim vannak. Aki kényelemszeretetből azt várja tőlem, hogy minden a régiben marad, annak azt mondhatom: már az is jelzés értékű lehetett, hogy Juronics Tamást neveztem meg művészeti vezetőként. Azt a munkaszemléletet, azokat az elvárásokat, amelyeket a színházcsinálás során a környezetétől megkövetel, a társulat pontosan ismeri.

– Kiben gondolkodik prózai tagozatvezetőként?
– Komoly tárgyalásokat Telihay Péterrel folytattunk, ő egy jelentős színházművész. Juronics Tamással együtt dolgoztunk vele a kilencvenes években, a szegedi közönség is jól ismeri. Megnéztem Nyíregyházán futó előadását, a Száz év magányt, ami meggyőzött arról, hogy a korábbi rendezéseihez hasonló magas minőségre számíthatok tőle.

Gyüdi Sándor július 1-jétől vezeti a színházat.
Fotó: Frank Yvette

– Hogyan képzeli a prózai tagozat megerősítését?
Juronics Tamással és Telihay Péterrel hamarosan áttekintjük a helyzetet, a társulat erőit és lehetőségeit. Nem szeretnénk hosszan bizonytalanságban tartani senkit, ezért – ha ez a felállás véglegesül – március közepén sajtótájékoztatót tartunk a jövő év műsorrendjéről, egyben a társulatépítés terén tett lépéseinkről is beszámolunk.

– Jelezte: nem kíván zeneigazgatót kinevezni. Mire lehet számítani az operatagozattal kapcsolatban?
– Több előadást, kamaraoperát, gyermekelőadásokat is szeretnék. A több bemutató abban az értelemben biztosan megvalósul, hogy a Mezzo-operafesztivál a szegedi premiereken kívül eleve plusz négy bemutatót jelent. Társulatban gondolkodom, de a gazdasági kényszert is figyelembe kell vennem, amikor az együttes tagjainak szerződtetéséről döntök majd.

– Családja hogyan fogadta a kinevezését?
– Féltenek, hogy ez a feladat túl nagy terheket ró rám. Azt mondtam nekik: annál többet már nem lehet dolgozni, mint amennyit eddig is dolgoztam. Korábban sok energiát, időt vett el olyan problémák megoldása, amelyek ezentúl majd nem keletkeznek.

Olvasóink írták

 • 8. G 2008. február 23. 19:46
  „Lappland: abban nem gyalázta a himnuszt. Már ha Tokaj Hímvesszejére gondolsz. Szerintem óriási fricska. Ezzel pedig nem a himnuszt, hanem Viktort gyalázta, azt meg nem sajnálom.”
 • 7. jozanész 2008. február 19. 20:48
  „Gratulálok uram!

  a gyerkőcök remélem büszkék :P
  Bízom benne egyik másikuknak benő a fejelágya. :)

  Reménykedem mihamarabb átlátja a színház belső kasztrendszerét és megtalálja a fekete foltokat, amiből van jópár.
  A zenészek színészek Ön mellett állnak.

  volna 1-2 ötletem az átszervezéshez :P
  hallgasson azokra akikben eddig is megbízott és akikkel eddig is eredményesen dolgozott.

  Székhelyit megtarthatja szerintem. Jó színésznek tartom.”
 • 6. tzrtz 2008. február 18. 00:11
  „Gratulálok, Gyüdi úr, a kinevezéséhez. Remélem mostantól kizárólag a szakmaiság uralkodik végre az intézményben, és nem lesz a Székhelyi alatt megszokottá vált ocsmány átpolitizáltság divat többet.”
 • 5. Lappland 2008. február 17. 18:37
  „G: emlékezzél,kb.2 éve egy szegedi szadeszos gyülésen tett kijelentéseire.Nem győzőtt a médiákban magyarázkodni,teljesen eredménytelenül.Tüntetés is volt ellene a színház előtt.Emlékszel?”
 • 4. G 2008. február 17. 01:24
  „Lappland: miért himnuszgyalázó?”
 • 3. maci52 2008. február 16. 19:53
  „Gratula,Gyüdi úrnak!Metszett Székhelyi menjen oda ahonnan jött,énekesnek a Zsinagógába.”
 • 2. homer 2008. február 16. 15:48
  „Gratulálok Gyüdi Sándornak!
  Rendes, tisztességes , szakmailag felkészült a feladatra kiválóan alkalmas ember.”
 • 1. Lappland 2008. február 16. 10:36
  „Székhelyinek már régen el kellett volna takarodnia a színház éléről.Egy Himnuszgyalázó,nemzetellenes senkiházinak semmi keresnivalója egy ilyen intézmény élén.Velem együtt sokan nem bánják, ha a városból is végleg eltakarodik,többé a környékre sem jön egy ilyen jellemtelen szemétláda.Gondolom nem üres zsebbel távozik,botka elvtársék adnak neki útravalóra egy kis zsetont,vagy már megkapta?
  Gyüdi Sándornak sok sikert kívánok az előtte álló nem kis feladathoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsmanhoz fordultak a szegedi egyetemisták

Szeged - Az oktatási jogok biztosához fordultak szegedi egyetemisták a hallgatói önkormányzat… Tovább olvasom